Image
Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 16:00 Πολιτική
 

Ποιοι βουλευτές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός με την ενισχυμένη - Ποιοι χτυπούν την πόρτα της Βουλής


Μπορεί οι υποψήφιοι βουλευτές στις δεύτερες εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου να μη δίνουν τη μάχη του σταυρού καθώς αυτές θα διεξαχθούν με λίστα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να επαναπαυθούν στις «δάφνες» τους, ειδικά εκείνοι που βρέθηκαν σε οριακές θέσεις, είτε εντός είτε εκτός Βουλής.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους λιγότερο αναγνωρίσιμους υποψηφίους, αλλά και πολλούς που διαθέτουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος αλλά δεν εκλέχτηκαν σε πιο «σίγουρη» σειρά όσον αφορά στους σταυρούς προτίμησης που εξασφάλισαν.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται πρόσωπα όπως ο Γιάννης Τραγάκης, ο Γιάννης Οκονόμου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που επιδιώκουν να γίνουν μέλη της Βουλής για πρώτη τους φορά.  


Όπως έχουν τα δεδομένα σήμερα, η σύνθεση της τωρινής Βουλής (μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου) αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη που θα προκύψει στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Έτσι, εκτιμάται ότι θα είναι δεκάδες τα πρόσωπα που θα αλλάξουν, ενώ αναμένεται να προκύψουν και νέοι βουλευτές από τη ΝΔ λόγω της ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους εδρών.

Εκλογές 2023: Τι θα γίνει εάν τα ποσοστά των κομμάτων μείνουν ίδια
Αυτήν τη στιγμή ούτε μία «γυάλινη σφαίρα» θα μπορούσε να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών 2023 της 25ης Ιουνίου και τη σύνθεση της νέας Βουλής.

Ωστόσο, στο σενάριο κατά το οποίο τα κόμματα λάβουν τα ίδια ποσοστά και στις δεύτερες εκλογές, για παράδειγμα, ο κ. Τραγάκης που πρωτοεκλέχτηκε το 1974 θα γίνει ο παλαιότερος βουλευτής, καθώς θα καταλάβει τη μία από τις δύο έδρες που θα περάσουν στα χέρια της ΝΔ στη Β’ Πειραιώς. Μαζί με τον «αρχαιότερο» θα βρίσκεται και ένα «πρωτάκι», η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη.

 
Όμως, η είσοδος των δύο εν λόγω προσώπων στη Βουλή, είναι πιθανό να προκαλέσει την απώλεια μίας έδρας του ΣΥΡΙΖΑ και μίας του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια αυτή, κάτι που σημαίνει ότι ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

Με βάση το ίδιο αρχικό σενάριο, τέτοιου τύπου ανατροπές είναι πιθανές και στον Β2 Δυτικό Τομέα Αττικής, όπου ο «γαλάζιος» Δημήτρης Καλογερόπουλος ενδέχεται να καταλάβει την έδρα του Γιάννη Δραγασάκη.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στη Φθιώτιδα, με τον Γιάννη Οικονόμου να εξασφαλίζει μία έδρα και τελικά να μπαίνει στη Βουλή.

Εκλογές 2023: Βουλευτής μίας μέρας
Το «ξαναμοίρασμα» των εδρών μπορεί να φέρει στη Βουλή τον Σ. Χιονίδη της ΝΔ, στερώντας την έδρα από τον Αθ. Γκούνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σε μια τέτοια περίπτωση, θα διατελέσει βουλευτής μόλις μία ημέρα.

 
Την ίδια πικρή εμπειρία ενδέχεται να αποκτήσουν και άλλα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Σουλτάνα Ελευθεριάδου (Καβάλα), ο Ν. Συρμαλένιος (Κυκλάδες), ο Ι. Αμανατίδης (Α’ Θεσσαλονίκης) και η Δώρα Αυγέρη (Β’ Θεσσαλονίκης). Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει ότι οι έδρες τους πέρασαν σε «γαλάζια χέρια» και συγκεκριμένα στους Αγγελική Δεληκάρη, Μ. Καφούρο, Ο. Κοκκόρη και Αικατερινή Ζιούτα.

Σε μία άλλη περίπτωση, η έδρα του ΚΚΕ στα Χανιά που έχει ο Αλ. Μαρινάκης είναι πολύ πιθανό να περάσει στον Αλ. Μαρκογιαννάκη της ΝΔ.

Σε τέτοιες «μετακομίσεις» εδρών προσβλέπουν πολλοί «γαλάζιοι», όπως οι Μ. Παπαδόπουλος, Αθ. Λιούτας, Λαζ. Τσαβδαρίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Ειρήνη Καραλαριώτου, Σπ. Πνευματικός, Μιλτ. Χρυσομάλλης, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Άγγελος Τσιγκρής και Ευσταθία Γιαννιά.

«Ντόμινο» αλλαγών στις έδρες μετά τις εκλογές 2023
Εξετάζοντας το ίδιο σενάριο, δηλαδή να παραμείνουν ίδια τα ποσοστά των κομμάτων, 20 είναι οι περιφέρειες που βρίσκονται στο «κόκκινο» ως πιθανές για «ντόμινο» αλλαγών στις έδρες.

 
Φυσικά, τα σενάρια είναι πάρα πολλά, καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, και όλα συνδέονται με μία ακόμη βασική παράμετρο, το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

Μάλιστα, στην περίπτωση ειδικά που από τις δεύτερες εκλογές προκύψει επτακομματική Βουλή όπως προβλέπουν πολλοί αναλυτές, τότε προφανώς και οι λεγόμενες «κόκκινες» περιφέρειες πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο ντόμινο.

.ieidiseis

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr