Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες και στην κορυφή βρέθηκε το Maido στη Λίμα, από την 5η θέση το 2024.
Στις 19 Ιουνίου, στην καρδιά του Τορίνο, το Maido ανακηρύχθηκε Καλύτερο Εστιατόριο του Κόσμου για το 2025, με χορηγό την S.Pellegrino & Acqua Panna και η Λίμα του Περού φωτίζεται ακόμη περισσότερο ως μια γαστρονομική πόλη με πολλές εκλεκτές επιλογές για φαγητό (στην κορυφαία 50άδα βρίσκονται ήδη 4 εστιατόρια της πόλης). Για τον σεφ Mitsuharu “Micha” Tsumura του Maido, αυτή είναι η κορύφωση μιας λαμπρής πορείας, αφού το εστιατόριο-ορόσημο της Nikkei κουζίνας βρίσκεται σταθερά στο τοπ 10 της λίστας The World’s 50 Best Restaurants, ενώ από το ντεμπούτο του στη λίστα το 2015, δεν έχει λείψει ούτε μία χρονιά. Ταυτόχρονα, έχει βρεθεί τέσσερις φορές στην πρώτη θέση της κατάταξης Latin America’s 50 Best Restaurants και κατέλαβε την 5η θέση παγκοσμίως το 2024. Κάπως σαν να ήταν προδιαγεγραμμένη η αστραφτερή πορεία του προς την κορυφή, με τον σεφ Mitsuharu “Micha” Tsumura να βρίσκεται περήφανα πίσω από όλο αυτό.
Ο ίδιος, γιος Ιαπώνων μεταναστών, ξεκίνησε τη μαγειρική του πορεία με επίσημη εκπαίδευση στις ΗΠΑ, πριν μετακομίσει στην Οσάκα, όπου εμβάθυνε στις τεχνικές που εφαρμόζει σήμερα στο Maido. Επέστρεψε στη Λίμα, όπου εργάστηκε για λίγο στο Sheraton, πριν ανοίξει το Maido σε ηλικία μόλις 28 ετών. Η κουζίνα του ξεπερνά αυτό που πολλοί αποκαλούν περουβιανο-ιαπωνική σύμπραξη, αναδεικνύοντας το πολυδιάστατο terroir του Περού, μέσα από την επιδέξια χρήση ιαπωνικών τεχνικών. Άνοιξε τις πόρτες του το 2009 και παρ’ όλο που αρχικά πέρασε σχετικά απαρατήρητο, γρήγορα εξελίχθηκε σε παγκόσμιο γαστρονομικό φαινόμενο, λειτουργώντας ως σημαιοφόρος της κουζίνας Nikkei παγκοσμίως. Τίποτα, όμως, δεν προμήνυε στην αρχή αυτή την πορεία, αφού ο ίδιος ο Tsumura σκεφτόταν σοβαρά να το κλείσει –κάτι που ανέφερε όταν κέρδισε το βραβείο Estrella Damm Chefs’ Choice το 2024. Μια μέρα, ήρθε ο πατέρας μου και μου είπε να επιμείνω και να συνεχίσω να πιστεύω σε αυτό που κάνω. Ταυτόχρονα έρχονταν και αρκετοί ντόπιοι που με παρότρυναν αν μην το κλείσω γιατί αγαπούσαν αυτό που έκανα. Αυτό μας κράτησε ζωντανούς και ήταν όμορφο, γιατί η κουζίνα Nikkei δεν ήταν τότε γνωστή. Τώρα τη γνωρίζει όλος ο πλανήτης, θυμάται ο ίδιος, ευγνωμονώντας τον πατέρα του και τον κόσμο που τον έπεισε να το πιστέψει και να το παλέψει. Σαν να ήξεραν ότι κάποτε θα έφτανε στην κορυφή του γαστρονομικού κόσμου.
Τι έχει το μενού;
Το μενού γευσιγνωσίας Maido Experience περιλαμβάνει πάνω από 10 πιάτα και είναι πλούσιο μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια, με κόστος που ξεκινάει από 300 ευρώ χωρίς κρασί και φτάνει κοντά στα 600 ευρώ με premium Tokujou pairing. Τα πιάτα δημιουργούνται με σπάνια υλικά προέρχονται από τις Άνδεις, τον Αμαζόνιο και τη βόρεια ακτή του Περού, με επιλογές όπως ράμεν με καλαμάρι και τσορίθο Αμαζονίου, θαλάσσια σαλιγκάρια με αφρό από κίτρινη καυτερή πιπεριά και το signature πιάτο του Tsumura: πανσέτα μοσχαριού σιγομαγειρεμένη για πάνω από δύο ημέρες, τόσο τρυφερή που χρειάζεσαι μόνο ένα κουτάλι. Άλλα εμβληματικά πιάτα του Maido είναι το Tartar de Toro (παχύς τόνος, αφρός αχινού και tofu αβοκάντο), Nigiri “A lo pobre” (μοσχαρίσια entraña με αυγό ορτυκιού και ponzu), Rocoto relleno (παραδοσιακή περουβιανή πιπεριά γεμιστή με μοσχάρι και αφρό πατάτας), Lomo saltado, ένα από τα πιο αγαπημένα περουβιανά πιάτα σε Nikkei εκδοχή, και Gindara misoyaki (μαύρος μπακαλιάρος μαριναρισμένος σε miso με αφρό πατάτας και τραγανές καστανιές). Τα επιδόρπια συνεχίζουν το ίδιο αφηγηματικό ταξίδι, με δημιουργίες όπως Amador 70% (σοκολάτα Piura με yuzu και παγωτό από το φυτό shica shica), Churros με γέμιση manjar blanco και παγωτό κανέλας και Arrecife (παγωτό cheesecake tofu με φρούτα του Αμαζονίου και γάλα σόγιας).
Σε κάθε πιάτο, μια ιστορία. Σε κάθε γεύση, μια ανάμνηση γράφει η ομάδα του Maido. Και όντως, αυτή η κουζίνα δεν προσφέρει μόνο φαγητό. Προσφέρει εμπειρία, αφήγηση, ταυτότητα. Το Maido δεν είναι απλώς το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, είναι ένας κόσμος μόνος του -σίγουρα πολύ νόστιμος.
clickatlife