Image
Σάββατο 05 Ιουλίου 2025 00:45 Ελλάδα
 

Αμαλιάδα – Πάτρα: Οι αντιφάσεις που «άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου»


Οκτώ μήνες από την ημέρα που το «Τούνελ» έφερε για πρώτη φορά στο φως το θρίλερ με τα πέντε νεκρά παιδιά. Έκτοτε πέρασαν από μικροσκόπιο τόσο τις μαρτυρίες στην εκπομπή όσο και τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών, που «μπλέκονται» σε κρίσιμες για την αλήθεια αντιφάσεις. Αυτές τις αντιφάσεις θυμίζει απόψε η εκπομπή του MEGA.

Η εκπομπή ξεκίνησε ερευνώντας τον περίεργο θάνατο του μικρού Παναγιώτη στην Αμαλιάδα και με οδηγό την βαθιά δημοσιογραφική έρευνα, αποκάλυψε στοιχεία και για τέσσερις ακόμη θανάτους παιδιών στην Πάτρα και το Άργος.

Παρούσα σε όλους τους θανάτους, με ένα περίεργο παιχνίδι συμπτώσεων, η ίδια γυναίκα. Η Ειρήνη ακόμα και στο θάνατο της μικρής αδελφής της. Η μητέρα της μίλησε για πρώτη φορά στην εκπομπή.

Τα στοιχεία που έφερε στο φως η εκπομπή και τα εύλογα ερωτήματα που προέκυψαν προκάλεσαν άμεσα την εισαγγελική παρέμβαση και την ανάθεση της έρευνας στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής.

Οι Αρχές έχουν ήδη πλέον ολοκληρώσει το δικό τους έργο και περιμένουν από μέρα σε μέρα το τελικό πόρισμα της επιτροπής των επιστημόνων. Πέρασαν από μικροσκόπιο τόσο τις μαρτυρίες στην εκπομπή όσο και τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών, που «μπλέκονται» σε κρίσιμες για την αλήθεια αντιφάσεις. Αυτές τις αντιφάσεις θυμίζει απόψε η εκπομπή του MEGA.

Οι αντιφάσεις
Το «Τούνελ» μίλησε για πρώτη φορά με το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης των θανάτων των παιδιών, στις αρχές Σεπτέμβρη. Ήταν τότε που η Ειρήνη παρίστανε στο τηλέφωνο τη μητέρα του Παναγιώτη και απαντούσε ως Πόπη. Όταν δεν ήταν υποψιασμένη για το αντικείμενο της έρευνας του «Τούνελ» και κυρίως δεν πρόσεχε τα λόγια της. Τότε για τις τελευταίες στιγμές του παιδιού, είπε ότι ξαφνικά μελάνιασε στις 12 το μεσημέρι.

-Ήσουν μόνο εσύ και η Ειρήνη ε;

-Ναι.

-Μήπως είχε φάει νωρίτερα, θυμάσαι κάτι, μήπως κάποια εισρόφηση κάτι…

-Όχι, είχε να φάει από τις 10 η ώρα το πρωί.

-Και αυτό τι ώρα έγινε;

-Στις 12.

-Ναι.

-Και έγινε και μπλε; Έγινε έτσι μελάνιασε;

-Ναι.

Όταν αποφάσισε να μας μιλήσει με την πραγματική της ταυτότητα ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο Παναγιωτάκης πέθανε μπροστά στα μάτια της.

Λίγες μέρες αργότερα, όταν η κάμερα του «Τούνελ» συνάντησε τις δύο γυναίκες από κοντά στην Αμαλιάδα, οι ώρες που συνέβησαν όλα είχαν αλλάξει κατά το δοκούν όπως και η κατάσταση του παιδιού, που ήταν ζωντανό μέχρι το νοσοκομείο όπως έλεγαν τότε.

«Ξύπνησε το παιδί στις 10 και μισή, ήπιε το γαλατάκι του, παίξαμε, γέλαγε, φώναζε μαμά. Έφαγε το παιδί και το συμβάν έγινε στις 13:05», είχε πει η Πόπη.

Οι εκδοχές της γιαγιάς, του παππού, της μητέρας του παιδιού και της Ειρήνης συνέχιζαν να διαφοροποιούνται μέρα με την ημέρα, ίσως γιατί ξεχνούσαν τι είχαν ήδη πει.

Πότε έλεγαν την αλήθεια; Στο γιατρό του νοσοκομείου της Αμαλιάδας όταν πήγαν με το παιδί νεκρό στα χέρια τους είπαν άλλα. Στο έγγραφο αναγγελίας θανάτου ο διευθυντής επειγόντων Βαγγέλης Δημητρόπουλος έγραψε:

«Αναφέρεται από τη μητέρα κακοδιάθετο, χωρίς όρεξη από τις πρωινές ώρες που ξύπνησε. Του έδωσε γάλα περί ώρα 10:00 και ξανακοιμήθηκε».

Εκείνο το πρωινό η φίλη τους Φωτεινή που διανυκτέρευσε μαζί τους είδε τελευταία φορά το μικρό Παναγιώτη να κοιμάται πριν την συνοδέψει η Ειρήνη στα ΚΤΕΛ λίγο μετά τις 10:00.

«Ήταν στην κούνια και κοιμότανε και εγώ το πρωί που σηκώθηκα να πάω στο λεωφορείο, όταν το είδα το παιδί γιατί σηκώθηκα κατά τις 10 , 10 και μισή περίπου, τον είδα και κοιμόταν», είχε πει η Φωτεινή.

Ποια και πού είδε νεκρό τον Παναγιωτάκη
Αντιφατικοί ήταν εξ ‘αρχής οι ισχυρισμοί και των δύο γυναικών για τις συνθήκες υπό τις οποίες εντόπισαν τον Παναγιώτη.

«Με φωνάζει, ”Ειρήνη κάτι έπαθε το παιδί”. Όλοι εκεί ήμασταν, η Πόπη είχε πεταχτεί στο δίπλα δωμάτιο νομίζω και το παιδί ήταν στο καρότσι στο σαλόνι. Κάτι έκανα κιόλας, κάποια δουλειά, δεν θυμάμαι», είχε περιγράψει η Ειρήνη.

Το ίδιο είχε πει και όταν την κάλεσε τηλεφωνικά για πρώτη φορά τον Αύγουστο το «Τούνελ» μόνο που τη μία το παιδί ήταν ζωντανό με μια απλή δυσκολία στην αναπνοή του, την άλλη ήταν ήδη μελανό με συμπτώματα ασφυξίας.

Θυμηθείτε όμως πώς περιέγραψε τα γεγονότα της 5ης Αυγούστου η μητέρα του παιδιού στον φίλο τους που έφυγε αργά από το σπίτι το προηγούμενο βράδυ. Από ντοκουμέντο μαθαίνουμε από την μητέρα ότι στις 11:37 το πρωί η Ειρήνη είχε ξαπλώσει και η κοινή τους φίλη Φωτεινή που είχε διανυκτερεύσει το προηγούμενο βράδυ σπίτι τους είχε φύγει. Λίγο αργότερα η μητέρα ενημέρωσε τον μάρτυρα τηλεφωνικά ότι το παιδί πλέον δεν ζει.

«Με παίρνει η Πόπη και μου λέει χάσαμε τον Παναγιωτάκη. Τι λες ρε της λέω, πως έγινε αυτό; Να μου λέει εγώ ήμουν… ο Ρίνος ήταν στο δωμάτιο μαζί με το παιδί, εγώ μου λέει πήγα στο μπάνιο, μετά βγήκα από το μπάνιο μου λέει ο Ρίνος ήταν στο σαλόνι, μέσα στο κουζινάκι που έχουν και το παιδί στο καροτσάκι δίπλα και το βρήκα όπως βγήκα μελανιασμένο με γυρτό το κεφάλι και την γλώσσα έξω».

Τα χρονικά κενά είχε συμπλήρωσε η Φωτεινή, η μάρτυρας που είχε φύγει νωρίτερα εκείνη την ημέρα από το σπίτι της Αμαλιάδας, μιλώντας σε εκπομπή του «Τούνελ». Έτσι μάθαμε πως στις 12 εκείνο το μεσημέρι εκτός από την Ειρήνη που είχε ξαπλώσει με το παιδί, θα έπεφτε για ύπνο και η μητέρα του. Μισή ώρα αργότερα χτύπησε το τηλέφωνο του πατέρα του αδικοχαμένου παιδιού.

Στο φίλο της η μητέρα έλεγε πως βρήκε το παιδί μελανιασμένο με γυρτό κεφάλι και τη γλώσσα έξω. Άλλα έλεγε αργότερα στο «Τούνελ».

-Πόπη: Όταν το πήρα εγώ αγκαλιά το παιδί δεν ήταν ούτε μελανιασμένο ούτε με τη γλώσσα έξω όπως γυρνάνε και λένε.

-Δημοσιογράφος: Είσαι σίγουρη;

-Πόπη: Είμαι σίγουρη.

Τελικά τι συνέβη στο παιδί; Ήταν στο υπνοδωμάτιο και κοιμόταν μέχρι να μεταφερθεί στο καρότσι μελανό και άψυχο; Κάποια γεγονότα φαίνεται πως τα διέγραψαν από τη μνήμη τους τόσο η Ειρήνη όσο και η μητέρα του Παναγιώτη.

«Καθόταν το παιδί στο καρότσι και είδα ότι δεν έπαιρνε σωστή αναπνοή, αμέσως το παίρνω εγώ αγκαλιά και μόλις το πήρα εγώ αγκαλιά το πήρε η Ειρήνη για να πάρω τηλέφωνο να έρθει το αμάξι. Η Ειρήνη σκούπιζε… δεν μπορώ να πω κάτι για την Ειρήνη αν το είδε ή αν έκανε κάτι. Ήτανε όρθιο κράταγε το καρότσι.. όχι όρθιο καθιστό μου έκανε», είχε πει η Πόπη σε εκπομπή του «Τούνελ».

Ανατριχιαστική παραμένει και η εικόνα που μετέφερε και η μητέρα της και γιαγιά του Παναγιώτη σε φιλικό τους πρόσωπο την ώρα που έσπευδε από την Αθήνα στην Αμαλιάδα για να δει νεκρό τον εγγονό της. Ήταν τα όσα της είχαν περιγράψει η Πόπη με την Ειρήνη.

Η Ειρήνη επιμένει να θυμάται ολοένα περισσότερα και διαφορετικά πράγματα.

-Αγγελική Νικολούλη: Κάποια στιγμή το έχετε στο καρότσι, τι έγινε μετά;

-Ειρήνη Μουρτζούκου: Δεν ξέρω. Η γλώσσα δεν ήταν πολύ έξω. Της το πήρα από τα χέρια. Το γυρνάω μπρούμυτα αλλά τίποτα. Του έδινα αέρα και το μόνο που έκανε ήταν να βγάζει εμετό με κόκκινο μέσα.

Οι Αρχές εστιάζουν και στο ενδεχόμενο τα όσα είχε πει αρχικά η μητέρα του παιδιού να ήταν αποτέλεσμα απειλών όπως είπε κατά την κατάθεση της και υποστήριξε στο «Τούνελ» ανοικτά. Σύμφωνα με την αδελφή της και θεία του Παναγιώτη, η Ειρήνη επίμονα την τρομοκρατούσε για το παιδί. Άκουσε την Ειρήνη να λέει στην Πόπη «θα σου κάνω μεγάλο κακό. Θα σε χτυπήσω εκεί που πονάς. Θα σου πάρω τα παιδιά».

Ανάλογη εικόνα συνεχών καυγάδων και απειλών έδωσε με τη μαρτυρία της στο «Τούνελ» η φίλη της μητέρας του παιδιού.

Οκτώ μήνες μετά η Πόπη αποφάσισε να πει την δική της αλήθεια και πάλι μέσα από το «Τούνελ» προκαλώντας την αντίδραση της Ειρήνης και ντόμινο εξελίξεων. Δήλωσε πως δεχόταν απειλές από την πρώην φίλη της η οποία και την ανάγκασε να πει ψέματα ότι το παιδί πήγε ζωντανό στο νοσοκομείο αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα. Όπως είπε, ο Παναγιωτάκης πέθανε στο σπίτι. Μαζί του και μπροστά στο καρότσι του βρισκόταν ένα και μόνο πρόσωπο, η Ειρήνη.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr