Τα μηχανοκίνητα οχήματα αποτελούν μια σημαντικότατη πηγή εσόδων για τα ευρωπαϊκά κράτη. Ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών ACEA υπολογίζει, ότι οι συνολικοί φόροι που εισπράττονται γενικότερα από την κτήση και τη χρήση των οχημάτων ξεπερνούν στις σημαντικότερες αγορές της ηπείρου μας τα 380 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το «άρμεγμα» των κατόχων και χρηστών αυτοκινήτων ισχύει φυσικά και για την Ελλάδα, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος συνεισφέρει κάθε χρόνο στα δημόσια ταμεία πάνω από 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό προκύπτει από μια σειρά φόρων, όπως ο ΦΠΑ στις πωλήσεις και επισκευές οχημάτων και στα ανταλλακτικά τους, τους φόρους μεταπώλησης, τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, κλπ. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα υπάρχουν διαφορετικοί φόροι και επιβαρύνσεις για το αυτοκίνητο, που αυξάνονται συνεχώς και κάνουν ολοένα πιο δύσκολη την αγορά ενός καινούργιου οχήματος, ενώ ανεβάζουν τον μέσο όρο ηλικίας των οχημάτων, όπου κατέχει το αρνητικό ρεκόρ η χώρα μας με 17,3 χρόνια για τα Ι.Χ.
Τα λιγότερα ετήσια έσοδα από το αυτοκίνητο εμφανίζουν στην Ευρώπη η Δανία με 5,7 δις ευρώ, η Ιρλανδία με 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ και η Φινλανδία με 7,6 δισεκατομμύρια, ενώ μας ξεπερνάει ελαφρά η Πορτογαλία με 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Χαμηλά βρίσκεται και η Σουηδία με βάση τις πωλήσεις αυτοκινήτων και τα υψηλά επίπεδα της οικονομίας της, καθώς τα έσοδα ανέρχονται σε περίπου 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ένας πακτωλός χρημάτων ύψους 88,2 δις ευρώ μπαίνει ετησίως στα ταμεία της Γερμανίας από το αυτοκίνητο, με τη Γαλλία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 85,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αυτοκίνητο αποφέρει ετησίως στον ιταλικό κορβανά γύρω στα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 39,5 δις ευρώ, στο Βέλγιο και την Ολλανδία λίγο κάτω από τα 20 δις ευρώ και στην Αυστρία 15,2 δις ευρώ.
Να σημειώσουμε, ότι ο ACEA δεν έχει διαθέσιμα στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία και τις βαλκανικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.
ieidiseis.