Image
Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025 09:30 Υγεία
 

Έντερο: Με αυτό το επιδόρπιο μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή και να ενισχύσετε την υγεία σας


Επιθυμείτε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας και να μειώσετε τη φλεγμονή, με φυσικό τρόπο; Ένας γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αποκαλύπτει ένα νόστιμο επιδόρπιο με βάση τα φρούτα που μπορεί να κάνει θαύματα για το πεπτικό σας σύστημα. Ανακαλύψετε πώς ένα απλό μαγειρικό κόλπο, μετατρέπει ένα κοινό φρούτο, σε έναν ισχυρό σύμμαχο της υγείας σας.

Το Νο1 επιδόρπιο που μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την υγεία του εντέρου
Η υγεία του εντέρου έχει αναδειχθεί ως θεμελιώδης παράγοντας για τη συνολική μας ευεξία. Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την πέψη, το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και την ψυχική μας υγεία. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους τύπους καρκίνου. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, με ορισμένα τρόφιμα να είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το έντερο.

Ο Dr. Karan Rajan, γνωστός στο TikTok ως Dr Raj, υποστηρίζει ότι τα βραστά μήλα είναι εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου. Ενώ τα ωμά μήλα περιέχουν πηκτίνη, μια ευεργετική διαλυτή ίνα, το μεγαλύτερο μέρος της είναι παγιδευμένο στα κυτταρικά τοιχώματα του μήλου, καθιστώντας την δυσπρόσιτη για τα βακτήρια του εντέρου.

Σύμφωνα με τον γιατρό, όταν βράζετε τα μήλα συμβαίνουν τα εξής:

Η θερμότητα διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα, απελευθερώνοντας την πηκτίνη.

Η πηκτίνη υδρολύεται δηλαδή διασπάται σε μικρότερα, πιο διαλυτά μόρια.

Αυτά τα θραύσματα ζυμώνονται ευκολότερα από τα βακτήρια του εντέρου, παράγοντας περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

Αυτό οδηγεί σε μείωση της φλεγμονής και ενίσχυση της επένδυσης του εντέρου.

Είναι πιο ήπια στην πέψη, μειώνοντας το φούσκωμα και τα αέρια, ιδίως για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή ευαίσθητο έντερο.

Επιπλέον, τα βραστά μήλα απελευθερώνουν πολυφαινόλες, μικροθρεπτικά συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα οποία συνεργάζονται με την πηκτίνη για περαιτέρω οφέλη στο έντερο. Ενώ τα ωμά μήλα παραμένουν εξαιρετικά, το βράσιμο προσφέρει μια έξυπνη πρεβιοτική αναβάθμιση για πιο ήπια πρόσληψη ινών.

Πώς να φτιάξετε βραστά μήλα – Η συνταγή του BBC Good Food

Υλικά

3 μήλα (ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα από κουκούτσια, κομμένα)
2-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη ή ανοιχτή καστανή μαλακή ζάχαρη (ανάλογα με τη γλυκύτητα των μήλων)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα αλεσμένη
1 κουταλιά της σούπας νερό

Οδηγίες

Βάλτε τα μήλα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με μία κουταλιά της σούπας νερό.
Σκεπάστε και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα (ελέγξτε με ένα μαχαίρι).
Αν προτιμάτε μια πιο λεία κομπόστα, συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να διαλυθούν τα μήλα.
Αυτό το νόστιμο και θρεπτικό επιδόρπιο είναι ένας απλός τρόπος να ενσωματώσετε τα πρεβιοτικά στη διατροφή σας και να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος.

enikos

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr