Image
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 17:10 Πολιτική
 

Ο Μακρόν μπαίνει στο μυαλό του Πούτιν – Εξηγεί πώς συνδέεται ο κορονοϊός με τον πόλεμο στην Ουκρανία


Την προθυμία του να συνεχίσει τον διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν και δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να πείσει την Ινδία και την Κίνα να καταδικάσουν τη στάση της Ρωσίας.  «Ο ηγέτης που αποφάσισε να πάει σε πόλεμο και που επέλεξε την κλιμάκωση: είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος,  σε συνέντευξή του στο CNN. 

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται τώρα «πολύ περισσότερο υπό πίεση» από ό,τι στην αρχή της επίθεσης, λόγω της ουκρανικής αντίστασης, αλλά και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από διεθνείς οργανισμούς.

Φταίει η απομόνωση του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πανδημίας 

Αυτός ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έχει καμία λογική εξήγηση» στα μάτια του Εμανουέλ Μακρόν. «Νομίζω ότι πρόκειται για ένας συνδυασμό δυσαρέσκειας: πρόκειται για μια στρατηγική ηγεμονίας στην περιοχή και θα έλεγα ότι είναι συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού και της απομόνωσης του Πούτιν”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο CNN.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε τον εαυτό του και την επιθυμία του να συνεχίσει να επιδιώκει διάλογο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Για χρόνια, ειδικά με την Άνγκελα Μέρκελ, ήμασταν πεπεισμένοι ότι το να ξοδεύουμε τόσο χρόνο προσπαθώντας να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες του Μινσκ ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη σημερινή κατάσταση», είπε.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, το status quo έχει χαθεί σε μια «μεταcovid» κατάσταση. Ωστόσο, o Γάλλος πρόεδρος επιμένει να θέλει να επικοινωνήσει με το Κρεμλίνο. «Χάρη σε αυτόν τον διάλογο, καταφέραμε να επισκεφθεί ο ΙΑΕΑ, για παράδειγμα, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια», υπογράμμισε.

«Είναι η παγκόσμια τάξη που διακυβεύεται»

Στο βήμα του ΟΗΕ, αρκετοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Εμανουέλ Μακρόν, τάχθηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης του οργανισμού, ιδίως λόγω των ρωσικών αποκλεισμών σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Ο ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική ή πιο αποτελεσματική τάξη (πραγμάτων), έτσι λειτουργεί ο κόσμος μας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Δήλωσε ωστόσο «αισιόδοξος» ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα συνταχθούν με τη Δύση σε αυτή τη σύγκρουση. «Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στις συνομιλίες μας, όχι να κάνουμε μαθήματα», εξήγησε.

«Μπορούμε να τους πείσουμε, είμαστε διαφορετικοί, αλλά μπορούμε να το κάνουμε γιατί διακυβεύεται η παγκόσμια τάξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

«Πρέπει να περάσουμε από έναν κόσμο όπου η αλληλεξάρτηση και το εμπόριο ήταν ένας τρόπος αποφυγής των πολέμων, σε έναν κόσμο όπου πρέπει να είμαστε αυτόνομοι και ανεξάρτητοι», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Απογοητευμένη η Ρωσία από τον Μακρόν

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τη στάση της Γαλλίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Γαλλία. «Η Γαλλία ήταν πάντα μεγάλος φίλος της Ρωσίας και είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τη στάση της Γαλλίας”», είπε ο Αλεξάντερ Μακογκόνοφ.

Η Γαλλία «αφήνει την πόρτα ανοιχτή για διάλογο, αλλά την ίδια στιγμή προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι «μια μέρα η Γαλλία να μπορέσει να παίξει ρόλο στην πολιτική λύση».

Οι νέες δηλώσεις Μακρόν

«Πιστεύω πως είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τον υπόλοιπο κόσμο. Πριν από μερικούς μήνες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μας έλεγε “δέχτηκα επίθεση από το ΝΑΤΟ, δημιούργησαν την κατάσταση και μόνο αντέδρασα τώρα”. Eίναι ξεκάθαρο για όλο τον κόσμο πως ο ηγέτης που αποφάσισε να πάει σε πόλεμο, ο ηγέτης που αποφάσισε την κλιμάκωση είναι ο πρόεδρος Πούτιν. Και δεν έχω καμία oρθολογική απάντηση. Πιστεύω πως είναι μια συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια, μια ηγεμονική στρατηγική στην περιοχή και πιστεύω πως είναι μια μετά Covid, συνέπεια», δήλωσε ο Μακρόν.

Της Μαρίας Δεναξά

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr