Image
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025 08:20 Διεθνή
 

Λούβρο: Η πιο τολμηρή ληστεία μετά τη «Μόνα Λίζα» του 1911. Παραγγελία από συλλέκτη;


Οι δράστες μπήκαν με γερανό, άρπαξαν ανεκτίμητα κοσμήματα και διέφυγαν σε 7 λεπτά

Μια κινηματογραφική ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου συγκλονίζει τη Γαλλία και τον κόσμο της τέχνης. Το πρωί της Κυριακής (19/10), τέσσερις κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο μουσείο στο Παρίσι και άρπαξαν οκτώ ανεκτίμητα κοσμήματα από τη Γκαλερί του Απόλλωνα, όπου εκτίθενται τα κοσμήματα του γαλλικού στέμματος.

Σύμφωνα με τη Le Monde και το Reuters, οι ληστές χρησιμοποίησαν γερανό για να σπάσουν παράθυρο του επάνω ορόφου και να μπουν στο κτήριο. Η επίθεση σημειώθηκε μόλις 30 λεπτά μετά το άνοιγμα του μουσείου για το κοινό.

Η επιχείρηση διήρκεσε μόλις επτά λεπτά, με τους δράστες να σπάνε δύο προθήκες υψηλής ασφαλείας και να αφαιρούν κοσμήματα ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Κατά τη διαφυγή τους, χρησιμοποίησαν σκούτερ, ενώ εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό και ένα κίτρινο γιλέκο, που εντοπίστηκε αργότερα από πολίτη.

 
Τα κοσμήματα που εκλάπησαν
Μεταξύ των κλοπιμαίων περιλαμβάνονται:

Η τιάρα και το περιδέραιο της βασίλισσας Μαρίας Αμαλίας και της Ορτάνς ντε Μπωαρναί, στολισμένα με ζαφείρια και διαμάντια.
Το σμαραγδένιο σετ της αυτοκράτειρας Μαρίας Λουίζας.
Η τιάρα και η καρφίτσα φιόγκος της αυτοκράτειρας Ευγενίας, με σχεδόν 2.000 διαμάντια.
Η αξία των κλοπιμαίων υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού υπογραμμίζει ότι η πολιτιστική τους σημασία είναι ανεκτίμητη.

 
Ενδείξεις για οργανωμένο έγκλημα
Η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκώ, δήλωσε ότι η ληστεία φέρει όλα τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, ενώ δεν αποκλείεται να έγινε κατόπιν “παραγγελίας” συλλέκτη.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, από εγκληματίες που ενδιαφέρονται για πολύτιμα μέταλλα έως ιδιώτες συλλέκτες», ανέφερε.
Απορίας προκαλεί το γεγονός ότι οι ληστές δεν έκλεψαν το περίφημο διαμάντι Regent, αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, που φυλάσσεται στην ίδια αίθουσα.

 
Αντίδραση Μακρόν και ανησυχία για την ασφάλεια
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι

«οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και τα έργα θα επιστραφούν».
Περίπου 60 ερευνητές της Δικαστικής Αστυνομίας του Παρισιού έχουν ήδη αναλάβει την υπόθεση.

Η ληστεία επαναφέρει το ζήτημα της ασφάλειας στα μουσεία, καθώς είναι η πρώτη που καταγράφεται στο Λούβρο από το 1998 και η πιο εντυπωσιακή από την κλοπή της «Μόνα Λίζα» το 1911.

Το μουσείο, που δέχεται πάνω από 8,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, διαθέτει συστήματα συναγερμού τα οποία, σύμφωνα με τις Αρχές, ενεργοποιήθηκαν, χωρίς όμως να αποτραπεί η ληστεία.

 
 Η γαλλική αστυνομία εξετάζει κάθε ενδεχόμενο, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν πως το κύκλωμα πίσω από τη ληστεία έχει δράσει και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Διαβάστε ακόμα: Τραμπ μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι: Ζητά άμεση εκεχειρία στα σημερινά σύνορα – «Φρένο» στους Tomahawk

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr