Image
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 22:30 Ελλάδα
 

Δράση καθαρισμού στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – «Θα είμαι εδώ κάθε βράδυ», λέει ο Πάνος Ρούτσι


Συγκίνηση και δυνατά μηνύματα στέλνει η πρωτοβουλία των συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, που το βράδυ της Κυριακής (26/10) βρέθηκαν ξανά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, πραγματοποιώντας δράση καθαρισμού και μνήμης.

Επικεφαλής της δράσης ήταν ο Πάνος Ρούτσι, πατέρας του Ντένις, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να παραμείνει στο Σύνταγμα κάθε βράδυ, φοβούμενος ότι ενδέχεται να σβηστούν τα ονόματα των 57 θυμάτων από το σημείο μνήμης.

«Δεν είμαστε απειλή – Είμαστε εδώ για να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή»
«Δε θα περάσει. Εμείς οι γονείς, τα παιδιά αυτά εδώ δε θα το αφήσουμε έτσι. Αυτά τα παιδιά δολοφονήθηκαν, δεν έγιναν “θυσία”. Εμείς θα είμαστε εδώ για να κρατηθεί η μνήμη ζωντανή», δήλωσε ο Πάνος Ρούτσι.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ενοχλεί να φωνάζουμε τα ονόματα των παιδιών μας κάθε βράδυ. Καλώ όσους ήταν μαζί μου 23 μέρες, να είναι εδώ ξανά. Κύριε Πρωθυπουργέ, σας εκλιπαρώ, μην αγγίζετε αυτά τα παιδιά. Εμείς είμαστε ειρηνικοί. Δεν είμαστε η απειλή», πρόσθεσε.

Η παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων βρέθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος του κ. Ρούτσι και πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία υπογράμμισε:

«Τα παιδιά της πρωτοβουλίας “Μέχρι τέλους” πήραν τα πράγματα στα χέρια τους. Τιμούν τον τόπο του μνημείου, καθαρίζουν τον χώρο, υπερασπίζονται τη μνήμη. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτό που κάνουν. Λέμε ναι στην αξιοπρέπεια, στη μνήμη και στη δικαιοσύνη. Μην αγγίζετε τα ονόματα και τα παιδιά που στέκονται εδώ ως φύλακες άγγελοι».

Η δράση καθαρισμού
Η ομάδα «Μέχρι τέλους» προχώρησε σε δράση καθαριότητας στο Μνημείο, υπογραμμίζοντας πως το κάνουν εδώ και οκτώ μήνες, με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς καμία θεσμική υποστήριξη.

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να κάνει. Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στον δήμο και ο δήμος στην κυβέρνηση. Εμείς το κάνουμε αφιλοκερδώς, με σεβασμό στον χώρο και στους Εύζωνες της φρουράς», ανέφεραν μέλη της ομάδας.

Παράλληλα, ο Ηλίας Παπαγγελής, επίσης γονιός θύματος, πρόσθεσε:

«Θα είμαστε εδώ μέχρι να ελευθερώσουμε τις ψυχές μας. Σεβόμαστε απόλυτα τον χώρο και τον κρατάμε καθαρό. Δεν πειράζουμε κανέναν».

«Θα βρίσκομαι κάθε βράδυ στο Σύνταγμα»
Μιλώντας στο Mega, ο Πάνος Ρούτσι αναφέρθηκε και στην τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για τη ρύθμιση του χώρου μπροστά στη Βουλή, εκφράζοντας τον φόβο του ότι τα ονόματα των θυμάτων θα διαγραφούν:

«Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι σύμβολο τιμής για όσους χάθηκαν άδικα. Τα παιδιά των Τεμπών ανήκουν σε αυτή τη μνήμη. Αντί να σβήσουν τα ονόματά τους, ας φροντίσουν να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες τραγωδίες. Εγώ θα βρίσκομαι εδώ κάθε βράδυ, στο σημείο όπου γράφτηκε με κόκκινη μπογιά το όνομα του παιδιού μου».

Η εικόνα των γονιών και συγγενών να καθαρίζουν το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπρέπειας και μνήμης, υπενθυμίζοντας ότι για τους ανθρώπους των Τεμπών, ο αγώνας «μέχρι τέλους» συνεχίζεται.

Διαβάστε ακόμα: Σφραγίστηκε το μπαρ στο Γκάζι μετά τον θάνατο της 16χρονης – Δούκας: Αδιαπραγμάτευτη η ασφάλεια των πολιτών

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr