Image
Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 21:05 Πολιτική
 

Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες κλειδιά – Η αντίδραση της αντιπολίτευσης


Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας των εκλογών στις 21 Μαΐου από τον πρωθυπουργό, δίνει το σήμα εκκίνησης της προεκλογικής περιόδου.
Όπως είπε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου.

«Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Το χρονοδιάγραμμα & οι ημερομηνίες
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το κοινοβουλευτικό έργο της μέχρι τις αρχές της Μ. Εβδομάδας, κλείνοντας και τις τελευταίες εκκρεμότητες της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Το πιθανότερο είναι η Βουλή να κλείσει τις εργασίες της για το Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη ή Τετάρτη, 12 Απριλίου, ενώ στο διάστημα 24 – 28 Απριλίου η Βουλή θα διαλυθεί με Προεδρικό Διάταγμα, κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα για το χρονικά περιθώρια προσφυγής στις κάλπες.

Από την στιγμή που η κάλπη της 21ης Μαΐου δε θα βγάλει κυβέρνηση, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Αυτό θα γίνει από το πρωί της επομένης των εκλογών, δηλαδή στις 22 Μαΐου. Όλη αυτή η διαδικασία, μέχρι και την στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαρκέσει 10 ημέρες, έως τις 31 Μαΐου.

Βεβαίως θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου.

Σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να πάει σε τρίτες κάλπες, αυτό θα γίνει στις 4 ή στις 13 Αυγούστου.

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι θα υπάρξει και μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να συμφωνηθεί να παραμείνει στη θέση της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ώστε να μη διαταραχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου.

Ωστόσο, οι υπουργοί που αναμένεται να παραδώσουν το χαρτοφυλάκιό τους είναι ο Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οικονόμου: Οι πολίτες στις εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν
«Το νομοθετικό έργο θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το σύνταγμα χρονικών ορίων» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ειλικρινά στη θεσμικότητα της οποίας βασικό στοιχείο είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ώστε η πολιτική κοινωνική και οικονομική ζωή μα μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια» σημείωσε και προσέθεσε:

«Η σταθερότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός στους θεσμούς είναι βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρα μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αναταραχής και μεγάλων προβλημάτων, η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα.

«Οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα και ποια κυβέρνηση είναι κατάλληλη για να πραγματώσει τις προσδοκίες τους».

Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει
Μετά την περιοδεία του στην αγορά της Λειβαδιάς και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για κήρυξη των εκλογών στις 21 Μαΐου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο. Αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται» ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τις εκλογές ανέφερε: «στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του
Την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα και προοπτική.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας για «αντιθεσμική σεναριολογία» και σημειώνοντας πως «επιχείρησε να προσδιορίσει ημερομολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας το λαό και το Σύνταγμα».

«Μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την «κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών, αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς».

Οι πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως θα ψηφίσουν για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους».

«Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κουτσούμπας: Κανένας από τους δύο & τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους
«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί ‘ακυβερνησίας ή σταθερότητας’», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τόνισε πως είναι το ίδιο δίλημμα «που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή, που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια».

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, ο λαός έχει πλέον «συσσωρευμένη πείρα», ενώ προσέθεσε πως έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, «σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα ‘μιας χρήσης’».

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr