Ο στρατός της Ουκρανίας αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι απώλειες και οι σοβαροί τραυματισμοί, που καθιστούν αδύνατη την επιστροφή στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, διαρκώς αυξάνονται και ένα σημαντικό ποσοστό αποφεύγει την ένταξη στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και να σταλούν στην πρώτη γραμμή της μάχης ως «τροφή για τα κανόνια», όπως πολλοί αναφέρουν.
Το «busification», η μέθοδος της βίαιης προσαγωγής και απαγωγής νεαρών Ουκρανών από στρατολόγους είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στη χώρα, ενισχύοντας τις αντιδράσεις έναντι της ουκρανικής ηγεσίας για τις αυταρχικές μεθόδους της.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, σχεδιάζει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους να χρηματοδοτήσουν και τους μισθούς των Ουκρανών στρατιωτών. Συγκεκριμένο επιθυμεί να βελτιώσει τις αποδοχές στους στρατιώτες, επιχειρώντας να προσελκύσει περισσότερους νέους και να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις.
«Μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν μισθούς για το προσωπικό μας. Μόνο όπλα μας έδιναν», δήλωσε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Όμως οι ίδιοι οι στρατιώτες μας μπορούν να είναι το όπλο που προστατεύει τους πάντες».
Καθώς η επιστράτευση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην Ουκρανία, με τον πληθυσμό να έχει εξαντληθεί από έναν αδιέξοδο που διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο του, η ηγεσία της χώρας επιδιώκει να ενθαρρύνει νέους εθελοντές με σημαντικές χρηματικές απολαβές για όσους υπογράψουν τα αποκαλούμενα «στρατιωτικά συμβόλαια».
Η αύξηση των μισθών για τους στρατιώτες θα επιβαρύνει περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας, ο οποίος πέρυσι εμφάνισε έλλειμμα άνω του 20% του ΑΕΠ. Η χώρα εξαρτάται από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ξένης βοήθειας, με τους συμμάχους να απορρίπτουν έως τώρα το ενδεχόμενο άμεσης χρηματοδότησης στρατιωτικών εξόδων.
Η δήλωση της Πρωθυπουργού Γιούλια Σβιρυντένκο, μιλώντας στο Bloomberg, απέρριψε το ενδεχόμενο αύξηση των φόρων, όπως ζητάει το ΔΝΤ και επέκρινε τους διεθνείς δανειστές ότι έχουν δώσει στο Κίεβο μόνο τα μισά από τα 75 δισ. δολάρια που χρειάζονται για τον προϋπολογισμό της επόμενης διετίας.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι απαιτούνται 25 δισ. δολάρια ετησίως για την παραγωγή drones, εξοπλισμού παρεμβολών και πυραύλων, ώστε να αμυνθεί η χώρα απέναντι στη Ρωσία, κάτι που θα εκτοξεύσει το έλλειμμα στα 65 δισ. δολάρια το 2026.
Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και Αμερικανούς αξιωματούχους. «Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα», παραδέχθηκε ο Ζελένσκι.
Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει την παραγωγή drones αναχαίτισης, με τον πρόεδρο να δηλώνει ότι απαιτούνται επειγόντως 6 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της παραγωγής. Παράλληλα, αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αγοράσουν ουκρανικής κατασκευής drones, ενώ η Ουκρανία επιδιώκει συμβόλαιο ύψους 10 έως 30 δισ. δολαρίων. Τις διαπραγματεύσεις έχουν αναλάβει ο Υπουργός Άμυνας Ντένις Σμιχάλ, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Ρουστέμ Ουμέροφ και ο προεδρικός σύμβουλος Ολεξάντρ Καμισίν.
Πηγή: ieidiseis.gr