Image
Σάββατο 23 Αυγούστου 2025 20:25 Υγεία
 

Άγουρες ή ώριμες μπανάνες; Ποια να επιλέξεις και πότε


Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα — εύκολη, θρεπτική και ιδανική ως σνακ ή συστατικό στα smoothies. Αλλά, ανάλογα με το πόσο ώριμη είναι, διαφοροποιούνται και τα οφέλη της. Ας δούμε πού υπερέχει η κάθε εκδοχή.

Άγουρες μπανάνες (πράσινες)

  • Πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες: Το 80‑90 % των υδατανθράκων τους είναι άμυλο, το οποίο δεν απορροφάται εύκολα και λειτουργεί ως πρεβιοτικό — ευεργετικό για το έντερο.
  • Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης: Καθώς το άμυλο μετατρέπεται σταδιακά σε σάκχαρα, η ρύθμιση του σακχάρου γίνεται πιο σταθερή.
  • Μεταβολικά πλεονεκτήματα: Ιδανικές για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή για εκείνους που θέλουν να ελέγξουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου και τη διάθεσή τους.

Ώριμες μπανάνες (κίτρινες ή με καφέ στίγματα)

  • Πιο εύπεπτες και με περισσότερη γλυκύτητα: Όσο ωριμάζουν, αυξάνεται η διάσπαση του αμύλου σε φυσικά σάκχαρα — φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη — που το σώμα αφομοιώνει πιο εύκολα.
  • Πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα: Περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης C, στοιχεία που στηρίζουν τον μεταβολισμό, την καρδιαγγειακή υγεία και την άμυνα του οργανισμού — αλλά ευνοούν και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Πολύ ώριμες ή σκούρες μπανάνες: Είναι πιο γλυκές και με υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι εύκολες στην πέψη — ιδανικές για σκέτες, smoothies ή γλυκά.

Διαβάστε ακόμα: Ιός από φασόλια γίνεται όπλο κατά του καρκίνου – Πρώιμες μελέτες δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr