Image
Πέμπτη 08 Μαΐου 2025 11:15 Υγεία
 

Προσοχή: Τα συμπληρώματα ω-3 μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην καρδιά – Τι αναφέρει νέα μελέτη


Παίρνετε συμπληρώματα ιχθυελαίου για την καρδιά σας; Μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε, καθώς δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Αν και για χρόνια θεωρούνταν ευεργετικά, τα ευρήματα προκαλούν ερωτήματα για τη σωστή χρήση και τη δοσολογία τους.

 Πώς τα συμπληρώματα ω-3 μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά
Τα ω-3 λιπαρά, όπως το EPA και το DHA, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων και παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις, αντιαρρυθμικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, επηρεάζοντας θετικά την αθηροσκλήρωση και τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού.

Επιπλέον, έχουν αποδειχθεί ευεργετικά στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής, στην υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας και στην προστασία από καρδιακές αρρυθμίες. Η δράση τους περιλαμβάνει την αναστολή φλεγμονωδών κυτοκινών και την ενεργοποίηση αντιφλεγμονωδών παραγόντων, καθιστώντας τα ω-3 απαραίτητα για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής και νευρολογικής υγείας.

Μια πρόσφατη μελέτη, όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι το ιχθυέλαιο, μια κοινή φυσική θεραπεία που χρησιμοποιείται επί γενεές, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Το ιχθυέλαιο, πλούσιο σε λιπαρά οξέα ω-3, θεωρείται ευρέως ότι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, την καρδιαγγειακή υγεία και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Ωστόσο, εκτεταμένη έρευνα υποδηλώνει ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιοπάθεια ή να υποστεί εγκεφαλικό. Παρ’ όλα αυτά, για όσους έχουν ήδη διαγνωστεί με καρδιαγγειακά προβλήματα, η σταθερή κατανάλωση ιχθυελαίου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης αυτών των καταστάσεων.

«Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό επεισόδιο στον γενικό πληθυσμό», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης στα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν στο BMJ Medicine.
Η μελέτη περιελάμβανε 415.737 συμμετέχοντες (55% γυναίκες), ηλικίας μεταξύ 40-69 ετών, από την UK Biobank, μια μεγάλη βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες, τις συνήθειες ζωής και τις παθήσεις χιλιάδων Βρετανών.

Ανησυχία για κολπική μαρμαρυγή
Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν την περίοδο 2006-2010, συλλέγοντας βασικά δημογραφικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων τυπικών διατροφικών συνηθειών σχετικών με κατανάλωση λιπαρών, μη λιπαρών ψαριών και συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, σύμφωνα με τη Mirror US. Η έρευνα αξιολόγησε τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των συμπληρωμάτων στον κίνδυνο μετάβασης από καλή καρδιαγγειακή υγεία σε κολπική μαρμαρυγή, οδηγώντας σε σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακές προσβολές και, τελικά, θάνατο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και η υγεία τους παρακολουθήθηκε με τη χρήση δεδομένων από τα ιατρικά τους αρχεία έως τον Μάρτιο του 2021 ή μέχρι τον θάνατό τους. Σχεδόν το ένα τρίτο (130.365 άτομα, δηλαδή 31,5%) ανέφεραν τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου. Αυτή η ομάδα περιλάμβανε υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων λευκών ατόμων και γυναικών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε περισσότερα λιπαρά ψάρια και αλκοόλ περιλάμβανε επίσης λιγότερους ενεργούς καπνιστές και κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου είχε ποικίλους ρόλους στην καρδιαγγειακή υγεία, την εξέλιξη της ασθένειας και τη θνητότητα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Για όσους δεν είχαν γνωστή καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της περιόδου παρακολούθησης, η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου συνδέθηκε με 13% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και 5% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ερευνητικής ομάδας.

Αντιθέτως, μεταξύ όσων είχαν ήδη καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο μετάβασης από κολπική μαρμαρυγή σε καρδιακή προσβολή και 9% χαμηλότερο κίνδυνο μετάβασης από καρδιακή ανεπάρκεια σε θάνατο.

Αναλύοντας βαθύτερα τα δεδομένα, αποκαλύφθηκε ότι διάφοροι παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, οι καπνιστικές συνήθειες, η κατανάλωση μη λιπαρών ψαριών, η υπέρταση, και η χρήση στατινών και αντιυπερτασικών φαρμάκων αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, μαζί με την κατανάλωση ιχθυελαίου.

Τι χρειάζεται να κάνουμε;
Το British Heart Foundation εξέτασε αργότερα την έρευνα και αξιολόγησε τα δεδομένα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Η Tracy Parker, ανώτερη διαιτολόγος του οργανισμού, δήλωσε: «Η έρευνα αυτή δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε όσους λαμβάνουν τακτικά συμπληρώματα ιχθυελαίου, αλλά επίσης δεν αποτελεί πράσινο φως για να ξεκινήσει κανείς τη χρήση τους με σκοπό την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων».

Αντίθετα, οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν ολόκληρη τη διατροφή τους όταν προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, συμβούλεψε.

«Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια, μπορεί να σας παρέχει ωμέγα-3 και όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καρδιακή υγεία. Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο», τόνισαν.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου σχετίζεται με 6% αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων σε γυναίκες και μη καπνιστές, ενώ οι άνδρες που λάμβαναν τα συμπληρώματα παρουσίασαν μείωση της θνησιμότητας κατά 7%.

Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε ότι, λόγω της φύσης της παρατηρητικής μελέτης, δεν μπορούν να προσδιορίσουν με βεβαιότητα αιτιακή σχέση. Επίσης, σημείωσαν την έλλειψη πληροφοριών για τη δοσολογία ή το είδος των συμπληρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Αντιγήρανση: 3 τρόποι να επιβραδύνετε το βιολογικό ρολόι σας – Ο ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών

«Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να έχει διαφορετικούς ρόλους στην εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να καθοριστούν με ακρίβεια οι μηχανισμοί που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την πρόγνωση των καρδιαγγειακών συμβάντων λόγω της τακτικής κατανάλωσης ιχθυελαίου», τόνισαν οι ειδικοί.

.oloygeia.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr