Ο οίκος Loro Piana, μέλος της LVMH, τέθηκε υπό δικαστική εποπτεία για έναν χρόνο λόγω υποψίας εκμετάλλευσης εργαζομένων
Δικαστήριο στο Μιλάνο έκρινε ότι η Loro Piana είχε αναθέσει την παραγωγή της σε δύο εταιρείες-βιτρίνα χωρίς παραγωγική ικανότητα, οι οποίες στη συνέχεια ανέλαβαν την παραγωγή σε εργαστήρια κινεζικής ιδιοκτησίας στην Ιταλία, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, εκμεταλλεύονταν εργαζόμενους. Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία «απέτυχε εσκεμμένα» να επιβλέπει επαρκώς τους προμηθευτές της, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της.
«Διαπιστώθηκε ότι ο οίκος μόδας αναθέτει την παραγωγή ειδών ένδυσης (συμπεριλαμβανομένων των κασμιρένιων σακακιών) σε μια εταιρεία χωρίς παραγωγική ικανότητα, η οποία στη συνέχεια αναθέτει τη διαδικασία παραγωγής σε μια άλλη εταιρεία, η οποία με τη σειρά της αναθέτει την παραγωγή σε κινεζικά εργοστάσια για να μειώσει το κόστος», ανέφερε η Διοίκηση των Carabinieri για την προστασία της εργασίας σε δελτίο Τύπου.
Η Loro Piana στο μικροσκόπιο λόγω υποψίας εκμετάλλευσης εργαζομένων
Η υπηρεσία πρόσθεσε ότι τα εργοστάσια αυτά μείωσαν τα έξοδα με αδήλωτους εργαζόμενους, συχνά υπό μη ασφαλείς και αθέμιτες συνθήκες, με χαμηλούς μισθούς και μη τηρώντας τους νόμους σχετικά με την ασφάλεια, τις ώρες εργασίας, τα διαλείμματα και τα ρεπό.
Η απάντηση του οίκου βέβαια σε σχετική δήλωση στο FOX Business ήταν πως, ένας προμηθευτής ανέθεσε εργασίες υπεργολαβικά χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία, παραβιάζοντας τις νομικές και συμβατικές υποχρεώσεις.
«Η Loro Piana αναγνωρίζει την ειδοποίηση που έλαβε σήμερα από το τμήμα προληπτικών μέτρων του δικαστηρίου του Μιλάνου σχετικά με εργασιακές πρακτικές από αφανείς και μη εξουσιοδοτημένους υπεργολάβους ενός από τους προμηθευτές της. Καταδικάζουμε κάθε παράνομη πρακτική και επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμμόρφωση με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Αξίζει να πούμε πως, η Loro Piana είναι η πέμπτη μάρκα πολυτελείας και η δεύτερη μάρκα που ανήκει στην LVMH, μετά τη Dior, που διαπιστώνεται ότι παραβιάζει την ιταλική εργατική νομοθεσία από το 2023. Άλλοι οίκοι μόδας που έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν πως επέτρεψαν τη διατήρηση παράνομων και ανήθικων συνθηκών εργασίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τους, περιλαμβάνουν τους Giorgio Armani, Valentino και την εταιρεία Alviero Martini.
Πηγή: jenny.gr