Image
Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025 11:30 Επιστήμη
 

Τί είναι η ALS, η νόσος από την οποία έπασχε ο Γεράσιμος Μιχελής


Ο γνωστός ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής έφυγε από τη ζωή χθές 15 Ιουλίου, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Η αιτία του θανάτου του έγινε γνωστή κατόπιν ανάρτησης του καλού φίλου και συνάδελφό του, Μιχάλη Οικονόμουο οποίος έκανε γνωστά τα αίτια του θάνάτο του. Ο Γεράσιμος Μιχελής έπασχε από τη νόσο Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS)

Η νόσος Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση

Πως επηρεάζει αυτή η νόσος

Είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή και δυσθεράπευτη ασθένεια. Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσος που πλήττει τους κινητικούς νευρώνες στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια της ικανότητας για κίνηση, ομιλία, κατάποση και, τελικά, αναπνοή . Η ALS είναι μια πολύ σοβαρή και επίμονη νόσος χωρίς ίαση, αλλά με κατάλληλο συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, φυσικής υποστήριξης και τεχνολογικής φροντίδας, η πορεία της μπορεί να επιβραδύνει, η ζωή να είναι πιο αξιοπρεπής, και οι ασθενείς να διατηρούν την αυτονομία τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η ALS, επίσης γνωστή ως νόσος Lou Gehrig, προκαλεί τον θάνατο των κινητικών νευρώνων των κυττάρων που ελέγχουν τους σκελετικούς μύες. Χωρίς αυτήν τη νευρική βοήθεια, οι μύες ατροφούν, εξασθενούν και παύουν να ανταποκρίνονται.

Τα συμπτώματα της νόσου

Αρχικά: Μυϊκή αδυναμία ή κράμπες, ανεξέλεγκτες συσπάσεις, δυσκολία στο περπάτημα ή την αναπνοή .

Προχωρημένη φάση: Δυσκολία στην ομιλία (συζήτηση), κατάποση, απώλεια ελέγχου των χεριών/ποδιών, ανεξέλεγκτο γέλιο ή κλάμα .

Τελική φάση: Παραλυσία, αδυναμία αναπνοής και ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη .
Οι αισθήσεις, η όραση και η νοημοσύνη συνήθως διατηρούνται, ενώ το 10–15% των ασθενών εμφανίζουν επίσης συμπτώματα άνοιας τύπου μετωπιαίας διάχυσης.

Η θεραπεία
Δεν υπάρχει ίαση για αυτή την αρρώστια. Η ALS παραμένει ανίατη, αλλά η θεραπεία στοχεύει στην επιβράδυνση της εξέλιξης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα που αυξάνουν ελαφρά το προσδόκιμο ζωής (2–3 μήνες) τουλάχιστον στα πρώτα στάδια και σημειώνουν κάποια πρόοδο στην εξέλιξη της υγείας.

Παράλληλα, οι ασθενείς υπόκεινται και σε συμπληρωματικές θεραπείες, όπως τη φυσικοθεραπεία και τις ασκήσεις αναπνοής, για διατήρηση λειτουργικότητας. Επίσης, οι ασθενείς κάνουν εργοθεραπεία, διότι βοηθά στη δυνατότητα επικοινωνίας και ανεξαρτησίας. Την ίδια στιγμή προσέχουν την διατροφή τους και σε περίπτωση που χρειαστεί λαμβάνουν ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.

Ο μέσος χρόνος ζωής μετά τη διάγνωση κυμαίνεται από 2 έως 5 χρόνια, με 10% να ζουν πάνω από 10 χρόνια και λίγους ασθενείς να ξεπερνούν τα 20 χρόνια, όπως ο Stephen Hawking που έζησε με ALS πάνω από 50 χρόνια

athensmagazine

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr