Σου φαίνεται αδιανόητο να πιεις γάλα από κατσαρίδα; Κι όμως, δεν πρόκειται για φάρσα. Το λεγόμενο «γάλα κατσαρίδας» έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο επιστημόνων και διατροφολόγων ως μια πιθανή υπερτροφή του μέλλοντος.
Πριν βιαστείς να γυρίσεις τη σελίδα με αηδία, διάβασε γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι το γάλα από ένα συγκεκριμένο είδος κατσαρίδας ίσως αποτελέσει τη διατροφική λύση σε πείνα, βιωσιμότητα και αυξημένες διατροφικές ανάγκες.
Τι είναι το γάλα κατσαρίδας;
Δεν πρόκειται για το γάλα οποιασδήποτε κατσαρίδας. Το συγκεκριμένο «γάλα» προέρχεται από την Diploptera punctata, ένα είδος κατσαρίδας που γεννά ζωντανά μικρά και όχι αυγά – και είναι το μόνο γνωστό είδος που παράγει κρυσταλλική πρωτεΐνη στο σώμα της για να τα θρέψει.
Αυτοί οι πρωτεϊνικοί κρύσταλλοι, που αποκαλούνται «γάλα κατσαρίδας», περιέχουν εξαιρετικά πυκνές θρεπτικές ουσίες: πρωτεΐνη, αμινοξέα, σάκχαρα και λιπίδια, σε συγκέντρωση που ξεπερνά το αγελαδινό γάλα σε διατροφική αξία!
Πόσο θρεπτικό είναι;
Μια μελέτη του Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine στην Ινδία έδειξε πως το «γάλα» αυτό είναι τρεις φορές πιο θρεπτικό από το αγελαδινό. Ο κάθε πρωτεϊνικός κρύσταλλος απελευθερώνει αργά ενέργεια στο σώμα, κάτι που το καθιστά εξαιρετική τροφή για ανθρώπους με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, όπως ασθενείς ή αστροναύτες.
Είναι ασφαλές για κατανάλωση;
Αν και η ιδέα ακούγεται σοκαριστική, το «γάλα» αυτό δεν περιέχει βλαβερά συστατικά. Οι επιστήμονες ωστόσο δεν εξάγουν ακόμα μαζικά αυτό το προϊόν. Η εξαγωγή είναι εξαιρετικά δύσκολη – απαιτείται χειρουργική αφαίρεση μικροσκοπικών κρυστάλλων από κάθε έντομο.
Προς το παρόν, διερευνώνται τρόποι παραγωγής του στο εργαστήριο μέσω μικροοργανισμών, ώστε να είναι βιώσιμο και κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Γιατί προκαλεί τόσο έντονη αντίδραση;
Είναι θέμα ψυχολογίας και πολιτισμικής αντίληψης. Η κατσαρίδα θεωρείται βρώμικο έντομο, συνδεδεμένο με ανθυγιεινές συνθήκες. Όμως σε πολλές χώρες έντομα ήδη καταναλώνονται ως τροφή – η ΕΕ έχει εγκρίνει έντομα ως εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για το μέλλον.
Η πρόκληση δεν είναι τόσο η ασφάλεια ή η διατροφική αξία, όσο το να ξεπεράσει ο κόσμος τον «παράγοντα αηδία».
Θα φτάσει στο τραπέζι μας;
Ίσως όχι άμεσα, αλλά οι τάσεις βιώσιμης διατροφής και η ανάγκη εξεύρεσης νέων πηγών πρωτεΐνης κάνουν τέτοιες λύσεις όλο και πιο πιθανές. Αν μπορεί να παραχθεί τεχνητά, χωρίς να περιλαμβάνει την ίδια την κατσαρίδα, ίσως στο μέλλον να το βλέπουμε σαν άλλη μία τροφή στο ράφι του σουπερμάρκετ.
Το γάλα κατσαρίδας ίσως μοιάζει τώρα με κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι επιστήμονες το παίρνουν πολύ σοβαρά.
Στον δρόμο για πιο βιώσιμες, πρωτεϊνούχες τροφές σε έναν πλανήτη που πεινάει, οι εκπλήξεις δεν θα λείψουν.
Εσύ, πάντως… θα το δοκίμαζες;
e-howto.