Image
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 11:55 Πολιτική
 

Οι εισηγήσεις στον Κ. Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές και στο βάθος ανασχηματισμός


Εθνικά θέματα, υγειονομική κρίση και οικονομία κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα και αποτελούν αυτή τη στιγμή τα τρία μεγάλα μέτωπα- στοιχήματα για την κυβέρνηση.

της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός και το στενό επιτελείο του εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να υπάρχει σωστή και αποτελεσματική διαχείριση και παραγωγή έργου. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα χαρτοφυλάκια των υπόλοιπων υπουργείων πρέπει να μένουν στάσιμα.

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης όλες οι προεκλογικές του δεσμεύσεις, να μην κωλυσιεργούν οι υπουργοί και να υπάρχουν απτά αποτελέσματα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Το κυβερνητικό επιτελείο όμως έχει εντοπίσει σημάδια κόπωσης, διαχειριστικής αδυναμίας ή έλλειψης πρωτοβουλιών από αρκετούς υπουργούς. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr έχει πέσει δυνατά στο τραπέζι του Μαξίμου το σενάριο του ανασχηματισμού, το οποίο θα αποτελέσει «χαρτί» στα χέρια του πρωθυπουργού, για να καταδείξει, ότι η κυβέρνηση κάνει μία νέα επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Όπως μαθαίνουμε, σε αντίθεση με τον ανασχηματισμό του Αυγούστου που ήταν διορθωτικός, αυτή τη φορά θα είναι σαρωτικός, με κριτήρια γεωγραφικών ισορροπιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες και δυσλειτουργίες του κυβερνητικού σχήματος.

Τα κριτήρια και ο χρόνος του κυβερνητικού lifting

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για τον δομικό ανασχηματισμό και κυβερνητικά στελέχη τον τοποθετούν ακόμη και στα τέλη Οκτωβρίου. Το ζητούμενο όμως είναι ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνοκρατικό μοντέλο θα εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό και θα μπουν αυτή τη φορά στην κυβέρνηση περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Άλλωστε είναι ξεκάθαρη η δυσφορία μεγάλης μερίδας βουλευτών για την πρότερη επιλογή των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, οι οποίοι δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα ή «διακρίθηκαν» για την διοικητική ανεπάρκειά τους.

Θα τηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες

Εκτός από τις γεωγραφικές ισορροπίες ο πρωθυπουργός θα κρατήσει και τις εσωκομματικές. Καθώς μάλιστα οι σαμαρικοί ήδη εκπροσωπούνται και η «ποσόστωση» θα διατηρηθεί, θεωρείται ότι θα βάλει στην κυβέρνηση και πρόσωπα από το καραμανλικό μπλοκ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές αρκετά μέλη του σημερινού σχήματος θα δουν την έξοδο από την κυβέρνηση και άλλα θα μετακινηθούν. Σε επίπεδο μάλιστα υφυπουργών αναμένεται δραστική μείωση των τεχνοκρατών, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των βουλευτών, που περιμένουν να αξιοποιηθούν στην κυβέρνηση.

Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

Εκτός της αλλαγής στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις από μερίδα στενών συνεργατών του και για το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Και αυτό γιατί η δημοφιλία του βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, θεωρείται υψηλής αποδοχής από την κοινωνία και θα μπορέσει έτσι να «κάψει» την απλή αναλογική. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «θα ήταν μία πράξη κυνικού οπορτουνισμού που δεν θα του προσέθετε κάτι πολιτικά». Φαίνεται ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν προκρίνεται αυτή τη στιγμή και ο αντίλογος είναι ότι έχει ήδη περνά τις πιο δύσκολες εξετάσεις: εθνικά θέματα, πανδημία και με καλό βαθμό και πλέον θα μπορέσει να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και να τονώσει την οικονομία. Άλλωστε, παράγοντες της αγοράς διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι μία ακόμη εκλογική διαδικασία θα «γονάτιζε» την οικονομία, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία οι επιχειρηματίες – μικρού και μεγάλου βεληνεκούς- έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ορθοποδήσουν.

https://www.newsbeast.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr