Image
Τρίτη 08 Ιουλίου 2025 17:05 Ελλάδα
 

Κρήτη: Πάνω από 1.500 μετανάστες σε 48 ώρες – «Η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη»

Παρά τις περιπολίες Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού, οι μεταναστευτικές ροές  δεν ανακόπτονται, με 1.500 άτομα να φτάνουν σε Ηράκλειο και Χανιά μέσα σε δύο ημέρες, θέτοντας σε δοκιμασία τις τοπικές αρχές. Τα σκάφη με τους μετανάστες εντοπίζονται το ένα μετά το άλλο νότια του νησιού.

Όπως αναφέρει το neakriti, το πρωί της Τρίτης, 116 μετανάστες διασώθηκαν από περιπολικά του Λιμενικού Σώματος σε τρία διαδοχικά περιστατικά ανοικτά των νότιων ακτών του νομού Ηρακλείου:

- Σε πλωτό σκάφος μεταφέρονταν 48 άτομα, ανάμεσά τους ανήλικοι, τα οποία αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στους Καλούς Λιμένες.
- 38 αλλοδαποί επέβαιναν σε ξύλινο πλωτό κι έδεσαν στην ακτή του Λέντα.
- Άλλα 30 άτομα έφθασαν στην παραλία του Τσούτσουρα.

Οι διασωθέντες υποβλήθηκαν σε πρώτη ιατρική και ταυτοποίηση από τα συνεργεία του Λιμενικού και των τοπικών αρχών. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη μεταφερθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υποδοχής, πριν επιβιβαστούν σε πλοία για την Αθήνα.

Παράλληλα, το προηγούμενο βράδυ, 150 μετανάστες περισυνελέγησαν ανοικτά της Γαύδου και οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης στο Ρέθυμνο. Εκεί, η παρουσία τους προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν για το κύμα αφίξεων. Οι τοπικές υποδομές βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο, με τις αρχές και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας να καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά δεκάδες νέες αφίξεις, εν μέσω καύσωνα και αυξημένης πίεσης στους χώρους φιλοξενίας.

«Η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη»
Οι χώροι που έχουν μετατραπεί σε hot spot σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο είναι ασφυκτικά γεμάτοι με εκατοντάδες μετανάστες.

Ήδη 852 άτομα παραμένουν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγιάς στα Χανιά, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου του Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA, να τονίζει πως δεν υπάρχει περιθώριο για τη φιλοξενία κι άλλων ανθρώπων. «Είμαστε στο πικ της δυνατότητας φιλοξενίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως αυτός ήταν και ο λόγος που την περασμένη Κυριακή, οι 442 μετανάστες που έφτασαν στην Αγία Γαλήνη, επέστρεψαν ξανά στο Ρέθυμνο.

«Η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη, οι αριθμοί είναι εξωπραγματικοί για τα δεδομένα μας», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής μιλώντας στο Creta24, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, χαρακτηρίζοντας ακατάλληλους τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας τους στην Κρήτη.

Στην Λιβύη ο Πλεύρης
Mε στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις Αρχές της χώρας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού μεταβαίνει σήμερα στην Λιβύη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, συνοδεύοντας τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ.

Η ευρωπαϊκή αποστολή περιλαμβάνει τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της Ιταλίας και θα φτάσει στην Λιβύη για συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας, τόσο από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και από την πλευρά του Χαφτάρ στην Βεγγάζη. Στόχος της ευρωπαϊκής αποστολής είναι ο συντονισμός με τις τοπικές Αρχές για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, που έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών.

«Πρέπει να λυθεί το θέμα από το κράτος»
Την Παρασκευή 11 Ιουλίου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη στην Αθήνα και το “παρών” θα δώσουν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης αλλά και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης, με σκοπό να συζητηθεί για ακόμη μια φορά ο σχεδιασμός για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στο νησί της Κρήτης. Οι χώροι που υπάρχουν δεν επαρκούν για τον αριθμό των μεταναστών και την προσωρινή φιλοξενία τους, ενώ η πρόταση από την τοπική αυτοδιοίκηση στο Ρέθυμνο είναι να χρησιμοποιηθούν ανενεργά στρατόπεδα.

Πηγή: enikos.gr

Κάντε Like το daypress.gr