Image
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 18:35 Διεθνή
 

Capital Economics: Έρχεται μεγαλύτερη κατρακύλα για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα έχει συνεχίσει να σημειώνει βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες, με την απάντηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην έχει καταφέρει να αλλάξει τον δρόμο της φυγής που έχουν επιλέξει οι επενδυτές, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της. Όπως προβλέπει, το τουρκικό νόμισμα θα βυθιστεί έως και το 9,25 έναντι του δολαρίου από περίπου 7,69 σήμερα. Επιπλέον, τονίζει πως ο κίνδυνος για ακόμα πιο βίαιη πτώση της λίρας βραχυπρόθεσμα αυξάνεται, κάτι που τελικά θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα σε επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια πολιτικής.

Η πίεση στην τουρκική λίρα από τον Ιούλιο έχει έρθει σε συνδυασμό με τα μεγάλα μακροοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, τονίζει η Capital Economics. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί, τα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη παραμένουν μεγάλα, περίπου στο 24% του ΑΕΠ, ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες για τη στήριξη της λίρας έχουν εξαντλήσει σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας. Η συναλλαγματική θέση της κεντρικής τράπεζας της χώρας μάλιστα φαίνεται ακόμη χειρότερη σε καθαρή βάση και αφού ληφθούν υπόψη οι ανταλλαγές νομισμάτων με εμπορικές τράπεζες.

Όλα αυτά αφήνουν την Τουρκία ευάλωτη σε περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας. Η πρόσφατη πτώση στο νόμισμα έχει σημειωθεί τη στιγμή που η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο παγκοσμίως έχει επιδεινωθεί, ενώ σχετίζεται έντονα και με την αύξηση των εντάσεων της Τουρκίας με την ΕΕ λόγω των προκλήσεων που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και όμως η τουρκική λίρα δεν είναι υποτιμημένη

Μάλιστα, όπως τονίζει η Capital Economics, παρά τη μεγάλη βουτιά, με βάση κάποιους δείκτες η τουρκική λίρα δεν φαίνεται να είναι υποτιμημένη. Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία (δηλαδή, η σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία προσαρμοσμένη για διαφορές πληθωρισμού με τους εμπορικούς της εταίρους) είναι σχεδόν 12% κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση της, η οποία είναι η μεγαλύτερη διαφορά μετά τη νομισματική κρίση του 2018.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ του τώρα και του 2018. Πρώτον, υπάρχουν λόγοι που κάνουν την Capital Economics να θεωρεί ότι η βιώσιμη πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκίας και η δίκαιη αξία της λίρας, έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Σε τελική ανάλυση, η κρίση της πανδημίας έχει επιφέρει σημαντικό και μακροχρόνιο πλήγμα στον τουριστικό τομέα της Τουρκίας και, συνεπώς, στις εξαγωγές υπηρεσιών και στην τρέχουσα κατάσταση του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών. Μια ασθενέστερη λίρα αποτελεί μέρος αυτής της προσαρμογής.

H Δύση ετοιμάζεται να "αδειάσει" την Τουρκία...

Επιπλέον, η πολιτική απάντηση αυτή τη φορά ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη του 2018. Τότε, η πίεση στη λίρα μειώθηκε αφού η κεντρική τράπεζα διαμήνυσε και τελικά εφάρμοσε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Αναθεώρησε επίσης το πλαίσιο πολιτικής της και δήλωσε ότι θα τηρούσε ένα ενιαίο επιτόκιο πολιτικής.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η απάντηση της κεντρικής τράπεζας ενίσχυσε τις ανησυχίες για το περιβάλλον χάραξης πολιτικής στην Τουρκία. Παρά τις δράσεις όπως η αύξηση του μέσου κόστους χρηματοδότησης κατά περισσότερο από 325 μ.β, σε 10,61%, από τα μέσα Ιουλίου, ωστόσο δεν δείχνει να μπορεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα του πληθωρισμού.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Capital Economics εκτιμά ότι η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία θα παραμείνει κάτω από την ιστορική της τάση. Και δεδομένου του πολύ υψηλότερου ποσοστού πληθωρισμού στην Τουρκία από ό, τι στους εμπορικούς εταίρους της, η ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο για να διατηρήσει την εξωτερική ανταγωνιστικότητα.

Έτσι πλέον αναμένει ότι η τουρκική λίρα θα μειωθεί στα 8,00 δολάρια έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στα 9,25 δολάρια έως το τέλος του 2021 (από 7,50 και 8,25 δολ. αντίστοιχα πριν).

Ωστόσο έως η Ε.Ε επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία οι οποίες θα προκαλέσουν ισχυρό πήγμα στις οικονομικές της προοπτικές και εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν επίσης κυρώσεις, τότε η βουτιά της λίρας θα είναι ακόμα βαθύτερη, όπως προειδοποιεί.

Πηγή: capital.gr

Κάντε Like το daypress.gr