Image
Δευτέρα 05 Μαΐου 2025 22:55 Οικονομία
 

Συμμετοχή του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε στη διάθεσή της, από το 2019 και μετά, πλέον των 100 δισ. ευρώ, σχεδόν 120 δισ., από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα προβλεπόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια, από δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες ανήλθαν στα 60 δισ. Τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, όμως, δεν λύθηκαν. Το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 12% από το 2019, η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι εκτός της δυνατότητας τραπεζικού δανεισμού, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει έλλειμμα 36 δισ. ευρώ, η δε ανάπτυξη είναι μια ανάπτυξη τύπου Κ, αφορά δηλαδή μικρό κομμάτι της κοινωνίας». Αυτό τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας σε θεματική συζήτηση του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε αμέσως μετά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έπρεπε να έχει επενδύσει στις υποδομές και τις μεταφορές, πράγμα που δεν έπραξε, και, βεβαίως, να αποφύγει την παραγωγή θηριωδών υπερπλεονασμάτων. Συμπλήρωσε δε σε σχέση με το τελευταίο ότι: «Η κυβέρνηση, αντί να πάει σε μία στρατηγική που λέει τι παραπάνω μπορώ να επιστρέψω στην οικονομία και στην κοινωνία από τα 6,5 δισ. υπερπλεόνασμα, πάει σε εθελοντική αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, δέκα χρόνια νωρίτερα. Είναι σαν να παραδέχεται ότι αυτά τα 5 δισ. ευρώ ετησίως δεν μπορούν να προκαλέσουν θετικότερο αποτέλεσμα αν είναι στα χέρια της, από ό,τι θα προκαλέσει η πρόωρη και εθελοντική αποπληρωμή των δανείων».

Ο ίδιος μίλησε, επίσης, για την «εμμονική και καταστροφική κυβερνητική στρατηγική, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο Πισσαρίδη», αναφέροντας ότι αυτό έχει επιπτώσεις και στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ζητήσαμε στοιχεία για το δανειακό σκέλος του Ταμείου, με βάση τον όγκο της απασχόλησης των τελικών δικαιούχων. Το υπουργείο Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι δεν υπερέβαιναν τις επτά (μικρές) επιχειρήσεις. Στην άλλη όχθη, λίγες μεγάλες επιχειρήσεις είχαν μοιραστεί 9,5 δισ. ευρώ δάνεια του Ταμείου, με τα προνομιακά επιτόκια». Κατά τον ίδιο, για την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας «υπάρχουν λύσεις. Από τις μικροπιστώσεις ως την αυτόνομη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη δημιουργία μίας μεγάλης δημόσιας τράπεζας, όπως ακριβώς υφίστανται και στην Ευρώπη». Μίλησε για την ανάγκη καταπολέμησης των καρτέλ στους κρίσιμους τομείς, αλλά και της αναμόρφωσης της φορολογικής πολιτικής. «Δίκαιη φορολόγηση, με αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες και επιβάρυνση για εισοδήματα άνω των 200 χιλ. ευρώ, ένταξη των μερισμάτων στις κλίμακες, αξιοποίηση/φορολόγηση των υπερκερδών για να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».


Κάντε Like το daypress.gr