Πολλοί απο εμάς κάποιες νύχτες δεν κοιμόμαστε καλά, ή κοιμόμαστε λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως ή απ’ ό,τι συμβουλεύουν οι ειδικοί. Το πόσες ώρες κοιμάστε το βράδυ δεν παίζει ρόλο μόνο στην σωματική και ψυχική σας διάθεση την επόμενη μέρα.
Αυτό μπορεί να είναι το λιγότερο από τις ανησυχίες σας με την πάροδο του χρόνου. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένη διάρκεια ύπνου το βράδυ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά σχεδόν 60%.
Ο ύπνος κάτω των 5 ωρών τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη
Μια μελέτη του Οκτωβρίου 2021, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature and Science of Sleep εξέτασε δεδομένα που συνέλεξε η Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου από 84.404 ενήλικες με μέση ηλικία 62,4 έτη.
Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι ότι, σε σύγκριση με άτομα που κοιμόντουσαν τακτικά από 7 έως 8 ώρες τη νύχτα, όσοι κοιμόντουσαν συνήθως λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα είχαν 58% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια.
«Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων γκρελίνης, της ορμόνης που προάγει την πείνα και την αύξηση βάρους. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και άλλων μεταβολικών συνδρόμων», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει βαθιά επίδραση και στην ψυχική υγεία
Μπορεί να γνωρίζετε ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει επίδραση στη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιείτε πόσο πολύ η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία με την πάροδο του χρόνου.
Στην ίδια μελέτη στο Nature and Science of Sleep, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ψυχικών διαταραχών αυξήθηκε κατά 106% και ο κίνδυνος διαταραχών της διάθεσης αυξήθηκε κατά 44% μεταξύ των ατόμων που συνήθιζαν να κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα σε σύγκριση με εκείνους που συνήθως κοιμόντουσαν μεταξύ 7 και 8 ώρες τη νύχτα.
Αλλά και ο πολύς ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία
Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο ανεπαρκής ύπνος που μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική σας ευεξία. Οι ερευνητές της μελέτης παρατήρησαν ότι ο ύπνος για μεγάλες χρονικές περιόδους κάθε βράδυ συσχετίστηκε επίσης με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Σε σύγκριση με όσους κοιμούνται 7-8 ώρες, εκείνοι που κοιμούνται πολύ (πάνω από 8 ώρες/νύχτα) έχουν αυξημένο κίνδυνο για:
- οργανική ψυχική διαταραχή (κατά 116%)
- σχιζοφρένεια/σχιζοτυπικές/παραληρητικές διαταραχές (κατά 461%)
- διαταραχές διάθεσης (κατά 55%)
Η διάρκεια ύπνου μπορεί να παίξει ρόλο και στον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ο κίνδυνος εμφάνισης μιας τέτοιας πάθησης μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τη διάρκεια του ύπνου σας απ’ όσο νομίζετε.
Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι η σύντομη διάρκεια και ο κατακερματισμένος ύπνος συσχετίστηκαν με σημαντικές αυξήσεις στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Όσοι κοιμούνται κάτω από 5 ώρες/νύχτα έχουν αυξημένες πιθανότητες για τα ακόλουθα:
- υπερτασικές παθήσεις (36%)
- ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις (25%)
- πνευμονικές καρδιακές παθήσεις (33%)
- εγκεφαλοαγγειακές καρδιακές παθήσεις (27%)
- άλλες μορφές νόσων καρδιάς (37%)
- άλλες μορφές νόσων αρτηριών και τριχοειδών αγγείων (36%)
Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep διαπίστωσε ότι, μεταξύ 10.308 ενηλίκων 35-55 ετών, η διαταραχή του ύπνου συσχετίστηκε σημαντικά και με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
iatropedia.gr