Σπ. Πρωτοψάλτης: Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ξεκινά την 1η Ιουνίου, πιο νωρίς από ποτέ
«Για πρώτη φορά θα ξεκινήσει το πρόγραμμα την 1η Ιουνίου, που είναι νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά», δήλωσε στο ΕΡΤΝews o διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης με αφορμή την έναρξη από χθες, 7 Μαΐου, της υποβολής των αιτήσεων για το Πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού.
«Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δικαιούχου. Χθες και σήμερα δικαίωμα υποβολής έχουν όσα ΑΦΜ λήγουν σε 0, αύριο και μεθαύριο όσα λήγουν σε 1, Κυριακή και Δευτέρα όλα τα υπόλοιπα ΑΦΜ» δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.
Το πρόγραμμα αφορά 300.000 επιταγές, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν από 6 έως 12 διανυκτερεύσεις, ανάλογα με την περιοχή, με μικρή ή καθόλου ιδιωτική συμμετοχή. «Αν επιλέξεις να πας είτε στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο ή τη Ρόδο, δικαιούσαι 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν. Αν επιλέξεις Βόρεια Εύβοια, Έβρο ή Θεσσαλία (πλην Σποράδων), έχεις 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν», σημείωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ.
«Επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή είναι μόνο 25%, ενώ για άτομα με αναπηρία είναι 100% καλυμμένη από τη ΔΥΠΑ», εξήγησε στους δημοσιογράφους της εκπομπής Κατερίνα Δούκα και Κώστα Παπαχλιμίντζο. Μετά την έγκριση, ο δικαιούχος, όπως είπε, θα πρέπει να κλείσει τις διακοπές του επιλέγοντας κατάλυμα από το Μητρώο Παρόχων.
ναφορικά με την υποχρέωση των παρόχων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ακόμα και σε περιόδους αιχμής, ο κ. Πρωτοψάλτης ξεκαθάρισε: «Πρέπει να διαθέσουν ένα ποσοστό των δωματίων για τον κοινωνικό τουρισμό, ακόμη και σε high season. Διενεργούμε ελέγχους και επιτόπιες επιθεωρήσεις για την τήρηση των όρων».
Οι δικαιούχοι περιλαμβάνουν άνεργους και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και εργαζόμενους στο Δημόσιο με συμβάσεις. «Όποιος είναι μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή άνεργος για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενους μήνες μπορεί να συμμετέχει», διευκρίνισε. Το πρόγραμμα λειτουργεί χρόνο παρά χρόνο: «Αν πήρες επιταγή φέτος, δεν μπορείς να πάρεις και του χρόνου», τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης.
Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης υπάρχει εισοδηματικό όριο 30.000 ευρώ για τη συμμετοχή, ενώ προβλέπεται μοριοδότηση για μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Οι επιταγές δίνονται με τη μορφή ενός μοναδικού αριθμού (voucher), ο οποίος ενεργοποιείται με την άφιξη στο κατάλυμα.
Ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε επίσης στη διασύνδεση επιχειρήσεων με εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση, το λεγόμενο JOBMatch. «Η εφαρμογή πάει πάρα πολύ καλά. Μέσα σε μία εβδομάδα, 4.000 επιχειρήσεις και 3.000 πολίτες εγγράφηκαν. Ουσιαστικά διευκολύνουμε το ταίριασμα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, μέσω βιντεοκλήσεων», υπογράμμισε.
Ακόμη, παρουσίασε το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας για ανέργους: «Δέκα χιλιάδες άτομα θα πάρουν από 17.000 ευρώ για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ο προϋπολογισμός είναι 170 εκατομμύρια ευρώ. Η ενίσχυση δίνεται σε τρεις δόσεις μέσα σε 12 μήνες».
Τέλος, αναφέρθηκε και στο πιλοτικό επίδομα ανεργίας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης: «Είναι ένα πιο δίκαιο, ανταποδοτικό και απλοποιημένο σύστημα. Επιβραβεύει την εργασία και προχωρά με επιτυχία. Στοχεύουμε να το εφαρμόσουμε καθολικά μετά την αξιολόγηση», δήλωσε.