Image
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 21:40 Υγεία
 

Τι ξέρουμε για την ομίχλη εγκεφάλου που προκαλεί ο κορωνοϊός

Για πολλούς ανθρώπους, η λοίμωξη COVID-19 εκδηλώνεται είτε χωρίς, είτε με ήπια συμπτώματα. Τα ήπια συμπτώματα της COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια, αλλά δεν απαιτούν νοσηλεία για τον ασθενή.

Τα άτομα με ήπια περίπτωση κορονοϊού συνήθως αισθάνονται καλύτερα μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ τα άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν έξι εβδομάδες για να ανακάμψουν.

Ένα μικρότερο (αλλά αυξανόμενο) ποσοστό ασθενών βιώνει επίσης αυτό που ονομάστηκε “μακρύς κορονοϊός”, δηλαδή συμπτώματα που επιμένουν για μήνες.

Η COVID-19 προκαλεί (και) ομίχλη εγκεφάλου

Η φύση των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει, αλλά ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μεταξύ των ασθενών με μακράς διάρκειας COVID-19 είναι η λεγόμενη ομίχλη εγκεφάλου. Πρόκειται για έναν μη ιατρικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα όπως σύγχυση, αδυναμία, αδυναμία εστίασης και δυσκολία στην επικοινωνία.

Πόσο συχνό σύμπτωμα είναι η ομίχλη εγκεφάλου;

Παραμένει δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι από εκείνους που πέρασαν την COVID-19 βίωσαν ομίχλη εγκεφάλου, αλλά ο Igor Koralnik, ειδικός επί νευρο-μολυσματικών νοσημάτων στο Northwestern Medicine του Σικάγο, υποστηρίζει ότι υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις. Από μέχρι τώρα σχετικές μελέτες, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των επιζώντων COVID-19 που εμφανίζουν ομίχλη εγκεφάλου είναι έως και 20%. Μάλιστα, μια γαλλική μελέτη σε 120 ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία, έδειξε ότι σε ποσοστό 34% παρουσίασαν απώλεια μνήμης και το 27% παρουσίασε προβλήματα συγκέντρωσης επί μήνες μετά την ανάρρωση.

Έχει παρατηρηθεί γνωστική εξασθένηση και ομίχλη εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ασθενείς με πιο σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 και ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που είχαν νοσηλευτεί ή/και είχαν χρειαστεί μηχανικό αναπνευστήρα.

Τι προκαλεί η ομίχλη εγκεφάλου από τον κορονοϊό;

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι, αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες. Η Serena Spudich, επικεφαλής νευρολογικών λοιμώξεων και παγκόσμιας νευρολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Yale, δήλωσε στους Times ότι η αιτία μπορεί να είναι φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Η ανοσολογική απόκριση του σώματος στον κορονοϊό μπορεί να απελευθερώσει φλεγμονώδη μόρια που ίσως είναι τοξικά για τον εγκέφαλο.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η ανοσοαπόκριση ίσως οδηγεί το σώμα να προσβάλει κατά λάθος κάποια νευρικά κύτταρα.

Μεταξύ των νοσοκομειακών ασθενών, ειδικά εκείνων που χρειάζονται μηχανικό αναπνευστήρα, μια εξήγηση μπορεί να είναι η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα συμπτώματα που μοιάζουν με ομίχλη εγκεφάλου σε ορισμένους επιζώντες της COVID-19 είναι στην πραγματικότητα μια μορφή μετατραυματικού στρες (PTSD), σύμφωνα με μελέτη του Andrew Levine, κλινικού καθηγητή και νευροψυχολόγου στο UCLA.

Ο Levine διαπίστωσε ότι ασθενείς με SARS και MERS (δύο προηγούμενοι κορονοϊοί) είχαν αυξημένο κίνδυνο για PTSD και υπέθεσαν ότι και ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να λειτουργήσει παρόμοια. Επειδή η ομίχλη εγκεφάλου είναι ένας σχετικά ευρύς και ανακριβής όρος, ορισμένα από τα συμπτώματα που περικλείει μπορεί επίσης να εξηγηθούν από την υπερβολική κόπωση, την κακή διάθεση και το άγχος. Όλα αυτά είναι αναμενόμενες αντιδράσεις στην πανδημία.

Είναι μόνιμη η ομίχλη εγκεφάλου από COVID-19;

Αυτό, και πάλι, είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε σίγουρα. Υπάρχουν επιζώντες που συνεχίζουν να αναφέρουν επί μήνες ότι έχουν ομίχλη εγκεφάλου, αλλά οι νευρολόγοι λένε ότι δεν έχουν βρει καμία ένδειξη μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης από μαγνητικές τομογραφίες σε ασθενείς.

Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς με SARS και MERS, οι περισσότεροι από τους οποίους νοσηλεύτηκαν, ανέφεραν χρόνια ψυχιατρικές ασθένειες και χρόνια κόπωση μετά. Σύμφωνα με τον Nordvig, η COVID-19 είναι η πρώτη ευκαιρία που είχαν οι νευρολόγοι να μελετήσουν την πιθανότητα μακροχρόνιας γνωστικής εξασθένησης σε ήπιες περιπτώσεις κορονοϊού.

Πηγή: iatropedia.gr

Κάντε Like το daypress.gr