Busification: Βίαιη στρατολόγηση στην Ουκρανία – Απαγωγές νεαρών Ουκρανών με μίνι μπας
Οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν στερούνται μόνο όπλων για να αμυνθούν αποτελεσματικότερα, αλλά και στρατιωτών. Παρά τις επιστρατεύσεις ο αριθμός του προσωπικού παραμένει περιορισμένος και οι Ουκρανοί στρατολόγοι συνεχίζουν να μαζεύουν νέους από τους δρόμους με τη βία.
Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν τις ακραίες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να στρατολογήσουν νέους και να τους στείλουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου.
Τα περιστατικά βίας και καταχρήσεων διαρκώς πληθαίνουν και οι στρατολόγοι εμφανίζονται να κυνηγούν πολίτες στους δρόμους, να τους χτυπούν, να τους σέρνουν, ακόμη και να απειλούν με όπλα για να τους βάλουν μέσα σε βανάκια ή τζιπ και να τους πάρουν μαζί τους.
Σε βίντεο από την πόλη Ντνίπρο έχει καταγραφεί και ένας άγριος καυγάς μεταξύ εφήβων και στρατολόγων. Οι υπάλληλοι της στρατολογίας, ντυμένοι με πολιτικά, όπως κάνουν σε κάποιες περιπτώσεις για να μη γίνονται άμεσα αντιληπτοί, ήρθαν αντιμέτωποι με τους νεαρούς την ώρα που προσπαθούσαν να βάλουν ένα άτομο σε όχημα.
Busification – Η άγρια μέθοδος στρατολόγησης στην Ουκρανία
Η επιστράτευση που ξεκίνησε με ενθουσιασμό στην έναρξη του πολέμου έχει εξελιχθεί με το χρόνο σε μια διαδικασία όλο και πιο άναρχη και βίαιη, καθώς πολλοί Ουκρανοί αρνούνται να εγγραφούν στον στρατό και να σταλούν στην πρώτη γραμμή ως «τροφή για τα κανόνια», όπως λένε. Στο φαινόμενο της βίαιης επιστράτευσης έχει μάλιστα δοθεί και το προσωνύμιο «μπασιφικέισον» (busification), ένας όρος που περιγράφει τη βίαιη επιβίβαση νεοσυλλέκτων σε μίνι μπας (bus), τα οποία χρησιμοποιούν συχνά οι στρατολόγοι.
Κατά καιρούς το Κίεβο έχει απορρίψει τις καταγγελίες, κάνοντας λόγο για «ρωσική προπαγάνδα», ωστόσο τον Απρίλιο ο ουκρανικός στρατός παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη συγκεκριμένη διαδικασία. «Το busification είναι ένα ντροπιαστικό φαινόμενο, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο υποστράτηγος Ιβάν Γκαβριλιούκ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.
Πηγή: ieidiseis.gr