Image
Κυριακή 15 Ιουνίου 2025 09:35 Υγεία
 

Ασβέστιο: 7 τροφές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα από 1 ποτήρι γάλα


Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών, καθώς και για την ομαλή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Όλοι γνωρίζουμε ότι το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Όμως, υπάρχουν και κάποιες άλλες τροφές με περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα. Μάθετε ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), 1 φλιτζάνι (240 ml) γάλα με χαμηλά λιπαρά παρέχει 314 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, το οποίο αντιστοιχεί στο 24% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών, καθώς και για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Όμως, το γάλα δεν είναι η μοναδική τροφή που είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Ορισμένες τροφές που έχουν περισσότερο ασβέστιο από το γάλα είναι οι εξής:

Σκληρό τόφου
1 φλιτζάνι σκληρό τόφου = 506 mg ασβεστίου (39% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης)

Το σκληρό τόφου είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή ασβεστίου, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο οφείλεται στην προσθήκη θειικού ασβεστίου (calcium sulfate), ενός συστατικού που χρησιμοποιείται για τη στερεοποίηση του γάλακτος σόγιας κατά την παραγωγή του.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν παρασκευάζονται όλα τα είδη τόφου με θειικό ασβέστιο. Ανάλογα με τον τύπο και τη χώρα παραγωγής, ορισμένα τόφου μπορεί να περιέχουν επίσης χλωριούχο μαγνήσιο, θειικό μαγνήσιο ή χλωριούχο κάλιο. Για να διασφαλίσετε ότι το τόφου που επιλέγετε είναι πλούσιο σε ασβέστιο, διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο συστατικών και τον πίνακα διατροφικών πληροφοριών. Αναζητήστε περίπου 500 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα.

Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το τόφου είναι ένα τρόφιμο με χαμηλά λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και αποτελεί πλήρη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans.

Γιαούρτι
1 κεσεδάκι περίπου 227 γραμμάρια άπαχο γιαούρτι = 488 mg ασβεστίου (38% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης)

Το γιαούρτι αποτελεί μία από τις κορυφαίες διατροφικές πηγές ασβεστίου, απαραίτητο για γερά οστά και δόντια. Συγκεκριμένα, ένα κεσεδάκι άπαχο, σκέτο γιαούρτι (περίπου 227 γραμμάρια) περιέχει εντυπωσιακά 488 mg ασβεστίου, καλύπτοντας το 38% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Ενώ το γάλα είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, το γιαούρτι προσφέρει περισσότερο ασβέστιο ανά ίδια ποσότητα. Η ευελιξία του το καθιστά ιδανική επιλογή για κάθε γεύμα. Μπορείτε να προσθέσετε φρούτα για να δώσετε γεύση στο σκέτο γιαούρτι, δημιουργώντας ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ ή πρωινό.

Γάλα αμυγδάλου
1 φλιτζάνι (περίπου 240 ml) = 422 mg ασβεστίου (32% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης)

Το γάλα αμυγδάλου αποτελεί μια δημοφιλή φυτική εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα, ειδικά για όσους αναζητούν ένα προϊόν χωρίς λακτόζη ή σόγια. Παράγεται από την ανάμειξη αλεσμένων αμυγδάλων και φιλτραρισμένου νερού, και συχνά είναι εμπλουτισμένο με ανθρακικό ασβέστιο, ένα ανόργανο συστατικό που βρίσκεται στον ασβεστόλιθο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα και το γάλα σόγιας, το γάλα αμυγδάλου δεν αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, προσφέροντας μόνο 1 γραμμάριο ανά φλιτζάνι. Επομένως, αν αναζητάτε πρωτεΐνη, θα χρειαστεί να την λάβετε από άλλες πηγές στη διατροφή σας.

Όπως και με άλλα φυτικά υποκατάστατα γαλακτοκομικών, είναι απαραίτητο να ελέγχετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το γάλα αμυγδάλου που επιλέγετε είναι όντως εμπλουτισμένο με ασβέστιο. Αυτό θα σας εξασφαλίσει ότι λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τις ανάγκες σας.

Ολόκληρα αμύγδαλα
1 φλιτζάνι ολόκληρα αμύγδαλα = 367 mg ασβέστιο (28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)

Τα ολόκληρα αμύγδαλα αποτελούν μια ακόμη πλούσια πηγή ασβεστίου. Επιπλέον, είναι γεμάτα με υγιή λιπαρά, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ένα φλιτζάνι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα, αυτή είναι μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από μια τυπική μερίδα.

Μια χούφτα αμύγδαλα είναι ένα θρεπτικό σνακ, με μια μερίδα 28 γραμμαρίων να παρέχει περίπου 13 γραμμάρια υγιεινών μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Αυτά τα ακόρεστα λιπαρά μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης και της “κακής” LDL χοληστερόλης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα αμύγδαλα είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για να προσθέσετε σε smoothies, σαλάτες και πολλά άλλα.

Γάλα βρώμης
1 φλιτζάνι γάλα βρώμης = 378 mg ασβεστίου (29% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)

Ψάχνετε για μια φυτική εναλλακτική λύση αντί για αγελαδινό γάλα, χωρίς γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς; Το γάλα βρώμης μπορεί να είναι η απάντηση.

Όπως το γάλα αμυγδάλου, έτσι και το γάλα βρώμης εμπλουτίζεται με ανθρακικό ασβέστιο κατά τη διαδικασία παραγωγής. Ενώ μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας γάλα βρώμης στο σπίτι, οι εμπορικά παραγόμενες εκδόσεις προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά λόγω του εμπλουτισμού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το γάλα βρώμης είναι ένα ρόφημα χαμηλό σε πρωτεΐνες (3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) και δεν έχει συγκρίσιμες ποσότητες με το αγελαδινό γάλα και τα εμπλουτισμένα ροφήματα σόγιας.

Σαρδέλες σε κονσέρβα
106 γραμμάρια σαρδέλες σε κονσέρβα με λάδι και κόκαλα = 351 mg ασβεστίου (27% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης)

Οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες αποτελούν μια εκπληκτική πηγή ασβεστίου και άλλων ζωτικών θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας τες μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας.

Πέρα από το ασβέστιο, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των ματιών και όχι μόνο. Είναι επίσης μία από τις ελάχιστες φυσικές πηγές βιταμίνης D, ενώ περιέχουν επίσης σίδηρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Μην ανησυχείτε για τα μικροσκοπικά κόκαλα. Κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης, μαλακώνουν εντελώς και γίνονται αόρατα, προσφέροντας παράλληλα μια επιπλέον ώθηση ασβεστίου. Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε σαρδέλες σε σαλάτες, τοστ και ζυμαρικά για να ενισχύσετε τη διατροφική αξία των γευμάτων σας.

Γάλα σόγιας
1 φλιτζάνι εμπλουτισμένο γάλα σόγιας = 382 mg ασβεστίου (29% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης)

Το γάλα σόγιας αποτελεί μια δημοφιλή και θρεπτικά ισοδύναμη φυτική εναλλακτική του αγελαδινού γάλακτος, ειδικά για όσους αναζητούν πηγές ασβεστίου και άλλων απαραίτητων συστατικών. Ενώ η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι παρόμοια με αυτή του αγελαδινού γάλακτος, το γάλα σόγιας ξεχωρίζει ως η μόνη φυτική εναλλακτική που μπορεί να το αντικαταστήσει πλήρως από θρεπτικής άποψης.

Εκτός από το ασβέστιο, το γάλα σόγιας προσφέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη:

  • Ενισχυμένο με βιταμίνες: Συχνά είναι εμπλουτισμένο με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Πηγή πρωτεΐνης: Παρέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ημερήσιων πρωτεϊνικών σας αναγκών.
    Χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά: Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά σας.
  • Ασβέστιο: Το βασικό θρεπτικό συστατικό για υγιή οστά και σώμα

Το ασβέστιο είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για τη συνολική καλή υγεία και για συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού. Είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών, συμβάλλει στην πήξη του αίματος και είναι θεμελιώδες για τη σωστή λειτουργία των μυών, των νεύρων και της καρδιάς.

Ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μία από τις κορυφαίες πηγές ασβεστίου, υπάρχουν επίσης εξαιρετικές φυτικές πηγές ασβεστίου που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού. Είναι σημαντικό να θυμάστε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία τροφίμων για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

πηγή: enikos.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr