Ένας αστεροειδής στο μέγεθος του πύργου της Πίζας εντοπίστηκε λίγες ημέρες να κατευθύνεται προς τη Γη, σε ένα από τα τελευταία επεισόδια μετεωριτών που μπορεί να πέσουν στην Γη και που παρακολουθούνται από τους αστρονόμους.
Η NASA ανακοίνωσε ότι ο αστεροειδής 2025 OW αναμένεται να περάσει σε απόσταση 393.000 μιλίων από τη Γη τη Δευτέρα 28 Ιουλίου.
Στην πραγματικότητα είναι ένας από τους πέντε αστεροειδείς που το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (JPL) θα παρακολουθήσει καθώς αυτοί θα περνούν πολύ κοντά από τη Γη την επόμενη εβδομάδα.
Δύο άλλοι αστεροειδείς, και οι δύο με μήκος μεταξύ 30 και 60 μέτρων, αναμένεται να περάσουν δίπλα από την Γη σε απόσταση μεγαλύτερη από ένα εκατομμύριο μίλια την Πέμπτη. Ένας άλλος μικρός αστεροειδής αναμένεται να περάσει από τον πλανήτη μας το Σάββατο.
Ο αστεροειδής 2025 OW
Ωστόσο, ο 2025 OW είναι ο μεγαλύτερος αυτής της δυσοίωνης ομάδας και θα έρθει επίσης πολύ πιο κοντά στο να χτυπήσει τον πλανήτη μας τη Δευτέρα. Ο διαστημικός βράχος έχει μετρηθεί ότι έχει μήκος περίπου 64 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά συγκρίσιμο με ένα κτίριο 15 ορόφων ή με ένα μεγάλο αεροπλάνο. Η προβλεπόμενη απόστασή του, 393.000 μίλια, θα τον τοποθετήσει ακριβώς πέρα από το φεγγάρι, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση 239.000 μιλίων.
Ενώ η NASA δήλωσε ότι ο 2025 OW δεν αποτελεί κίνδυνο για την Γη, προς το παρόν, σημείωσε ότι αστεροειδείς αυτού του μεγέθους θα μπορούσαν να προκαλέσουν μικρές δομικές ζημιές ή να σπάσουν παράθυρα αν εισέρχονταν στην ατμόσφαιρα πάνω από κατοικημένη περιοχή.
Οι αστρονόμοι κατηγοριοποιούν τον 2025 OW ως έναν μικρού έως μεσαίου μεγέθους αστεροειδή, που σημαίνει ότι δεν είναι ένας “δολοφόνος του πλανήτη” που θα προκαλούσε συμβάν εξαφάνισης στη Γη.
Αυτός ο τύπος αστεροειδούς εκρήγνυται γενικά στην ατμόσφαιρα και δεν φτάνει στην επιφάνεια της Γης λόγω της έντονης θέρμανσης από την τριβή και την πίεση που ασκείται στο βράχο καθώς εισέρχεται με μεγάλες ταχύτητες στην γήινη ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο 2025 OW ταξιδεύει με περίπου 47.000 κόμβους, που είναι περίπου η μέση ταχύτητα για έναν αστεροειδή κοντά στη Γη. Για σύγκριση, ο αστεροειδής 2024 MK των 152 μέτρων ταξίδευε με περίπου 34.000 κόμβους όταν πλησίασε σε απόσταση 296.119 χιλιομέτρων από τη Γη τον περασμένο Ιούλιο.
Ο μεγάλος Apophis
Εν τω μεταξύ, ο ανησυχητικά μεγάλος, πλάτους 335 μέτρων 99942 Apophis ταξιδεύει με ταχύτητα 67.000 κόμβων και αναμένεται να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 32.186 χιλιομέτρων στις 13 Απριλίου 2029.
Με μήκος μόλις 64 μέτρα, δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι ή με κιάλια όταν φτάσει στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη. Όταν πρόκειται για την παρακολούθηση δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, οι υπολογισμοί της NASA είναι συνήθως ακριβείς, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο λάθος που θα φέρει το 2025 OW σε πορεία σύγκρουσης με την Γη είναι απίθανο.
Το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων Κοντινής Γης (CNEOS) της NASA JPL χρησιμοποιεί επίγεια τηλεσκόπια και πλανητικά συστήματα ραντάρ, όπως το ραντάρ ηλιακού συστήματος Goldstone, για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση αστεροειδών. Τα συστήματα αυτά μετρούν τη θέση, την ταχύτητα και τη φωτεινότητα ενός αστεροειδούς για να προσδιορίσουν την τροχιά και το μέγεθός του.
Οι «αόρατοι» αστεροειδείς
Ενώ η NASA παρακολουθεί αυτούς τους μικρότερους αστεροειδείς, οι επιστήμονες έχουν πρόσφατα σημάνει συναγερμό για επικίνδυνα αντικείμενα που έρχονται στον πλανήτη μας από την αστρικά “τυφλή πλευρά” μας.
Μια πρόσφατη μελέτη προειδοποίησε ότι η Αφροδίτη αποκλείει την όρασή μας για πολλούς αστεροειδείς κοντά στη Γη – μεγάλους διαστημικούς βράχους που διασχίζουν ή πλησιάζουν την τροχιά της Γης – δημιουργώντας το ενδεχόμενο για μια καταστροφική σύγκρουση που κανείς δεν βλέπει να έρχεται.
Ερευνητές από τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Ιταλία διαπίστωσαν ότι αρκετοί αστεροειδείς που συγχρονίζονται με την τροχιά της Αφροδίτης είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή συχνά κρύβονται από τη λάμψη του ήλιου.
Τρεις συγκεκριμένα, οι 2020 SB, 524522 και 2020 CL1, έχουν τροχιές που φέρνουν τους αστεροειδείς αυτούς επικίνδυνα κοντά στη Γη. Οι τρεις αστεροειδείς που πετούν μαζί με την Αφροδίτη έχουν διάμετρο μεταξύ 100 και 396 μέτρων, καθιστώντας τον καθένα ικανό να ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις και να προκαλέσει τεράστιες πυρκαγιές και τσουνάμι.