Κλείνει ο κύκλος των απολογιών για το πολύκροτο σκάνδαλο με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ακόμη τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων οδηγούνται στη φυλακή στους 13.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φυλακή οδηγήθηκε και ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος, με έδρα τα Γιαννιτσά, ο οποίος κατά την απολογία του αποδέχτηκε μέρος των κατηγοριών, τονίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί «όσα έκαναν πολλοί να καλύπτονται πίσω από τη δική μου δίωξη».
«Παραδέχομαι ότι έχω κάνει. Με κατηγορείτε όμως για πολλαπλάσια. Δεν είναι δίκαιο όλα αυτά που έχουν γίνει από πολλούς, να βαφτίζονται εγκληματική οργάνωση», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Ποιοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι – Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι
Η διαδικασία των απολογιών ολοκληρώθηκε με την προφυλάκιση τριών ακόμη εμπλεκομένων:
- Ένας περιστασιακά απασχολούμενος, που φέρεται να υπέβαλε ψευδή στοιχεία για αγροτικές εκτάσεις.
- Ένας λογιστής, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία είχε καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του κυκλώματος. Στην απολογία του αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, ρίχνοντας την ευθύνη σε συνεργάτη του γραφείου του και έναν μεσίτη αγροτικών εκτάσεων.
«Δεν έκανα ποτέ αγροτικές δηλώσεις ο ίδιος. Δεν βρέθηκε τίποτα παράνομο στο σπίτι μου, ούτε απέκτησα χρήματα από επιδοτήσεις», φέρεται να είπε.
- Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο πατέρας του φερόμενου αρχηγού, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει όσα κατηγορείται ο γιος του.
Ανάλογες εξηγήσεις έδωσαν κι άλλοι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι εξαπατήθηκαν από μεσίτες, στους οποίους είχαν παραχωρήσει τους κωδικούς του taxisnet, με αποτέλεσμα να δηλωθούν ψευδώς αγροτεμάχια στο όνομά τους.
«Εμπιστεύτηκα έναν μεσίτη γνωστό στην περιοχή μου, ο οποίος πέρασε ψευδώς αγροτεμάχια χωρίς να το γνωρίζω. Μου ανέφεραν ότι όλα ήταν νόμιμα», είπε ένας από τους κατηγορούμενους.
Βαμβακοπαραγωγός από την Πέλλα, με 40 χρόνια εμπειρίας, υποστήριξε πως έχει προσκομίσει όλα τα τιμολόγια και αποδείξεις καλλιέργειας:
«Καλλιεργώ 800 στρέμματα και ζω από τη γη. Έχω καλύψει όλα τα έξοδα παραγωγής και έχω υποβάλει τα παραστατικά στον Ανακριτή».
Απομένει μία ακόμη απολογία κατηγορουμένου, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο – ανακριτής και εισαγγελέας αναμένεται να μεταβούν εκεί για να λάβουν την κατάθεσή του.
Παραίτηση – “βόμβα” στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Παράλληλα, η υπόθεση έλαβε πολιτικές διαστάσεις, καθώς έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Καϊμακάμης, η κατάθεση του οποίου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε προκαλέσει σάλο.
Η παραίτησή του υποβλήθηκε στις 16 Οκτωβρίου και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Κώστα Τσιάρα.
Ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως η οικογένειά του λαμβάνει αγροτικές επιδοτήσεις, δηλώνοντας πως δεν θεωρούσε ότι υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων» και υποστηρίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και με άλλα στελέχη του Οργανισμού.
Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την παραίτηση «ομολογία ενοχής», ζητώντας πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η έρευνα συνεχίζεται
Μετά τις νέες προφυλακίσεις, ο αριθμός των κρατουμένων για το κύκλωμα ανέρχεται πλέον σε 13 άτομα, ενώ ανακριτής και Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνεχίζουν τη διερεύνηση για τον εντοπισμό πιθανών νέων εμπλεκομένων και συνδέσεων με άλλες υποθέσεις.
Η υπόθεση του «χρυσού κυκλώματος επιδοτήσεων» αποκαλύπτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ψευδών δηλώσεων και εικονικών καλλιεργειών, με την οικονομική ζημία για τα ευρωπαϊκά ταμεία να εκτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ.
Η έρευνα τώρα στρέφεται στην πλήρη χαρτογράφηση των ροών χρημάτων και στην πιθανή εμπλοκή στελεχών του Οργανισμού, που φέρονται να γνώριζαν ή να διευκόλυναν τη δράση του κυκλώματος.
Διαβάστε ακόμα: Πότε κλείνουν τα Πανεπιστήμια για τα Χριστούγεννα 2025 – Πότε επιστρέφουν οι φοιτητές