Μέσα στο φθινόπωρο, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Μητρώου Παροχών, το οποίο αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σύστημα επιδομάτων.
Κατά τη διάρκεια του 2025, θα ξεκινήσει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Παροχών και Εγγυήσεων, ενός νέου ψηφιακού εργαλείου που αποσκοπεί στην ταχύτερη και πιο αποδοτική διαχείριση των κοινωνικών ενισχύσεων από φορείς όπως ο ΟΠΕΚΑ, ο ΕΦΚΑ και η ΔΥΠΑ. Το μητρώο θα καλύπτει βασικά επιδόματα, όπως αυτά της θέρμανσης, της μακροχρόνιας ανεργίας, της στέγασης, της γέννησης και του παιδιού.
Η δημιουργία του αποσκοπεί στην καλύτερη παρακολούθηση των δικαιούχων, των ποσών που καταβάλλονται ανά ΑΦΜ και των κριτηρίων χορήγησης, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των κοινωνικών παροχών, συγκεντρώνοντας τα έως τώρα διάσπαρτα δεδομένα των δημόσιων μητρώων σε ένα ενιαίο σύστημα.
Η κυβέρνηση μετά την καταγραφή των δικαιούχων και των επιδομάτων στο Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων αναμένεται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, με την υιοθέτηση ενιαίων κριτηρίων, όπως περιουσιακά και εισοδηματικά και πιθανότατα εφαρμογή τεκμηρίων.
Μάλιστα, οι δικαιούχοι επιδομάτων ΟΠΕΚΑ θα εισέρχονται σε μία συγκεκριμένη πλατφόρμα για τις παροχές που επιθυμούν και δεν θα χρειάζεται να καταθέτουν δικαιολογητικά.
Για κάθε φυσικό πρόσωπο θα τηρείται εντός του Εθνικού Μητρώου ατομική καρτέλα στην οποία θα αποτυπώνονται:
– Τα στοιχεία του δικαιούχου, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, φύλο, στοιχεία κατοικίας κ.λπ.
– Τα στοιχεία των παροχών και ενισχύσεων που λαμβάνει.
Εννοείται πως το Μητρώο θα καταγράφει τόσο παροχές ή ενισχύσεις σε χρήμα (π.χ. προνοιακά επιδόματα, συνταξιοδοτικές παροχές, ασφαλιστικά επιδόματα κ.ά.) όσο και παροχές σε είδος (π.χ. vouchers, επιταγές κοινωνικού χαρακτήρα κ.ά.).
Μέχρι σήμερα η πληροφορία για τα παροχές, επιδόματα και ενισχύσεις που λαμβάνουν οι πολίτες είναι διάσπαρτη σε πολλά και διαφορετικά μητρώα του Δημοσίου, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους, με όποια προβλήματα ανακύπτουν από μια τέτοια διαδικασία.
πηγή: e-howto.gr