Γιατί νιώθουμε συνεχώς κουρασμένοι; Οι τροφές που «ρίχνουν» την ενέργεια μας
Αν αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι μέσα στη μέρα, δεν φταίει πάντα η έλλειψη ύπνου. Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet eBioMedicine, η διατροφή μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην υπερβολική ημερήσια υπνηλία (Excessive Daytime Sleepiness – EDS).
Η «ύποπτη» τυραμίνη
Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι τα υψηλά επίπεδα τυραμίνης, ενός μορίου που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, συνδέονται με αυξημένη υπνηλία και χαμηλή ενέργεια.
Τροφές με υψηλή τυραμίνη:
Παλαιωμένα τυριά (τσένταρ, φέτα, παρμεζάνα, μπρι)
Αλλαντικά & επεξεργασμένα κρέατα (σαλάμι, λουκάνικο, μπέικον, πεπερόνι, μορταδέλα)
Αλείμματα με εκχύλισμα μαγιάς (Marmite, Vegemite)
Τουρσί και αποξηραμένα τρόφιμα με αλάτι (ψάρια, φρούτα)
Πώς να περιορίσετε την υπνηλία
Ο επικεφαλής της έρευνας, Tariq Faquih από το Brigham and Women’s Hospital, τονίζει ότι η κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών είναι το κλειδί για την πρόληψη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθούν:
Η μείωση τροφών με τυραμίνη
Η αύξηση πρόσληψης ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων
Μια πιο ισορροπημένη διατροφή που στηρίζει την ενέργεια του οργανισμού
Το επόμενο βήμα
Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές για να αποδείξουν πώς ακριβώς η διατροφή επηρεάζει το EDS. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η συνεχής κούραση δεν οφείλεται πάντα στον κακό ύπνο· συχνά έχει τις ρίζες της στο… πιάτο μας.
Διαβάστε ακόμα: Διαβητική υπερφαγία: Γιατί πεινάτε συνέχεια και πώς να την αντιμετωπίσετε
madata.gr