Image
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 18:00 Διεθνή
 

ΠΟΥ: Η πανδημία covid-19 θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε


Η πανδημία covid-19 θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε να διαρκέσει, διότι οι φτωχές χώρες δεν λαμβάνουν τα εμβόλια που έχουν ανάγκη, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό σημαίνει πως η υγειονομική κρίση ενδέχεται να παραταθεί ως και το 2022, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, δρ Μπρους Έιλγουορντ.

Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, έναντι του 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους. Ο αρχικός στόχος ήταν να παραδοθούν δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί 371 εκατομμύρια δόσεις.

Η Αφρική αντιπροσωπεύει μόλις το 2,6% των δόσεων που χορηγούνται παγκοσμίως.

Μόλις πριν από 48 ώρες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν είχε δεσμευτεί πως κάθε δεύτερη δόση των εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη θα διανέμεται στις φτωχές χώρες και ιδίως στην Αφρική.

Πάντως σύμφωνα με προγνωστικά μαθηματικά μοντέλα που συνεκτιμούν, τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων και την ταχύτητα των εμβολιασμών, το τέλος της πανδημίας και η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης του 80% θα μπορούσε να παραταθεί στην Αφρική και την Ν.Α Ασία ακόμη και μέχρι το τέλος του 2027 και 2023 αντίστοιχα.

Νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο ο ΠΟΥ παρουσιάζοντας τους στόχους εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, είχε καλέσει τα κράτη να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του 2021 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2022 το 70%. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διανομή εμβολίων στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, κάτι όμως που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται παρά την επαρκή παραγωγή εμβολίων.

Στην ίδια εκτίμηση προχώρησε όμως σήμερα και ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Γκλούγκε ο οποίος τόνισε πως περίπου το ένα τρίτο των πολιτών των 53 χωρών της Ευρώπης είναι μεν εμβολιασμένο καθώς έχουν χορηγηθεί 1 δις εμβόλια, παρ ‘όλα αυτά, για να περιοριστεί η πανδημία, πρέπει να αυξηθεί η προθυμία για τον εμβολιασμό με στόχο να προσεγγιστεί ένα ποσοστό της τάξεως του 70%.

Μάλιστα όπως ανέφερε:

  • στις χώρες υψηλού εισοδήματος της Ευρώπης, το 64,4% των πολιτών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό,
  • στις χώρες μεσαίου εισοδήματος η κάλυψη είναι σημαντική μειωμένη στο 38,4%,
  • ενώ στις χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος το ποσοστό φτάνει μόλις το 17,5%.

Η συντριπτική πλειονότητα των εμβολίων κατά του Covid έχει χορηγηθεί σε χώρες υψηλού ή ανώτερου μεσαίου εισοδήματος.

Η ομάδα των φιλανθρωπικών οργανώσεων, η οποία περιλαμβάνει την Oxfam και την UNAids, επέκρινε επίσης τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια εμβολίων για τους δικούς τους πληθυσμούς μέσω του Covax, του παγκόσμιου προγράμματος που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τη «δίκαιη διανομή» των εμβολίων.

Ο Σύμβουλος Παγκόσμιας Υγείας της Oxfam, Rohit Malpani, αναγνώρισε ότι ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δικαίωμα να εξασφαλίσουν εμβόλια μέσω αυτής της οδού έχοντας πληρώσει στον μηχανισμό Covax, αλλά είπε ότι εξακολουθεί να είναι «ηθικά απαράδεκτο» δεδομένου ότι και οι δύο είχαν λάβει εκατομμύρια δόσεις μέσω άλλων συμφωνιών.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι νωρίτερα φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 539.370 δόσεις Pfizer, ενώ ο Καναδάς πήρε λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο δόσεις AstraZeneca.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε. «Πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς, διαφορετικά ξέρετε τι θα συμβεί; Αυτή η πανδημία θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε», υπογράμμισε.

Η ένωση φιλανθρωπικών οργανώσεων, People’s Vaccine, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μόνο μία στις επτά δόσεις, που έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες, όντως φτάνει στον προορισμό της.

ertnews.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr