Image
Σάββατο 12 Ιουλίου 2025 09:35 Υγεία
 

Υπέρταση: Η Νο1 τροφή που πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με καρδιολόγους


Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την υγεία της καρδιάς, χωρίς εμφανή συμπτώματα. Καρδιολόγοι και οργανισμοί υγείας προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης μίας συγκεκριμένης τροφής, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης ή να επιδεινώσει την κατάσταση σε όσους έχουν ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, ειδικά αν είστε 40 ετών και άνω. Σπάνια συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, θολή όραση και ρινορραγίες.

Η διατροφή μας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση υπέρτασης. Αν και η κατανάλωση μέτρο μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην αρτηριακή σας πίεση.

Η κατανάλωση περισσότερου αλατιού από όσο χρειάζεστε (έως 6 γραμμάρια την ημέρα που ισοδυναμούν με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακής νόσου.

«Συχνά τρώμε περισσότερο αλάτι από όσο αντιλαμβανόμαστε»

Το British Heart Foundation (BHF) αναφέρει ότι εάν «τρώτε πολύ αλάτι και όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά», είναι πιθανό να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση. Οι ειδικοί συμβουλεύουν για την μείωση της πρόσληψης αλατιού ως μία αλλαγή στον τρόπο ζωής στη μάχη κατά της υψηλής πίεσης.

Είτε πρόκειται για επιτραπέζιο αλάτι είτε για θαλασσινό αλάτι, ο κίνδυνος είναι ίδιος. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων έτοιμων γευμάτων) είναι πιθανό να περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού.

«Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται ήδη στο φαγητό μας, πριν το αγοράσουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, συχνά να καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο αλάτι από όσο αντιλαμβανόμαστε. Είναι γνωστό ότι τα γεύματα φούρνου μικροκυμάτων, τα φαγητά σε πακέτο και τα σνακ, όπως τα τσιπς, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι», αναφέρει το BHF.

Άλλες τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης

Οι ειδικοί στην υγεία της καρδιάς προσθέτουν ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που τείνουν να περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού όπως:

  • τυρί,
  • δημητριακά πρωινού,
  • κονσερβοποιημένες σούπες,
  • ψωμί,
  • γλυκά,
  • πίτσες,
  • μπισκότα,
  • κουλουράκια και κέικ,
  • επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα,
  • μπέικον και ζαμπόν και
  • ορισμένες σάλτσες, όπως η σάλτσα κρέατος (gravy), η κέτσαπ και η σάλτσα σόγιας

πηγή: enikos.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr