Image
Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025 16:00 Υγεία
 

Νέο γραφείο εντοπισμού fake news στον ΕΟΔΥ – «Πανδημία παραπληροφόρησης»


Συστάθηκε γραφείο εντοπισμού fake news στον ΕΟΔΥ: «Σημαντικό βήμα για την προστασία της δημόσιας υγείας»
Η παραπληροφόρηση γύρω από θέματα υγείας αντιμετωπίζεται πλέον θεσμικά – Τι αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Ένα νέο «όπλο» στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης αποκτά η χώρα, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη σύσταση του «Γραφείου Εντοπισμού και Αντιμετώπισης Fake News για Θέματα Δημόσιας Υγείας» στον ΕΟΔΥ.

Η πρωτοβουλία, όπως επισημαίνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, αποτελεί «σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της έγκυρης, επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας».

 
«Η παραπληροφόρηση είναι πανδημία από μόνη της»
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η παραπληροφόρηση –ιδίως σε ζητήματα όπως τα εμβόλια, οι προληπτικοί έλεγχοι και οι θεραπείες– έχει πάρει τη μορφή «πανδημίας fake news», επηρεάζοντας άμεσα την υγεία και τη συμπεριφορά των πολιτών.

«Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγγραμματοσύνης υγείας», αναφέρει ο Οργανισμός, υπογραμμίζοντας πως ο νέος μηχανισμός θα λειτουργεί τόσο προληπτικά, όσο και διορθωτικά, εντοπίζοντας και απαντώντας σε ψευδείς ειδήσεις ή διαστρεβλωμένα δεδομένα.

 
Οι Έλληνες πολίτες και η «εγγραμματοσύνη υγείας»
Τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας (2022), που παρουσιάστηκε από την Ένωση Ασθενών, αναδεικνύουν τα μεγάλα κενά στη δυνατότητα των πολιτών να αναγνωρίζουν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης:

1 στους 2 δηλώνει ότι δυσκολεύεται να κρίνει αν μια είδηση για θέματα υγείας είναι αληθινή.
3 στους 10 δεν κατανοούν επαρκώς τη σημασία του εμβολιασμού ή των προληπτικών εξετάσεων.
Πολλοί πολίτες εξακολουθούν να βασίζονται σε μη έγκυρες πηγές, όπως κοινωνικά δίκτυα ή προσωπικές συμβουλές.
«Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης», τονίζει η Ένωση Ασθενών.

 

Διαβάστε ακόμα: Αν ξυπνάς κάθε βράδυ στις 3 τα ξημερώματα, υπάρχει λόγος – και δεν είναι τυχαίος

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr