Σαν μια πολυπαραγοντική εξίσωση μοιάζει ο γρίφος του μηχανογραφικού που καλούνται να λύσουν κατά τη συμπλήρωσή του οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων Εξετάσεων για να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο.
Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού σχετίζεται με τη διαχείριση των δεδομένων που έχει κάποιος υποψήφιος στα χέρια του «αναδεικνύει τους επιτυχημένους». Σημαντικό είναι να αξιοποιήσει κανείς τα όποια μόρια συγκεντρώνει με έναν έξυπνο και αυθεντικό τρόπο, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές με βάση τόσο τα στοιχεία της προσωπικότητάς του, όσο και τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας. Έτσι, οι υποψήφιοι καλό είναι να έχουν κατά νου τα εξής:
-Οι περυσινές βάσεις έχουν τον τελευταίο λόγο. Οι υποψήφιοι είναι σημαντικό να επιλέξουν σύμφωνα τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, αξίες, δεξιότητες και επαγγελματικούς στόχους.
-Ενημέρωση και πληροφόρηση. Οι υποψήφιοι καλό είναι να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο μέχρι το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας για τη συμπλήρωση και υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, φροντίζοντας να ενημερωθούν για το περιεχόμενο σπουδών κάθε τμήματος που μπορεί να τους ενδιαφέρει, για τις επαγγελματικές προοπτικές, τις μεταπτυχιακές δυνατότητες και τις τάσεις της αγοράς εργασίας.
-Ιεράρχηση επιλογών. Η λήψη απόφασης απαιτεί επαρκή πληροφόρηση και ενημέρωση, ωστόσο είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται ιεράρχηση των επιλογών με βάση τις επιθυμίες του κάθε υποψηφίου χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. βάσεις, κοινωνικός περίγυρος).
Τι είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ)
Η ΕΒΕ θεσπίστηκε για να διασφαλίζει ότι οι φοιτητές έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους στα ΑΕΙ.
Καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των βαθμών των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου και πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή (0,80 έως 1,20) που ορίζει κάθε τμήμα.
Για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να πετύχει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη από την ΕΒΕ του τμήματος. Αν ένα τμήμα ανήκει σε περισσότερα επιστημονικά πεδία, λαμβάνεται υπόψη ο χαμηλότερος μέσος όρος.
Οι συντελεστές της ΕΒΕ καθορίζονται κάθε χρόνο μέχρι τον Ιούνιο από το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τα ΑΕΙ.
Πόσες είναι οι θέσεις των εισακτέων
Στους 68.788 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός εισακτέων σπουδαστών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26. Ο αριθμός εισακτέων για το 2024 ήταν 68.851, δηλαδή φέτος υπήρξε μια οριακή μείωση του συνόλου των προσφερόμενων θέσεων κατά 63 σε απόλυτο αριθμό.
Πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις
Η φετινή κατανομή των βαθμολογιών δίνει ξεκάθαρες ενδείξεις για το πού θα κινηθούν οι βάσεις: από την πτώση στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, τις μικτές τάσεις στις Θετικές και στις Σπουδές Υγείας, μέχρι τις μικρές ανόδους στην Οικονομία και την Πληροφορική.
1ο Πεδίο – Ανθρωπιστικών Σπουδών: Γενική Πτώση
Οι επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου Πεδίου ήταν αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με το 2024 στα περισσότερα μαθήματα.
Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία: Πτωτικές επιδόσεις από το 14 και άνω.
Αρχαία & Λατινικά: Κατακόρυφη μείωση επιδόσεων.
Ιστορία: Μικρή βελτίωση, αλλά όχι ικανή να ανατρέψει τη γενική εικόνα.
Εκτίμηση: Πτωτική τάση στις βάσεις, ιδιαίτερα από τις μεσαίες και άνω σχολές.
2ο Πεδίο – Θετικών Σπουδών: Διπλή Κατεύθυνση
Οι φετινές επιδόσεις δείχνουν μια μικτή εικόνα, με σαφείς διαφοροποιήσεις ανά μάθημα.
Νεοελληνική Γλώσσα: Πτωτικά αποτελέσματα από το 14+.
Χημεία: Χειρότερα αποτελέσματα από το 10+.
Μαθηματικά & Φυσική: Αξιοσημείωτες βελτιώσεις από το 16 και πάνω.
Εκτίμηση: Μικρές αυξήσεις σε τμήματα με βαρύτητα σε Μαθηματικά/Φυσική, ελαφρές πτώσεις σε σχολές με έμφαση στη Χημεία.
3ο Πεδίο – Σπουδές Υγείας: Το βάρος στη Χημεία ρίχνει τις βάσεις
Οι εξελίξεις στο 3ο Πεδίο χαρακτηρίζονται από πτώση, κυρίως λόγω της επίδοσης στη Χημεία.
Γλώσσα: Χειρότερες επιδόσεις από το 14+.
Βιολογία: Οριακές βελτιώσεις στους πολύ υψηλούς βαθμούς, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκτυπο στη συνολική εικόνα.
Φυσική: Σημαντικά καλύτερες επιδόσεις.
Χημεία: Αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις συνολικά.
Εκτίμηση: Πτώση των βάσεων στις σχολές με υψηλό συντελεστή Χημείας (Ιατρικές, Οδοντιατρικές), ηπιότερη στα υπόλοιπα τμήματα.
4ο Πεδίο – Οικονομίας & Πληροφορικής: Εικόνα εξισορρόπησης
Το 4ο Πεδίο παρουσιάζει ενδιαφέρουσες μεταβολές, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μικρές ανόδους.
Γλώσσα: Πτωτική πορεία από το 12 και πάνω.
Μαθηματικά: Ελαφρώς βελτιωμένες επιδόσεις από το 15+.
Οικονομία: Σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από το 19+.
Πληροφορική: Πτωτικές επιδόσεις από το 18+.
Εκτίμηση: Ανοδικές τάσεις στις κορυφαίες σχολές του πεδίου (ΟΠΑ, ΑΣΟΕΕ κ.λπ.), σταθερότητα ή ήπιες αυξομειώσεις στις μεσαίες.
.flash.