Image
Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 13:05 Υγεία
 

Τέσσερις λόγοι για να ξεκινήσεις να βάζεις το ψωμί στην κατάψυξη


Αν σου αρέσει να τρως ψωμί αλλά θέλεις ταυτόχρονα να προσέξεις την υγεία και τη διατροφή σου, τότε διάβασε παρακάτω τους τρόπους που μπορείς να κάνεις το αγαπημένο σου τρόφιμο, υγιεινό.

Το ψωμί είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων. Συνοδεύει σχεδόν κάθε γεύμα και μπορεί να καταναλωθεί και σκέτο. Μιας και περιέχει σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (εξαρτάται το είδος του ψωμιού), χορταίνεις πιο γρήγορα αλλά επηρεάζει την υγεία σου περισσότερο από όσο μπορείς να φανταστείς. Για να μειώσεις την αύξηση της γλυκόζης και όχι μόνο, βάλε το ψωμί στην κατάψυξη.

4 λόγοι για να βάλεις το ψωμί στην κατάψυξη

Βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης
Όταν το ψωμί μπαίνει στην κατάψυξη, αλλάζει η δομή του αμύλου που περιέχει. Συγκεκριμένα, δημιουργείται αυτό που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Με απλά λόγια, πρόκειται για έναν τύπο αμύλου που δεν απορροφάται άμεσα από το λεπτό έντερο αλλά περνά σχεδόν άπεπτο στο παχύ έντερο. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη δεν αυξάνεται απότομα στο αίμα μετά την κατανάλωσή του, όπως συμβαίνει όταν τρως φρέσκο και ζεστό ψωμί. Αυτό σε βοηθά και να ελέγχεις καλύτερα τα επίπεδα της ινσουλίνης σου και αυτό δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη αλλά και για εκείνους που προσπαθούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου τους.

Μειώνονται οι θερμίδες
Αν το ψωμί μπει στην κατάψυξη και στη συνέχεια ξαναζεσταθεί, περιέχει λιγότερες θερμίδες από ότι το πάρεις φρέσκο. Ο λόγος και πάλι είναι το ανθεκτικό άμυλο. Καθώς δεν πέπτεται πλήρως και δεν μετατρέπεται σε γλυκόζη. Προσοχή όμως, δεν σημαίνει ότι το ψωμί γίνεται διαιτητικό, απλά έτσι μειώνεις (λίγο) τις θερμίδες σου.

Προστασία από φλεγμονές
Το ανθεκτικό άμυλο και τα λιπαρά οξέα που παράγονται από την πέψη του στο παχύ έντερο έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με: Καρδιοπάθειες, παχυσαρκία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ευκολότερη πέψη
Μπορεί να έχεις ακούσει ότι τα φρέσκα προϊόντα άρτου προκαλούν φούσκωμα και αυτό συμβαίνει επειδή το «γρήγορο» άμυλο διασπάται εύκολα και προκαλεί ζυμώσεις στο έντερο. Το ανθεκτικό άμυλο έχει πιο αργή και ήπια πέψη.

Παρακάτω, σου παραθέτω ένα βίντεο όπου η γιατρός, Amy Shah αναφέρει τους λόγους που πρέπει να ξεκινήσεις να βάζεις το ψωμί στην κατάψυξη πριν το φας.

πηγή: ladylike.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr