Image
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 20:45 Διεθνή
 

Λιβύη: Πώς έγινε το φονικό τροχαίο, πού οφείλεται η μεγάλη έκρηξη – Το ακραίο σενάριο που εξέτασε η ΕΥΠ


Λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το φονικό τροχαίο της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, με την ΕΥΠ να ασχολείται με την υπόθεση, καθώς κλήθηκε να εξετάσει ένα ακραίο σενάριο.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος μίλησε στην εκπομπή Live News του Mega και περιέγραψε στον Νίκο Ευαγγελάτο, τον τρόπο με τον οποίο σημειώθηκε το τροχαίο, αλλά και τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρχές.

 Η ελληνική αποστολή είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζη και κατευθύνονταν στην Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Τα μέλη της επέβαιναν σε ένα καινούργιο λεωφορείο, το οποίο συνοδεύονταν από δύο τζιπ, με το ένα να είναι μπροστά και το άλλο πίσω.

 Τότε, εμφανίστηκε ένα όχημα μεγάλου κυβισμού που κατευθύνονταν στην αντίθετη κατεύθυνση και εφόσον πέρασε το πρώτο τζιπ που προπορεύονταν, τότε χάθηκε ο έλεγχος και χτύπησε από την αριστερή πλευρά το λεωφορείο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, στη σύγκρουση ενεπλάκησαν μόνο το λεωφορείο και το όχημα μεγάλου κυβισμού, όχι τα δύο τζιπ.

Επιπλέον, η έκρηξη έγινε, γιατί οι αρχές εκτιμούν πως το όχημα που προκάλεσε το τροχαίο, είχε πολύ μεγάλο ρεζερβουάρ, δηλαδή είχε μεγάλη ποσότητα καυσίμων.

Έτσι, η ΕΥΠ ασχολήθηκε με την υπόθεση, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής αυτοκτονίας, σενάριο που φέρεται να απομακρύνεται, με τις αρχές να εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα τραγικό τροχαίο.

Σύγχυση για την τραγωδία

Για το τραγικό δυστύχημα αρχικά υπήρξε σύγχυση. Μεσολάβησαν πολλές ώρες μέχρι το ΓΕΕΘΑ να ενημερώσει για τα ακριβή στοιχεία του τροχαίου και ενώ ήδη διεθνή πρακτορεία μιλούσαν για νεκρούς Έλληνες στρατιωτικούς. Τελικά πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και αφού είχαν περάσει επτά ώρες, υπήρξε ενημέρωση για 3 νεκρούς και 2 αγνοούμενους.

Μόλις σήμερα το πρωί με νεότερη ενημέρωση το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι 5. Τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες διερμηνείς.

Για αυτή την καθυστέρηση και τις μη ορθές αρχικά πληροφορίες το ΓΕΕΘΑ ανέφερε ως αιτία την καταστροφή των δορυφορικών τηλεφώνων της αποστολής στην σύγκρουση, την αρχική πληροφόρηση που βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης και στον χρόνο που χρειάστηκε μέχρι να ενημερωθούν οι οικογένειες των θυμάτων.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
Με εντολή του Νίκου Δένδια κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τα θύματα της τραγωδίας στη Λιβύη.

«Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους», δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Στην Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

«Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες του συμβάντος», ανέφερε το ΚΚΕ.

Τόσο το ΓΕΕΘΑ όσο και το προξενείο στη Βεγγάζη παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του τραυματία που παραμένει στη Λιβύη.

Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας
Τέλος, οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα, η οποία αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας και να ερευνηθεί εάν τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα κι εάν ακολουθήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή την τραγωδία.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr