Image
Κυριακή 08 Ιουνίου 2025 09:45 Υγεία
 

Αλλεργική ρινίτιδα: Τέσσερα φρούτα που μπορούν να λειτουργήσουν ως «φυσικό αντίδοτο» στα ενοχλητικά συμπτώματα


Η αυξανόμενη συγκέντρωση γύρης στην ατμόσφαιρα με την αλλαγή των εποχών, καθιστά αναγκαία την αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας. Νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο, με συγκεκριμένα φρούτα να ξεχωρίζουν για τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Τα φρούτα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της φλεγμονής και να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στα αλλεργιογόνα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργίας. Πλέον, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει τέσσερα φρούτα που αξίζει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα, τα μύρτιλα και τα βατόμουρα, δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας, όπως η καταρροή, τα φαγούρα στα μάτια και τα φτερνίσματα.

Οι British Berry Growers, στο πλαίσιο της καμπάνιας τους “Campaign for Better Breakfasts”, τονίζουν πώς ένα νόστιμο, πολύχρωμο πρωινό πλούσιο σε μούρα μπορεί να ενισχύσει τη φυσική άμυνα του σώματός σας ενάντια στην αλλεργική ρινίτιδα.

Σύνδρομο γύρης-τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για το σύνδρομο γύρης-τροφίμων, γνωστό και ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. Πρόκειται για έναν τύπο υπερευαισθησίας που μπορεί να επηρεάσει όσους υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα πρωτεΐνες σε ορισμένες τροφές ως παρόμοιες με τη γύρη.

Σημαντική σημείωση

Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά ενημερωτικές και δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ιατρικές συμβουλές. Ενώ ορισμένα τρόφιμα, όπως τα μούρα, μπορεί να έχουν ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν τα ήπια συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, δεν αποτελούν υποκατάστατο επαγγελματικής διάγνωσης ή θεραπείας.

Εάν υποφέρετε από σοβαρές αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν αλλάξετε τη διατροφή ή το θεραπευτικό σας πλάνο.

4 φρούτα που μπορούν να λειτουργήσουν ως «φυσικό αντίδοτο» στα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας

Φράουλες
Οι φράουλες, που είναι στην εποχή τους τον Μάιο, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενός ισχυρού φυσικού αντιισταμινικού. Η προσθήκη μιας χούφτας από αυτές τις ζουμερές κόκκινες λιχουδιές στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της παραγωγής ισταμίνης – της ουσίας που ευθύνεται για τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών, όπως τα φαγούρα, υγρά μάτια και τα έντονα φτερνίσματα.

Μύρτιλα (Blueberries)
Τα μύρτιλα είναι ευρέως γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες, φυτικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία των ματιών, ένα όργανο που συχνά επηρεάζεται από τις αλλεργίες. Επιπλέον, τα μύρτιλα περιέχουν κερκέτινη, ένα φυσικό αντιισταμινικό που μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας και στη μείωση της φλεγμονής. Η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να προσφέρει μια ασπίδα προστασίας κατά των αλλεργικών αντιδράσεων.

Σμέουρα (Raspberries)
Τα σμέουρα συνδυάζουν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τόσο οι φράουλες όσο και τα μύρτιλα. Πλούσια σε βιταμίνη C και κερκέτινη, τα σμέουρα παρέχουν μια φυσική, διπλή άμυνα ενάντια στις αλλεργίες. Η συνδυασμένη δράση αυτών των δύο θρεπτικών συστατικών τα καθιστά ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Βατόμουρα (Blackberries)
Τα βατόμουρα φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων του σώματος. Ένα υγιές έντερο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε αλλεργιογόνα, όπως αυτά που προκαλούν την αλλεργική ρινίτιδα.

Η Rhiannon Lambert BSc MSc RNutr, κορυφαία διατροφολόγος, έχει χαρακτηρίσει τα μούρα ως υπερτροφές, τονίζοντας τα εκτεταμένα οφέλη τους για την υγεία που επισκιάζουν την απολαυστική τους γεύση. «Τα μούρα είναι υπερτροφές και τα οφέλη τους υπερβαίνουν την υπέροχη γεύση τους. Οι φράουλες είναι πηγή βιταμίνης C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να υποστηρίξει τη φυσική άμυνα του οργανισμού κατά την εποχή των αλλεργιών», δήλωσε.

Η ειδικός περιέγραψε τα συγκεκριμένα οφέλη ορισμένων μούρων, προσθέτοντας: «Τα μύρτιλα και τα σμέουρα περιέχουν φυσικές φυτικές ενώσεις όπως η κερκετίνη και οι ανθοκυανίνες. Η κερκετίνη έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να υποστηρίζει την αντίδραση του σώματος στα αλλεργιογόνα, βοηθώντας στη μείωση της απελευθέρωσης ουσιών που εμπλέκονται στις αλλεργικές αντιδράσεις. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, ορισμένες πρώιμες μελέτες υποδηλώνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε κερκετίνη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των κοινών συμπτωμάτων αλλεργίας».

Η Lambert υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία των φυτικών ινών σε αυτά τα μούρα: «Τα βατόμουρα και τα σμέουρα, μεταξύ άλλων μούρων, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου – και ένα υγιές έντερο είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική μας υγεία και ευεξία».

Για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των μούρων στην καθημερινή διατροφή, η Lambert προσφέρει μια πρακτική συμβουλή: «Η προσθήκη μίας χούφτας από μούρα στο πρωινό είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να λάβετε μια ποικιλία χρήσιμων θρεπτικών συστατικών για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ειδικά κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες».

πηγή: enikos.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr