«Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια τάξη και στις ανάγκες του κάθε κρατούμενου», ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο της ιταλικής πρωτεύουσας
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης, με απόφασή του όρισε ότι η έκτιση ποινής και η τιμωρία επικίνδυνων αρχιμαφιόζων πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το δικαίωμα των φυλακισμένων στην προσωπική ζωή. Η υπόθεση, πιο συγκεκριμένα, αφορά τον Σικελό νονό Ντάβιντε Εμανουέλο ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή, σε καθεστώς απομόνωσης, από το 1993.
Έπειτα από σειρά αιτημάτων του, οι Ιταλοί ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι έχει δικαίωμα να συναντά μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα στο οποίο βρίσκεται, μια γυναίκα με την οποία -ύστερα από πολυετή αλληλογραφία- κατάφερε να δημιουργήσει δεσμό.
Πρόκειται για Ιταλοβρετανίδα 55 ετών, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται σε οργανώσεις που μάχονται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων. «Μπορέσαμε να μιλήσουμε για δυο ώρες, να πούμε ο ένας στον άλλο πόσο αγαπιόμαστε» δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της ιταλικής πρωτεύουσας, «πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια τάξη και στις ανάγκες του κάθε κρατούμενου σε ό,τι αφορά τη συναισθηματική του πραγματικότητα». Υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης λειτούργησε και το ότι η συγκεκριμένη Ιταλοβρετανίδα, η οποία ζει μόνιμα στη Μόντενα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο εξηντάχρονος Εμανουέλο βρίσκεται σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Σαρδηνίας και στο παρελθόν είχε διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης των φυλακών να του απαγορευτεί η ανάγνωση του μυθιστορήματος «Το Όνομα του Ρόδου», του Ουμπέρτο Εκο, επειδή το εξώφυλλο του βιβλίο του ήταν σκληρό και είχε θεωρηθεί «εν δυνάμει επικίνδυνο».
Ο Σικελός καταδικασθείς για μαφιόζικη δράση, τέλος, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι θα προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητά του διότι «όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, ανάμεσα στην αλήθεια και στο λάθος υπάρχει ένας ενδιάμεσος χώρος όπου επικρατεί το αληθοφανές, το αβέβαιο, το αμφισβητήσιμο».
Πηγή: tromaktiko.gr