Image
Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025 11:55 Διεθνή
 

Δρούζοι: Ποιά είναι η ταυτότητά τους και γιατί προστατεύονται από το Ισραήλ;


Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα στη Συρία μετά από συγκρούσεις μεταξύ πιστών στη νέα μεταβατική κυβέρνηση της χώρας και πολιτοφυλακών της θρησκευτικής ομάδας των Δρούζων στη νότια πόλη Σουέιντα.

Ταυτόχρονα, η επέμβαση των συριακών δυνάμεων και οι νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής
Ο στρατός της Συρίας εισήλθε στη Σουγουέιντα, ένα προπύργιο της κοινότητας των Δρούζων στο νότιο τμήμα της χώρας, την Τρίτη, μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ των δυνάμεων των Δρούζων και των φυλών Βεδουίνων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων.

Ισλαμιστικές δυνάμεις που συμμάχησαν με τη συριακή κυβέρνηση εντάχθηκαν στη μάχη αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας την ανησυχία μεταξύ της κοινότητας των Δρούζων.

Το CNN αναφέρει πως το Ισραήλ, το οποίο έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τους Δρούζους στη Συρία, εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, τις οποίες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.

Αργότερα την Τετάρτη, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του, εξαπολύοντας ένα κύμα επιθέσεων με στόχο ένα κτίριο του Υπουργείου Άμυνας και μια περιοχή κοντά στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό.

Μετά από συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Συρίας συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματά της και ανακοίνωσε νέα εκεχειρία με την πολιτοφυλακή των Δρούζων.

Ποιοι είναι οι Δρούζοι
Οι Δρούζοι είναι μια αραβική αίρεση περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Στη νότια Συρία, όπου οι Δρούζοι αποτελούν την πλειοψηφία στην επαρχία Σουγουέιντα, η κοινότητα έχει βρεθεί κατά καιρούς «παγιδευμένη» μεταξύ των δυνάμεων του πρώην καθεστώτος Άσαντ και εξτρεμιστικών ομάδων κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφύλιου πολέμου της χώρας.

Η θρησκευτική ομάδα αυτή προέρχεται από την Αίγυπτο του 11ου αιώνα και ασκεί ένα παρακλάδι του Ισλάμ που δεν επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ατόμων με διαφορετικά φύλα.

Στη Συρία, η κοινότητα των Δρούζων συγκεντρώνεται σε τρεις κύριες επαρχίες κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στο νότιο τμήμα της χώρας.

Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα στρατηγικό οροπέδιο που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Έξι Ημερών Πολέμου το 1967, πριν το προσαρτήσει επίσημα το 1981. Οι Δρούζοι μοιράζονται την περιοχή με περίπου 25.000 Εβραίους εποίκους, κατανεμημένους σε περισσότερους από 30 οικισμούς.

Οι περισσότεροι Δρούζοι που ζουν στα υψίπεδα του Γκολάν αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και απέρριψαν την προσφορά ισραηλινής υπηκοότητας όταν το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή. Σε όσους αρνήθηκαν, δόθηκαν ισραηλινές κάρτες παραμονής, αλλά δεν θεωρούνται Ισραηλινοί πολίτες.

Γιατί οι συριακές δυνάμεις συγκρούονται μαζί τους
Μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο νέος πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, δεσμεύτηκε για την ένταξη και την προστασία όλων των διαφορετικών κοινοτήτων της Συρίας, ωστόσο οι σουνιτικές εξτρεμιστικές δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν συνέχισαν να αντιμετωπίζουν βίαια τις θρησκευτικές μειονότητες.

Ένα βασικό ζήτημα που επιδεινώνει τις σχέσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Συρίας και των Δρούζων είναι ο αφοπλισμός των πολιτοφυλακών τους και η ενσωμάτωσή τους. Ο αλ-Σαράα, που επιδιώκει να ενοποιήσει ένοπλες παρατάξεις υπό έναν ενιαίο στρατό, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει συμφωνίες με τους Δρούζους, οι οποίοι επιμένουν να διατηρήσουν τα όπλα και τις ανεξάρτητες πολιτοφυλακές τους.

Το CNN γράφει πως οι Δρούζοι, μερικοί από τους οποίους αντιτάχθηκαν στην αυταρχική διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον αλ-Σαράα, έναν ισλαμιστή ηγέτη με τζιχαντιστικό παρελθόν. Έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αποκλεισμό ορισμένων ηγετών τους από τις διαδικασίες εθνικού διαλόγου του αλ-Σαράα και την περιορισμένη εκπροσώπηση στη νέα κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει μόνο έναν Δρούζο υπουργό.

Γιατί τους προστατεύει το Ισραήλ
Την Τρίτη, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να προστατέψει τους Δρούζους στη Συρία λόγω της βαθιάς αδελφικής συμμαχίας με τους Δρούζους πολίτες στο Ισραήλ και των οικογενειακών και ιστορικών δεσμών τους με τους Δρούζους στη Συρία.

Περίπου 130.000 Ισραηλινοί Δρούζοι ζουν στο Κάρμηλο και τη Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ. Σε αντίθεση με άλλες μειονοτικές κοινότητες εντός των συνόρων του Ισραήλ, οι Δρούζοι άνδρες άνω των 18 ετών στρατεύονται στον ισραηλινό στρατό από το 1957 και συχνά καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις, ενώ πολλοί χτίζουν καριέρες στην Αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε επίσης μονομερώς κηρύξει μια ζώνη αποστρατιωτικοποίησης στη Συρία που «απαγορεύει την εισαγωγή δυνάμεων και όπλων στο νότιο κομμάτι της χώρας».

Η συριακή κυβέρνηση έχει απορρίψει την κήρυξη αυτής της ζώνης και, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, έχει επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία του.

Η νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επιτεύχθηκε μετά την κατάρρευση της προηγούμενης εκεχειρίας μετά από λίγες μόνο ώρες. Έχει ειπωθεί ότι βάσει της εκεχειρίας θα υπάρξει πλήρης παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, θα συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης με τους ηγέτες των Δρούζων και μέλη της κοινότητας θα ηγούνται της ασφάλειας στην επαρχία.

Το CNN γράφει πως αναμένεται να φανεί αν η νέα συμφωνία θα τηρηθεί ή αν θα τεθεί σε ισχύ.

newsbeast

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr