Image
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025 13:10 Πολιτική
 

Κακλαμάνης: Η Βουλή θα μείνει ανοιχτή όσο χρειαστεί για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ


Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα, από το μεταναστευτικό μέχρι τις Προανακριτικές Επιτροπές για τα Τέμπη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Κακλαμάνης έδωσε τη δική του οπτική για τα φλέγοντα ζητήματα, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί κομματικά.

Μεταναστευτικό και στάση της ΕΕ
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, θέμα που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία, ο κ. Κακλαμάνης διευκρίνισε: «Σήμερα πράγματι υπάρχουν δύο ψηφοφορίες. Πριν από την ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία που θα γίνει στις 10.00-11.00, θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που έχει καταθέσει η κ. Κωνσταντοπούλου».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κομμάτων είπε: «Όταν η κυβέρνηση λέει κάτι και η αντιπολίτευση λέει «όχι», ο κόσμος που ακούει πρέπει να ακούει και κάτι εξίσου συγκεκριμένο από την αντιπολίτευση. Δεν έχω καταλάβει τι θέλει η αντιπολίτευση για το μεταναστευτικό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Γνωρίζετε την άποψή μου γι’ αυτόν τον κοιμώμενο γίγαντα που λέγεται ΕΕ. Κοιμάται και σε αυτό το θέμα, εδώ και πολλά χρόνια. Όταν το λέγαμε, κάποιοι μας έλεγαν αντιευρωπαίους».

«Δεν υπάρχει δομή στην Κρήτη γιατί αντιδρούσαν οι τοπικές κοινωνίες. Όλοι νομίζαμε ότι η δίοδος ήταν το Αιγαίο. Τελικά ήρθε τώρα το Λιβυκό. Ίσως επαναπαυθήκαμε, επειδή η μεγάλη οδός ήταν το Αιγαίο»

Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε έντονη ανησυχία για το προφίλ όσων φτάνουν στη χώρα: «Άκουσα ότι οι άνθρωποι που έρχονται είναι από 14 έως 30 ετών. Αυτό είναι σημαντική ιστορία. Τη λέξη πρόσφυγας θα πρέπει να τη δούμε με λίγο διαφορετικά πλέον».

Προανακριτικές για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ
Για τις Προανακριτικές Επιτροπές ανέφερε ότι πλησιάζει η ολοκλήρωση των εργασιών για τα Τέμπη: «Για τα Τέμπη, τελειώνει τις εργασίες της η Προανακριτική από ό,τι μαθαίνω. Δεν έχω δικαίωμα να παρέμβω στις εργασίες. Μεταξύ 22-24 Ιουλίου θα γίνει η τελική ψηφοφορία στη Βουλή από άποψη διαδικασίας. Τι θα πει το δικαστικό συμβούλιο είναι μια άλλη ιστορία».

«Στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, έγινε μία αναστάτωση στους συναδέλφους μου όταν είπα να προσέξουν τα κόμματα πότε να καταθέσουν για Προανακριτική γιατί δεν είμαι διατεθειμένος, ακόμα και καλοπροαίρετα, να κατηγορηθώ ότι έκανα τεχνική καθυστέρηση για να φτάσουμε στις 6 Οκτωβρίου που κατά τους Ευρωπαίους είναι αποσβεστική ημερομηνία για τον έναν εκ των δύο εγκαλουμένων συναδέλφων. Εάν το ΠΑΣΟΚ που έχει πει ότι θα καταθέσει, μου την φέρει την Δευτέρα, η καταληκτική ημερομηνία που εκλέγεται προεδρείο ώστε 25 Αυγούστου που θα ξανανοίξει η Βουλή εφόσον κλείσει, να αρχίσει να λειτουργεί, είναι η 1η Αυγούστου. Αν την φέρει την Τετάρτη η καταληκτική ημερομηνία πάει στις 4 Αυγούστου. Μετά την κατάθεση μίας πρότασης Προανακριτικής η Βουλή περιμένει με βάση το Σύνταγμα 7 – νεκρές – μέρες μήπως κάποιο κόμμα θέλει να κάνει αίτηση για το 3μελες δικαστικό συμβούλιο στη Βουλή. Βάλτε και δύο μέρες από την ημέρα που θα συνεδριάσει η συνδιάσκεψη για να ορίσει ημερομηνία συζήτησης στην Βουλή, πάμε στις 9 μέρες», σχολίασε, και συνέχισε:

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει κάποια στιγμή να μαζέψει 30 υπογραφές μαζί με άλλους και μου καταθέσει την Προανακριτική του πχ την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, αντιλαμβάνεστε ότι φτάνουμε στον 15αυγουστο. Τους ξεκαθάρισα ότι «μη περιμένετε να κλείσω την Βουλή για να πάτε διακοπές και μου αρχίσετε μετά ότι το έκανα για να φτάσουμε στις 6 Οκτωβρίου». Μιλάω με όλα τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ, από όσο μίλησα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι η Τετάρτη το απώτερο για να καταθέσει. Μιλώντας με συνάδελφους του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση που έχω πάρει είναι ότι ετοιμάζουν την πρότασή τους αλλά δεν είναι σε θέση να μου απαντήσουν ακόμη, αν θα βρουν τις επιπλέον ψήφους για να την καταθέσουν. Αν την φέρουν αργά θα λειτουργήσουμε μέχρι τον 15αύγουστο, δεν θα κλείσει η Βουλή. Είναι θέμα της προανακριτικής πόσο συχνά θα συνεδριάζει για να φτάσουμε έχοντας βγάλει πόρισμα έως τις 6 Οκτωβρίου. Δεν έχω καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα. Η Εξεταστική μπορεί να κρατήσει μήνες, είναι τελείως άλλο πράγμα».

«Υπάρχουν γραπτά πρακτικά του 2015»
Μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στα πρακτικά του 2015.

«Ομιλώντας με προηγούμενο πρόεδρο μου είπε ότι ορθώς δεν τα έδωσε. Αλλά υπάρχουν πρακτικά, που δεν είναι ηχητικά, είναι γραπτά και μάλιστα μου ειπώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι πρακτικογράφοι της Βουλής καθώς το Προεδρικό Μέγαρο δεν έχει πρακτικογράφους. Άρα γραπτά πρακτικά υπάρχουν. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει ένα κενό. Μπορείς να τα δώσεις μπορείς και όχι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη στο Σύνταγμα. Εγώ ίσως να τα έδινα αλλά όχι σύντομα. Είναι κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου. Πρέπει να μαθαίνουμε την ιστορία αυτού του τόπου», επεσήμανε.

«Εισηγούμαστε να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής»
Αναφορικά με τον Κανονισμό της Βουλής διευκρίνισε πως, «Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής – η οποία λειτουργεί με έναν κανονισμό που είχε φτιαχθεί επί αειμνήστου Γιάννη Αλευρά, από μία εμβληματική προσωπικότητα, τον Αριστόβουλο Μάνεση. Τότε στην Βουλή ήταν 4 κόμματα με τους τότε ανθρώπους. Σήμερα είμαστε 9 κόμματα με τους νυν ανθρώπους. Αυτος ο Κανονισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται για να κουμαντάρει την Βουλή. Έχω ξεκινήσει διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής που ελπίζω να τον έχουμε έτοιμο αρχίζοντας την νέα Σύνοδο τον Οκτώβριο. Θα γίνει με διαβούλευση δεν θα είναι μονομελής απόφαση του Προεδρείου. Υπάρχει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής το οποίο απαρτίζεται από 11 Καθηγητές, και πρόεδρος είναι ο επίσης Καθηγητής κ. Κώστας Μαυριάς και είναι δάσκαλος πολλών συνταγματολόγων ν που βγαίνουν και τοποθετούνται», σημείωσε.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr