Image
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025 11:00 Οικονομία
 

Καλάθι 1,5 δισ. στη ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων και στήριξη οικογενειών με παιδιά στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση


Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) φέρνει νέο κύμα οικονομικών ελαφρύνσεων και μέτρων κοινωνικής στήριξης για τη μεσαία τάξη, τους πολίτες με παιδιά και ευάλωτα νοικοκυριά.

Το πακέτο μέτρων φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος 2025 έως τις αρχές του 2026.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις (μειώσεις συντελεστών στη φορολογική κλίμακα, ιδιαίτερα για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, πιθανή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών), παρεμβάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα (όπως ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων με νέες παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων), όπως και μέτρα για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών και των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερα παιδιά, ως κίνητρο απέναντι στην δημογραφική συρρίκνωση.

Συνδυασμοί
Σε κάθε περίπτωση, οι μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη θα γίνουν μέσα από παρεμβάσεις στα κλιμάκια και στους συντελεστές της. Σε αυτό το πλαίσιο, στο οικονομικό επιτελείοεξετάζουν διάφορα σενάρια και συνδυασμούς ώστε να ευνοηθούν οι πολίτες με εισοδήματα από 20.000 ευρώ ως 40.000 ευρώ και να είναι δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση η εισαγωγή ενός νέου συντελεστή (το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα καθοριστεί) για εισοδήματα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ προκειμένου οι πολίτες των οποίων το εισόδημα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ (όπου ο συντελεστής φορολόγησης είναι 9%) να μην αισθάνονται ότι υφίστανται φορολογική επιδρομή, καθώς περνούν αμέσως σε συντελεστή 22%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετάβαση σε υψηλότερους συντελεστές να γίνει σταδιακά και πιο ήπια.

Εισοδηματικά όρια
Στο πλαίσιο όσων επεξεργάζονται για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, στην κυβέρνηση εξετάζουν και το ενδεχόμενο παρέμβασης στη φορολογική κλίμακα για να ανεβάσουν το εισοδηματικό όριο των 40.000 ευρώ, πάνω από το οποίο εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής του 44%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για αύξηση του ορίου των 40.000 ευρώ ενδεχομένως και στα 50.000 ευρώ, κάτι που θα αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για τα μεσαία στρώματα.

Ενοίκια
Στο πακέτο της ΔΕΘ θα περιλαμβάνονται και ελαφρύνσεις στα εισοδήματα από ενοίκια. Αυτό θα γίνει μέσω της προσθήκης μίας ακόμη κλίμακας στη φορολογία ων εισοδημάτων από ενοίκια. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να προστεθεί ένας ενδιάμεσος συντελεστής 25% ανάμεσα στους δύο που υφίστανται σήμερα και ανέρχονται σε 15% και 35% αντίστοιχα. Οπως είναι γνωστό, το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν συντελεστές από 15% έως 45%. Ειδικότερα, το 15% ισχύει μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ, το 35% στο τμήμα του εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και το 45% στο τμήμα πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Εκτός από αυτά τα μέτρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη και τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, με στόχο να εξαλείψει το επιτοκιακό και συναλλαγματικό ρίσκο για τους περίπου 35.000 πολίτες που έχουν πάρει δάνειο με το συγκεκριμένο νόμισμα.

 Βασικά μέτρα που επεξεργάζεται το επιτελείο Μητσοτάκη:
Κατηγορία - Μέτρο
Φορολογία - Νέα μείωση του τέλους επιτηδεύματος και μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης ως μηδενική
Οικογένεια - Αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά – θα ωφεληθούν πάνω από 700.000 φορολογούμενοι
Στέγαση -Πρόγραμμα στέγης για νέα ζευγάρια, επέκταση χαμηλότοκων δανείων
Ενισχύσεις - Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους (τύπου «επιταγής ακρίβειας»)
Εργασία - Κίνητρα για πρόσληψη νέων κάτω των 29 ετών με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για εργοδότες
Εκπαίδευση - Προσλήψεις εκπαιδευτικών, βελτίωση υποδομών στα σχολεία
 Κάρτες Προγράμματα : Εξετάζεται η συνέχιση καρτών αγορών τύπου Market Pass ή Fuel Pass εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά

Τι δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος:
«Στόχος είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης που σήκωσε το βάρος της κρίσης. Τα μέτρα της ΔΕΘ χτίζουν ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής ασφάλειας και ανάπτυξης».
 
Πότε θα εφαρμοστούν
Τα μέτρα που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση (π.χ. εφάπαξ ενισχύσεις) μπορούν να τεθούν σε ισχύ ως τα τέλη 2025.
Οι φοροελαφρύνσεις θα περιληφθούν στον Προϋπολογισμό 2026.
Η 4ετία κλείνει με στόχο την οριστική ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, δήλωσε κυβερνητική πηγή.
 
Τι σημαίνει για τον πολίτη
Περισσότερα χρήματα στην τσέπη μέσω μειωμένων κρατήσεων
Ελαφρύνσεις για γονείς με παιδιά, ειδικά όσους ανήκουν σε εισοδηματικές τάξεις έως 20.000€
Πιο στοχευμένα προγράμματα για τους νέους και τους ευάλωτους

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr