Κατατέθηκε η τροπολογία για την προστασία του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Τι προβλέπει για απαγορεύσεις, ποινές και αρμοδιότητες – έντονες αντιδράσεις ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή.
Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Οκτωβρίου κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την προστασία του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, η οποία έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια, όπου θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Η ρύθμιση εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη σύσταση και οργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Η νέα ρύθμιση χαρακτηρίζει τον χώρο μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη — στην πλατεία Συντάγματος επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας — ως χώρο ιδιαίτερης ιστορικής και εθνικής σημασίας.
Για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και του συμβολισμού του, θεσπίζονται αυστηρές απαγορεύσεις και ποινικές κυρώσεις για όσους δεν τις τηρούν.
Συγκεκριμένα, απαγορεύονται:
- Η χρήση ή κατάληψη της επιφάνειας του χώρου για οποιονδήποτε σκοπό πέρα από την επίσκεψη και την ανάδειξη του μνημείου.
- Η οποιαδήποτε αλλοίωση ή τροποποίηση του χώρου.
- Η πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αυθόρμητων ή έκτακτων συγκεντρώσεων, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του νόμου 4703/2020.
Όσοι παραβιάζουν τις παραπάνω διατάξεις θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως ενός έτους ή χρηματική ποινή, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη κύρωση από άλλη διάταξη.
Αρμοδιότητες και ευθύνες
Η τήρηση της δημόσιας τάξης παραμένει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ η συντήρηση, ο καθαρισμός και η ανάδειξη του μνημείου περνούν πλέον στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα μπορεί να αναθέτει σχετικά έργα ή να τα εκτελεί με ίδιους πόρους.
Η τροπολογία φέρει τις υπογραφές επτά υπουργών:
- Κυριάκου Πιερρακάκη (Εθνικής Οικονομίας),
- Νίκου Δένδια (Εθνικής Άμυνας),
- Θεόδωρου Λιβάνιου (Εσωτερικών),
- Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Προστασίας του Πολίτη),
- Σταύρου Παπασταύρου (Περιβάλλοντος και Ενέργειας),
- Γιώργου Φλωρίδη (Δικαιοσύνης)
- και Λίνας Μενδώνη (Πολιτισμού).
Πολιτικές αντιδράσεις
Η τροπολογία έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς περιλαμβάνει απαγόρευση συναθροίσεων μπροστά από το Μνημείο, ακόμη και στον χώρο όπου έχουν γραφτεί με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στόχος είναι η προστασία ενός εθνικού συμβόλου, η διαφύλαξη της ακεραιότητας και του σεβασμού που αρμόζει σε έναν χώρο μνήμης και ιστορικής σημασίας.
Διαβάστε ακόμα: Μαρινάκης: Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι υπεράνω διαμαρτυριών – Τι αλλάζει με τη νέα ρύθμιση