Image
Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023 15:00 Ελλάδα
 

Ομόφωνα ένοχος ο 27χρονος οδηγός και ποινή κάθειρξης 16,5 ετών - «Τρόμαξα, θόλωσα και εγκατέλειψα την Έμμα»


Ομόφωνα ένοχος για όλες τις πράξεις και χωρίς ελαφρυντικό, κρίθηκε ο 27χρονος που παρέσυρε, τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε την 21 ετών Έμμα, πέρσι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον έκριναν ένοχο για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος και οδήγηση χωρίς άδεια, ενώ απέρριψαν το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς που αιτήθηκε, μέσω του συνηγόρου του, ο κατηγορούμενος.

Το δικαστήριο επέβαλε στον 27χρονο οδηγό συνολική ποινή κάθειρξης 16,5 ετών.

Η απόφαση για την ποινή ήταν ομόφωνη και το ίδιο κι η ετυμηγορία των δικαστών ως προς την ενοχή για τις πράξεις της επικίνδυνης οδήγησης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, της εγκατάλειψης τροχαίου ατυχήματος και της οδήγησης χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με την απόφαση, η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής, με συνέπεια ο 27χρονος καταδικασθείς να επιστρέψει στις φυλακές.

 
Νωρίτερα ο Εισαγγελέας είχε ζητήσει να κηρυχθεί ένοχος. Συγκεκριμένα είχε προτείνει την ενοχή του για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος και οδήγηση χωρίς άδεια.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κατηγορούμενος οδηγός έτρεχε πάνω από το νόμιμο όριο ταχύτητας, αλλιώς -όπως είπε- δεν θα εκσφενδόνιζε την πεζή στο αέρα. «Δεν έτρεχε ούτε με 104 χλμ/ώρα (σ.σ. όπως εκτίμησε ο πραγματογνώμονας) αλλά ούτε με 55 χλμ/ώρα (σ.σ. σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο). Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η ταχύτητα ήταν σημαντική για να προκαλέσει αυτές τις βλάβες» σημείωσε.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας στάθηκε επίσης στην απόφαση των γονιών της Έμμας να δωρίσουν τα ζωτικά της όργανα μετά τον θάνατό της. «Ήταν πολυτραυματίας, κατέληξε μετά από πέντε μέρες. Οι γονείς, παρά τον πόνο τους, βρήκαν τη δύναμη να προσφέρουν ζωή σε άλλους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, δωρίζοντας τα ζωτικά της όργανα» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια της εισαγγελέως.

 
Η παραπάνω αναφορά, σε συνδυασμό με άλλες αναφορές για τη ζωή της Έμμας, προκάλεσαν συγκινησιακή φόρτιση στους γονείς, που ξέσπασαν σε δάκρυα.

Τι είπε ο 27χρονος στην απολογία του
«Ήμουν σταματημένος στα φανάρια στα πανεπιστήμια. Ξεκίνησα με πράσινο. Στο ύψος της Καμάρας η κοπέλα βγήκε απότομα. Εγώ έτρεχα με 55 χλμ. Γύρισα το τιμόνι για να την αποφύγω αλλά γλίστρισε το αμάξι. Δεν την είδα», ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου κατά την απολογία του το πρωί της Παρασκευής (1/12).

«Θα πηγαίναμε σπίτι στις Συκιές εκείνο το βράδυ. Θα το πήγαινα το πρωί για έλεγχο. Το αυτοκίνητο το είχα από 17 Νοεμβρίου, το δοκίμαζα για να το πάρω» κατέθεσε ο κατηγορούμενος.

«Ήταν καλό αμάξι, ακουγόταν η εξάτμιση. Δεν είχα χαρτιά στην Ελλάδα, άδεια παραμονής και άδεια οδήγησης. Είχα κατηγορηθεί στο παρελθόν για ναρκωτικά» συμπλήρωσε και συνέχισε «Για το αμάξι ήμασταν στα παζάρια εκείνες τις μέρες. Στο δρόμο μόνο ο θόρυβος του από τη εξάτμιση με παραξένευε», κατέθεσε επίσης.

 
Σχετικά με την απόφασή του να εγκαταλείψει το θύμα και να φύγει από το σημείο, ανέφερε ότι ταράχθηκε καθώς δεν ήξερε τι πρέπει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις. «Δεν συμβαίνει κάθε ημέρα να χτυπάμε ανθρώπους να ξέρω τι να κάνω. Ήταν λάθος», είπε, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να του λέει ότι «είναι θέμα ανθρωπιάς και όχι γνώσεων». «Τρόμαξα. Θόλωσα. Μόνος μου πήγα στις Αρχές», είπε.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr