Image
Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 19:05 Πολιτική
 

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Νέο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο


Με στόχο να οδηγήσει τη χώρα ομαλά έως τις εκλογές ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του κ. Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις, εφιστώντας  στους υπηρεσιακούς υπουργούς την προσοχή.

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση στο διάστημα έως τις εκλογές περιέγραψε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς στο πρώτο σύντομο υπουργικό συμβούλιο που έγινε αμέσως μετά την ορκωμοσία τους.

Ο Ιωάννης Σαρμάς ανακοίνωσε ότι αύριο θα γίνει ένα πιο εκτενές υπουργικό συμβούλιο και πως με το σημερινό θέλησε να υπογραμμίσει ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να εκτιμάται ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, ώστε να μην θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης ενόψει των εκλογών.

«Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τα υπουργεία σας, να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις ενόψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου – που θα είναι το κανονικό», είπε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Σήμερα θα μιλήσω για λίγα λεπτά- εκεί θα καθορίσουμε αυτό που προβλέπεται σύμφωνα με το Σύνταγμα για το επιτελικό κράτος – την κυβερνητική πολιτική, η οποία δεν είναι κανονική αλλά για μερικές εβδομάδες. Έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο νόμος πρέπει να έχουμε μια κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης: «Η κυβέρνησή μας είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων – έτσι θέλησε ο Συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν δικαστικό λειτουργό ως πρωθυπουργό αυτό σημαίνει ότι το σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά, πολιτικά και κομματικά αμερόληπτη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος,πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας. Θα πρέπει να εκτιμάται ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, ώστε να μην θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης διαμορφώνεται ως εξής:

Πρωθυπουργός: Ιωάννης Σαρμάς
Υπουργός Επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής
Υπουργός Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης
Υπουργός Ανάπτυξης: Ελένη Λουρή
Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλειος Κασκαρέλης
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Χρήστος Κίττας
Υπουργός Εργασίας: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου
Υπουργός Υγείας: Αναστασία Κοττανίδου
Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παντελής Κάπρος
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χαράλαμπος Λαλούσης
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Γεώργιος Κουμεντάκης
Υπουργός Δικαιοσύνης: Φίλιππος Σπυρόπουλος
Υπουργός Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού
Υπουργός Μετανάστευσης: Δανιήλ Εσδράς
Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σωκράτης Κάτσικας
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Ιωάννης Γκόλιας
Υπουργός Ναυτιλίας: Θεόδωρος Κλιάρης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Γεώργιος Τσακίρης
Υπουργός Τουρισμού: Ιωάννα Δρέττα
Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλίας Σιακαντάρης

Το Σάββατο στις 12:30 έπεται νέο υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα, τα επόμενα βήματα και στόχοι της υπηρεσιακής κυβέρνησης καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, μετά τη μίνι πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου οι υπηρεσιακοί υπουργοί κατευθύνθηκαν στα υπουργεία τους όπου πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων από τους προκατόχους τους.

Ως είθισται, οι απερχόμενοι υπουργοί έκαναν έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων τους προσθέτοντας ότι παραδίδουν στους υπηρεσιακούς υπουργούς την τύχη των χαρτοφυλακίων τους με την πεποίθηση ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

πηγή: topontiki.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr