Image
Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025 19:10 Διεθνή
 

Συρία: Κόλαση βομβαρδισμών – Γιατί το Ισραήλ σφυροκοπά τη Δαμασκό

Το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη (16/7) βομβαρδισμούς στη Συρία, στην καρδιά της Δαμασκού, χτυπώντας βασικά κτίρια του νέου συριακού καθεστώτος, όπως το υπ. Άμυνας. Ως αφορμή για τα χτυπήματα το Τελ Αβίβ επικαλείται την προστασία της εθνοτικής μειονότητας των Δρουζων, στη Νότια Συρία, ωστόσο στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει είναι η εγκατάλειψη της περιοχής από το νέο καθεστώς του Άχμεντ αλ-Σάραα.

Η διαμάχη εστιάζει στα υψίπεδα του Γκολάν και την περιοχή της Σουγουαΐντα, στη Νότια Συρία. Τα υψίπεδα του Γκολάν – μια θεωρητικά ουδέτερη ζώνη – καταλήφθηκαν εξ ολοκλήρου από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της αναταραχής που προέκυψε από την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Το Ισραήλ είχε διαμηνύσει προηγουμένως πως θα παραμένει στην περιοχή στην αιωνιότητα, ωστόσο φαίνεται πως επιδιώκει να ελέγξει όλη τη νότια Συρία μετατρέποντάς την σε μια «ζώνη ασφαλείας».

Σημειώνεται πως προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι Δαμασκός και Τελ Αβίβ βρίσκονταν σε συνομιλίες για την περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν, με το συριακό καθεστώς μάλιστα να εμφανίζεται πρόθυμο να παραδώσει τον έλεγχο στο Ισράηλ με αντάλλαγμα την αναγνώριση της νομιμότητάς του. Ωστόσο φαίνεται πως η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε πως οι συριακές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από ολόκληρη τη Νότια Συρία.

Η κυβέρνηση της Συρίας δήλωσε ότι έστειλε στρατεύματα στο νότο για να αποκαταστήσει την τάξη μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων μαχητών και το απόγευμα της Τετάρτης ανακοινώθηκε μια νέα εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία προβλέπει την παραμονή των συριακών στρατευμάτων στην περιοχή για την τήρηση της τάξης.

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε από την πλευρά του πως δυνάμεις του Ισραήλ αναπτύσσονται στα σύνορα με τη Συρία. «Αυξάνουμε την πίεση και τον ρυθμό των επιθέσεων. Πραγματοποιήσαμε επίσης επιθέσεις στη Δαμασκό και θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα σε όλη τη νότια Συρία», πρόσθεσε.

Ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα, ανέφερε πως το Ισραήλ «θέλει να αποδείξει σε όλους τους γείτονές του ότι είναι ο νέος περιφερειακός ηγεμόνας». «Ο κύριος στόχος του Ισραήλ είναι να διαιρέσει και να αποδυναμώσει τη Συρία, να στρέψει τις μειονότητές της, είτε είναι Δρούζοι είτε Κούρδοι είτε Αλαουίτες, εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης στη Δαμασκό».

Ο Άμαρ Καχφ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Ομράν, λέει ότι το Ισραήλ επιδιώκει να προκαλέσει «χάος» στη Συρία για να αποσταθεροποιήσει τη νέα κυβέρνηση. «Αρνείται το δικαίωμα της κεντρικής κυβέρνησης να ελέγχει όλες τις περιοχές και συνεχίζει να θέλει να επιβάλει τη δική της κυριαρχία [στη Συρία]. Υπάρχουν τώρα πληροφορίες για μια επιπλέον χερσαία εισβολή και περισσότερους όρους στη Δαμασκό», τόνισε ο Καχφ στο Al Jazeera.

Πλέον, όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο Άχμεντ αλ-Σάραα έχει δύο επιλογές: είτε να αποσυρθεί από τη νότια Συρία – υποκύπτοντας στις ισραηλινές απαιτήσεις και συμφωνώντας να επιτρέψει έναν βαθμό αυτονομίας στην κοινότητα των Δρούζων, με κόστος την απώλεια της εξουσίας σε ολόκληρη τη χώρα – είτε να διατηρήσει στρατεύματα εκεί και να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη αστάθεια.

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν οι μάχες στη Συρία
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ ανήσυχες», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ισραηλινές επιθέσεις στη Δαμασκό. «Θα εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το ζήτημα καθώς μιλάμε. Μόλις είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τα αρμόδια μέρη. Ανησυχούμε πολύ για αυτό και ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποιες ενημερώσεις αργότερα σήμερα», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν οι μάχες.

Σημειώνεται πως η επίθεση του Ισραήλ στη Συρία έρχεται σε αντίθεση με αυτό που οι ΗΠΑ προωθούσαν για τις σχέσεις με τη Συρία. Τον Μάιο, ο Πρόεδρος Τραμπ, κατά την περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, συναντήθηκε – στο περιθώριο των συνεδριάσεων – με τον νέο Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα, ύστερα από πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα αρθούν και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι ελπίζει η Συρία να ενταχθεί στις συμφωνίες του Αβραάμ, δηλαδή στις συμφωνίας για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων του Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του.

Σφυροκόπημα στη Δαμασκό – «Αυτό είναι μόνο η αρχή»
Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σειρά από ισραηλινά πλήγματα στη Δαμασκό, με τις πληροφορίες, μάλιστα, να κάνουν λόγο για νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Το Ισραήλ διαμηνύει πως αυτές οι επιθέσεις «είναι μόνο η αρχή».

Ο Ισραηλινός Στρατός χτύπησε νωρίτερα το αρχηγείο του Συριακών Δυνάμεων στη Δαμασκό, το οποίο ισοπέδωσαν. Το χτύπημα αυτό ήρθε την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται με ντόπιους Δρούζους μαχητές, τους οποίους η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, ισχυρίζεται, ότι θέλει να προστατεύσει. 

Το Ισραήλ έχει προχωρήσει, επίσης, σε σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον αυτοκινητοπομπών των κυβερνητικών δυνάμεων στα νότια της Συρίας, από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις και έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα. Οι συγκρούσεις στην πόλη Σουγουαΐντα κλιμακώνονται.

Επίσης, το Reuters ανέφερε πως εκτός από το χτύπημα στο συριακό υπουργείο Άμυνας, αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε και δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συγκλονιστικά βίντεο από τα πλήγματα στη Δαμασκό
Οι εικόνες από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Δαμασκό κάνουν τον γύρο του κόσμου, αφού καταγράφηκαν από τον φακό των τηλεοπτικών συνεργείων.

Βίντεο από τη στιγμή της ισραηλινής επίθεσης στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Συρίας, στο κέντρο της Δαμασκού, κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Σε ένα από αυτά, διακρίνεται η παρουσιάστρια τοπικού καναλιού να ακούει την έκρηξη, να αισθάνεται το τράνταγμα και να προσπαθεί να καλυφθεί. Ο πανικός που τη διακατείχε, αποτυπώνεται στις αντιδράσεις της.

Σε άλλο βίντεο, διακρίνεται παρουσιαστής του τηλεοπτικού καναλιού AlArabiya να βρίσκεται σε live μετάδοση και να ακούει τον θόρυβο από το πλήγμα. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα γυρίζει το κεφάλι του για να δει τι έχει συμβεί.

Άλλο βίντεο, καταγράφει τις Δυνάμεις Ασφαλείας της Δαμασκού να έχουν σπεύσει στο σημείο της επίθεσης, προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνέπειες του πλήγματος.

Συρία: Ισραηλινά πλήγματα για την «προστασία» των Δρούζων
Η επίθεση έρχεται στον απόηχο της αιματοχυσίας στη Σουγουαΐντα το Σαββατοκύριακο. Το πρωί της Τετάρτης (16/7), ισραηλινά drones στόχευσαν κυβερνητικά στρατεύματα στα νότια της Συρίας, όπου έχουν ξαναρχίσει οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των τοπικών Δρούζων μαχητών, με αρκετά θύματα.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πύλη εισόδου του αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου του συριακού καθεστώτος στην περιοχή της Δαμασκού της Συρίας. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις δραστηριότητες εναντίον των Δρούζων αμάχων στη νότια Συρία και, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, πραγματοποιούμε επιθέσεις στην περιοχή και είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια», ανακοίνωσαν οι IDF.

Το συριακό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι αρκετοί άμαχοι και μέλη των Δυνάμεων Ασφαλείας σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο χαρακτήρισε τα πλήγματα «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας» και «κατακριτέο παράδειγμα συνεχιζόμενης επιθετικότητας και ξένης παρέμβασης στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών». Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε, από την πλευρά του, ότι έπληξε «στρατιωτικά οχήματα που ανήκουν στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στην περιοχή της Σουγουαΐντα».

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, δήλωσε ότι η «μόνη λύση» με τον Σύρο πρόεδρο Αχμέντ αλ-Σαράα «είναι να εξαλειφθεί». «Οι φρικτές εικόνες από τη Συρία αποδεικνύουν ένα πράγμα: μια φορά τζιχαντιστής, πάντα τζιχαντιστής. Δεν πρέπει να γίνονται διαπραγματεύσεις με όσους σκοτώνουν, ταπεινώνουν και βιάζουν», δήλωσε ο Μπεν-Γκβιρ στο X. «Αγαπώ τους Δρούζους πολίτες στο Κράτος του Ισραήλ, τους αγκαλιάζω θερμά και τους λέω: πρέπει να κόψουμε το κεφάλι του φιδιού», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Συρία με «επώδυνα πλήγματα»
O Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς, προειδοποίησε τη Συρία ότι η χώρα του θα της επιφέρει «επώδυνα πλήγματα» μετά τη βία που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Σουγουαΐντα, η οποία κατοικείται κυρίως από Δρούζους.

«Τα σήματα που εστάλησαν στη Δαμασκό τελείωσαν, τώρα έρχονται τα επώδυνα πλήγματα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και υποσχέθηκε ότι ο Ισραηλινός Στρατός «θα επιχειρήσει με δύναμη» στη συριακή περιοχή της Σουγουαΐντα, στη νότια Συρία, για «να εξοντώσει τις δυνάμεις που επιτέθηκαν στους Δρούζους μέχρι την πλήρη αποχώρησή τους».

Ο Κατς προειδοποίησε τη συριακή κυβέρνηση να «αφήσει ήσυχους τους Δρούζους» μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Σουγουαΐντα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε τους Δρούζους πολίτες του Ισραήλ να μην διασχίσουν τα σύνορα προς τη Συρία, λέγοντας ότι σήμερα η κατάσταση εκεί είναι «πολύ σοβαρή» και υπάρχει κίνδυνος να απαχθούν ή να σκοτωθούν.

Ποιοι είναι οι Δρούζοι;
Οι Δρούζοι είναι μια αραβική θρησκευτική ομάδα περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, που ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ.

Στη νότια Συρία -και ειδικά στην επαρχία Σουγουαΐντα – αποτελούν την πλειοψηφία, ενώ έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο τόσο του καθεστώτος Άσαντ όσο και ακραίων ισλαμικών ομάδων κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου.

Προέρχονται από την Αίγυπτο και θεωρούνται παρακλάδι του Ισλάμ. Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία το 1967 και προσάρτησε το 1981. Οι περισσότεροι από αυτούς αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και είχαν απορρίψει την ισραηλινή υπηκοότητα.

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο νέος πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σάραα, υποσχέθηκε ένταξη όλων των κοινοτήτων, αλλά οι εξτρεμιστικές σουνιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν, συνεχίζουν να επιτίθενται σε θρησκευτικές μειονότητες.

Τον Μάρτιο σκοτώθηκαν εκατοντάδες Αλαουΐτες σε επιθέσεις στη Λατάκεια, ενώ τον Απρίλιο τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και Δρούζων μαχητών.

Κρίσιμο σημείο έντασης αποτελεί το αίτημα για αφοπλισμό των πολιτοφυλακών των Δρούζων. Η κυβέρνηση Αλ-Σάραα θέλει να ενσωματώσει όλες τις ένοπλες ομάδες σε ενιαίο στρατό, αλλά εκείνοι επιμένουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.

Πολλοί από αυτούς παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στον Αλ-Σάραα, ο οποίος έχει παρελθόν με ισλαμιστικές οργανώσεις, ενώ η εκπροσώπησή τους στη νέα κυβέρνηση είναι περιορισμένη – μόνο ένας Δρούζος υπουργός έχει διοριστεί.

Πηγή: ieidiseis.gr

Κάντε Like το daypress.gr