Η εξαφάνιση της 59χρονης Μισέλ Μπουρντά από την παραλία Οφρυνίου στην Καβάλα έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία, με τον 66χρονο σύζυγό της, Κρις Μπουρντά, να ζει έναν εφιάλτη. Οι δύο τους είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα για διακοπές έξι εβδομάδων, όμως η ξαφνική και ανεξήγητη εξαφάνισή της την Παρασκευή 1η Αυγούστου, έχει βυθίσει την οικογένεια στην απόγνωση.
«Ξύπνησα και δεν ήταν εκεί…»
Σε δηλώσεις του στη Daily Mail, ο Κρις Μπουρντά περιγράφει τη στιγμή που αντιλήφθηκε την απουσία της γυναίκας του:
«Κάναμε ένα σύντομο μπάνιο, είχε λίγο αέρα και κύματα. Παραγγείλαμε κρέπες, είπε πως θα κοιμηθούμε λίγο. Δυστυχώς, με πήρε ο ύπνος πρώτος και όταν ξύπνησα, δεν ήταν εκεί. Η πετσέτα της, τα πράγματά της, ήταν όλα στη σεζλόνγκ… αλλά η ίδια είχε εξαφανιστεί».
Έτρεξε αμέσως στην τουαλέτα και έψαξε, χωρίς αποτέλεσμα. Ζήτησε βοήθεια από τον σερβιτόρο, ο οποίος αρχικά… γέλασε, μέχρι να του εξηγήσει πως η σύζυγός του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και έπρεπε να καλέσουν την αστυνομία.
Καθυστερήσεις και ολιγωρία
Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, η ανταπόκριση των Αρχών ήταν εξαιρετικά αργή:
«Οι αστυνομικοί ήρθαν δύο ώρες μετά. Δεν είδα κανέναν στην παραλία. Ένα περιπολικό απλώς πηγαινοερχόταν στον δρόμο… δεν κατέβηκαν ούτε να ψάξουν».
Καταγγέλλει επίσης ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν σκυλιά ή drones, ούτε έγινε εντατική έρευνα:
«Μου λένε: ‘πού να ψάξουμε, είναι τεράστια περιοχή’. Δεν νομίζω ότι η γυναίκα μου πήγε με κάποιον. Έχω ψάξει παντού μόνος μου. Μέρα και νύχτα. Στις παραλίες, στα χωράφια, σε σπίτια, σε λόφους. Τίποτα…».
Ο ίδιος δεν έφαγε, δεν κοιμήθηκε επί μέρες. Έκανε επίσημη καταγγελία στη βρετανική Πρεσβεία, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και να αποσταλεί ειδική ομάδα εθελοντών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μαρτυρίες που αναιρέθηκαν και ερωτήματα
Αρχικά, υπήρχε μια μαρτυρία από άτομο που είπε πως είδε γυναίκα να απομακρύνεται στη θάλασσα και της φώναξε «πού πας;». Ωστόσο, όπως ενημέρωσε η αστυνομία τον Μπουρντά, η μαρτυρία ανακλήθηκε αργότερα:
«Δεν μπορώ να πιστέψω πως κανείς δεν είδε τίποτα. Ήταν μεσημέρι, γεμάτη παραλία. Κάποιος θα την είχε δει να επιστρέφει, να μπαίνει στο νερό, κάτι…».
Είχε ιστορικό ψυχικής υγείας – Δεν είχε μαζί της τίποτα
Η Μισέλ είχε στο παρελθόν περάσει επεισόδια κατάθλιψης και άγχους, και είχε εξαφανιστεί για μια ημέρα στο Λονδίνο μετά από απόλυση – τότε η αστυνομία την εντόπισε άμεσα.
Ο σύζυγός της φοβάται για τη ζωή της, καθώς δεν έχει μαζί της ούτε φάρμακα, ούτε χρήματα, ούτε καν παπούτσια ή γυαλιά.
«Αν είναι ζωντανή, είναι τρομερά ευάλωτη. Μια εβδομάδα μετά, δεν ξέρω αν κάποιος της έχει προσφέρει φαγητό ή νερό…», λέει με τρεμάμενη φωνή.
Τέλος στις στοχευμένες έρευνες από το Λιμενικό
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι διακόπτει τις στοχευμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Η αστυνομία συνεχίζει έρευνες στη στεριά, χωρίς όμως εμφανή αποτελέσματα μέχρι στιγμής.
Silver Alert και νέο κύμα ερωτημάτων
Έχει εκδοθεί Silver Alert για την 59χρονη, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα ίχνος της. Ο Κρις Μπουρντά ζητά να υπάρξει συντονισμένη επιχείρηση με επαγγελματικά μέσα:
«Η Ελλάδα δέχεται 40 εκατομμύρια τουρίστες. Πού είναι η οργάνωση όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό; Δεν μπορεί να βασίζεται όλα σε έναν άνδρα που ψάχνει μόνος του μέρα και νύχτα».
«Είναι ντροπαλή αλλά αγαπούσε τη φύση»
Η Μισέλ περιγράφεται από γείτονες στη Γλασκώβη ως διακριτική, ντροπαλή αλλά περιπετειώδης, με πάθος για τη φύση και τις πεζοπορίες.
«Φορούσε πάντα φλις, μπότες, αγαπούσε την ύπαιθρο. Ήταν από τα άτομα που τα βλέπεις ήρεμα, αλλά ζουν έντονα…», λένε.
Ο σύζυγός της δηλώνει συντετριμμένος:
«Περάσαμε 40 υπέροχα χρόνια μαζί. Την προηγούμενη νύχτα μου κρατούσε το χέρι. Μιλούσαμε για το μέλλον… και τώρα, είμαι εδώ και ψάχνω μόνος μου…».
Η υπόθεση της Μισέλ Μπουρντά έχει συγκλονίσει όχι μόνο τους Βρετανούς τουρίστες στην Καβάλα, αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη. Τα ερωτήματα γύρω από την οργάνωση των ερευνών και τη στάση των Αρχών παραμένουν αναπάντητα, ενώ ο χρόνος κυλά δραματικά εις βάρος της ελπίδας.
Διαβάστε ακόμα: Σταφύλια στην Εκκλησία: Το αγαπημένο έθιμο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 6 Αυγούστου