Image
Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025 11:20 Επιστήμη
 

Αναστροφή των πόλων της Γης: Απόκοσμοι ήχοι – Μια ανατριχιαστική εμπειρία


Η Γη περιστρέφεται, μετατοπίζεται και τώρα… αναστρέφεται;

Μια ομάδα επιστημόνων αξιοποιώντας τεχνικά μέσα χαρτογράφησε αυτό που λένε ότι είναι ένα από τα πιο δραστικά γεγονότα στην εξέλιξη του μαγνητικού πεδίου της Γης – την αναστροφή Matuyama-Brunhes, κατά την οποία οι μαγνητικοί πόλοι του πλανήτη αλλάζουν θέσεις και η οποία έλαβε χώρα πριν από 780.000 χρόνια.

Το μαγνητικό πεδίο, το οποίο εκτείνεται στην ατμόσφαιρα, παράγεται από ένα στρώμα συνεχώς μεταβαλλόμενων υγρών μετάλλων κάτω από την επιφάνεια της Γης. Προστατεύει τους κατοίκους του πλανήτη από την ακραία κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία, αλλά έχει επίσης αξιοποιηθεί σε διάφορα τεχνολογικά έργα.

Κατά τη διάρκεια των αναστροφών των πόλων, το πεδίο αποδυναμώνεται, αφήνοντας περισσότερη ακτινοβολία να φτάσει στη Γη.

Η επιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει γεωφυσικούς από το Κέντρο Γεωεπιστημών Helmholtz (GFZ), με επικεφαλής τους Σάνια Πανόβσκα και Άχμεντ Νάσερ Μαχγούμπ, δημιούργησε μοντέλο του μαγνητικού πεδίου της Γης, πριν από την αναστροφή, βασιζόμενη σε αρχαία μαγνητικά ίχνη που διασώθηκαν σε πυρήνες ιζημάτων στον πλανήτη.

Το μοντέλο οπτικοποιήθηκε από τον Μαξιμιλιάν Άρτους Σάνερ και μετατράπηκε σε ήχο από τον ίδιο με τη συνεργασία του Κλάους Νίλσεν.

Στο αρχείο αυτό, αποτυπώνεται ένας παράξενος, σχεδόν τρομακτικός ήχος, από τρία βιολιά, τρία τσέλο και ένα συνθεσάιζερ.

Οι πόλοι κινούνται αργά, ασυντόνιστα και η συγκεκριμένη αναστροφή θεωρείται ότι διήρκεσε έως και 22.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο επηρέασε την τότε ζωή αλλά και τον Homo erectus, ενώ οι μαγνητικές αναταράξεις έχουν συνδεθεί και με αλλαγές στο κλίμα.

topontiki

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr