Image
Σάββατο 21 Ιουνίου 2025 20:20 Οικονομία
 

Τουριστική περίοδος: Θετικό ξεκίνημα δηλώνει η Όλγα Κεφαλογιάννη


Για τα θετικά μηνύματα που ήδη στέλνει η φετινή τουριστική περίοδος αλλά και το πώς αυτή επηρεάζεται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μίλησε στο MEGA η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες

Οποιαδήποτε μεγάλη ένταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, όχι μόνο προφανώς για το πώς θα πάει ο τουρισμός, ο τουρισμός είναι ένας τομέας που δυνητικά επηρεάζεται πάντα από εξωγενείς παράγοντες. Είναι μια δραστηριότητα που δεν αφορά μόνο το τι μπορείς να κάνεις εσύ, ναι μεν εμείς εργαζόμαστε για την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού και έχει δείξει ανθεκτικότητα μέσα στις κρίσεις, αλλά πολλές φορές μπορεί να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορείς εσύ να τους επηρεάσεις. Σίγουρα λοιπόν η ένταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες συνολικά για την περιφερειακή σταθερότητα. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βεβαίως ως χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έχει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της ψυχραιμίας και της συνεργασίας.

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού:

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, η βασική πρόκληση που έχουμε είναι η διαχείριση της αβεβαιότητας και όχι κατ’ ανάγκη οι άμεσες επιπτώσεις. Αυτήν την στιγμή οι πτήσεις από και προς Ισραήλ έχουν καθηλωθεί. Αυτό λοιπόν είναι σε αυτήν τη φάση ένα πολύ συγκεκριμένο άμεσο αποτέλεσμα το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί. Σε έναν τόσο διεθνοποιημένο τομέα, όπως είναι ο παγκόσμιος τουρισμός, το αίσθημα της ασφάλειας παίζει πρωτεύοντα ρόλο για οποιονδήποτε ταξιδεύει, οπότε είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο σταθερούς και ασφαλής προορισμούς της ευρύτερης περιοχής και αυτό αποτελεί στρατηγικό μας πλεονέκτημα και θέλουμε και να το προβάλλουμε.

Η τουριστική περίοδος φέτος έχει ξεκινήσει θετικά, ήδη τα πρώτα επίσημα στοιχεία από το πρώτο 5μηνο του έτους είναι θετικά, σημειώνει, τονίζοντας:

Προερχόμαστε από δύο χρονιές ρεκόρ. Το 2025 έχει ξεκινήσει με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν και να καταγράφουν μία αύξηση, προφανώς όμως δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο χρονιά με χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μία ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, μακροπρόθεσμη, με τη διάχυση του οφέλους στον χώρο και τον χρόνο.

Είναι σημαντικός ο εσωτερικός τουρισμός
Αναφερόμενη στον εσωτερικό τουρισμό, υπογραμμίζει:

Μία χώρα βασίζεται και στον εσωτερικό τουρισμό της. (…) Είναι σημαντικός ο εσωτερικός τουρισμός και το έχουμε δει ότι πάντα στηρίζει τον τουρισμό και η μετακίνηση των ανθρώπων εντός της χώρας. Κάθε χώρα θέλει να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό γι’ αυτό και εμείς στο υπουργείο έχουμε ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, το πρόγραμμα ‘Τουρισμός για όλους’. Φέτος έχουμε κάνει μια κατανομή έτσι ώστε να ενισχύσουμε την χαμηλή περίοδο ζήτησης.

Όπως λέει η κα Κεφαλογιάννη:

Το όραμά μας για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού βασίζεται στο μέτρο, στη βιωσιμότητα, στην ένταξη όλων των Ελλήνων στην τουριστική επιτυχία της χώρας. Μας ενδιαφέρει το μέρισμα που παράγεται από τον τουρισμό να διαχέεται γιατί ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. Γι’ αυτό και η προσπάθειά μας είναι εκτός από τις παραδοσιακές αγορές μας, που είναι οι ευρωπαϊκές αγορές, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην αμερικανική αγορά. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η αγορά της Ινδίας.

Κλείνοντας τη συνέντευξή της μίλησε για τους εργαζομένους στον τουρισμό και την βραχυχρόνια μίσθωση.

megatv

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr