Image
Τετάρτη 04 Ιουνίου 2025 19:05 Υγεία
 

Ποιο φυσικό γλυκαντικό βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και του εντέρου σου;

 
ΣΤΕΛΒΙΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
4 ΙΟΥΝ 2025
 
SHARE
 
 
 
 Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο «γλυκιά», προσθέτοντας λίγη ζάχαρη στη διατροφή μας. Δεδομένου όμως ότι, κάποιες φορές η επιθυμία μας για γλυκό είναι πιο έντονη, μπορεί να καταναλώσουμε υπερβολική ζάχαρη, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, δυσλειτουργιών στον εγκέφαλο και προβλημάτων με τη σεξουαλική υγεία. Πώς θα σου φαινόταν όμως αν σου λέγαμε, ότι υπάρχει ένα φυσικό γλυκαντικό, με το οποίο μπορείς να την αντικαταστήσεις;

 
Το σιρόπι σφενδάμου σού καλύπτει την ανάγκη για γλυκό και παράλληλα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition αναφέρει ότι η χρήση σιροπιού σφενδάμου ως απλή αντικατάσταση για επεξεργασμένα σάκχαρα, μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και του εντέρου.

Πριν σου παρουσιάσουμε τα οφέλη και όσα αναφέρουν ειδικοί για το σιρόπι σφενδάμου, να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για το σιρόπι που παράγεται συνήθως από το χυμό ξυλήματος των δέντρων ζαχαροσφένδαμος, κόκκινος σφένδαμος ή μαύρος σφένδαμος, αν και μπορεί επίσης να παρασκευαστεί από άλλα είδη σφενδάμου. Σε κρύα κλίματα, αυτά τα δέντρα αποθηκεύουν άμυλο στους κορμούς και τις ρίζες τους πριν το χειμώνα.

Τα οφέλη στην υγεία από το σιρόπι σφενδάμου
Μελέτη του 2024 από το The Journal of Nutrition έδειξε ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με σιρόπι σφενδάμου οδηγεί σε μείωση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, σε μείωση του σπλαχνικού λίπους (λίπος γύρω από τα όργανα) και σε αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Το σιρόπι σφενδάμου έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη, οπότε δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Επίσης, διατηρεί σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως μαγγάνιο, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.

2 κουταλιές παρέχουν περίπου:

50% της ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου (σημαντικό για τον μεταβολισμό, τα οστά, την ανοσία και την πήξη του αίματος).
40% ριβοφλαβίνης (συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και τον μεταβολισμό).
 
Πόση ποσότητα μπορείς να καταναλώσεις;
To επίκεντρο της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, ήταν η αντικατάσταση των επεξεργασμένων σακχάρων με σιρόπι σφενδάμου, και όχι η προσθήκη επιπλέον ζάχαρης στη διατροφή. Αν και το σιρόπι σφενδάμου είναι και αυτό μια πηγή ζάχαρης, χαρακτηρίζεται ως ένα «εξυπνότερο γλυκαντικό», καθώς περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά και πολυφαινόλες που ενδέχεται να ωφελήσουν το σάκχαρο αίματος, την αρτηριακή πίεση, το σωματικό λίπος και την υγεία του εντέρου.

Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση, καθώς η υπερβολική ζάχαρη οποιουδήποτε είδους δεν είναι καλή για εσένα. Για να μειώσεις την επίδραση του σιροπιού σφενδάμου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συνιστάται να το συνδυάζεις με μια πηγή φυτικών ινών (όπως η βρόμη) ή πρωτεΐνης (όπως το γιαούρτι), καθώς αυτοί οι συνδυασμοί επιβραδύνουν την πέψη και μπορούν να περιορίσουν τις απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο.

Πηγή: ladylike.gr

Κάντε Like το daypress.gr