Σε νέα έντονη αντιπαράθεση οδηγήθηκαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τον απεργό πείνας και πατέρα θύματος των Τεμπών, Πάνο Ρούτσι.
Η κ. Κωνσταντοπούλου βρέθηκε το Σάββατο στο πλευρό του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ύβρη» απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας.
Οι δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, αναφερόμενη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Άδωνι Γεωργιάδη, χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς:
«Η κυβέρνηση μέσα από ένα γελοίο πρόσωπο, έναν τιποτένιο της κοινωνίας, ένα πολιτικό σκουλήκι, ποδοπατάει τώρα τον αγώνα ενός χαροκαμένου πατέρα, που θέλει να μάθει πώς πέθανε το παιδί του, όχι μόνο αν είναι αυτό το παιδί του, αλλά πώς πέθανε».
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα των οικογενειών των θυμάτων, λέγοντας:
«Σταματήστε να βυθίζετε άλλο την κοινωνία στο σκοτάδι των εκταφών. Σταματήστε αυτή την ύβρη που βύθισε όλη την κοινωνία στο σκοτάδι σας. Δώστε εντολή τώρα. Εγκληματίες. Σταματήστε αυτή την ύβρη. Η κοινωνία αξίζει να είναι μόνο στο φως».
Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη
Ο υπουργός Υγείας απάντησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαναφέροντας παλαιότερες αιχμές για την πολιτική πορεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τη στάση της ως δικηγόρου της οικογένειας Ρούτσι.
Στην ανάρτησή του σημείωσε:
«Η @ZoeKonstant έχει στήσει ένα χυδαίο σκηνικό. Δεν με πειράζει καθόλου που με υβρίζει: “η Κυβέρνηση μέσα από ένα γελοίο πρόσωπο, έναν τιποτένιο της Κοινωνίας, ένα πολιτικό σκουλήκι…” χαίρομαι να σας πω την αλήθεια, που για άλλη μία φορά, όπως έχω κάνει και στο παρελθόν και με άλλα χυδαία πρόσωπα της Αριστεράς, σας χάλασα το “γλυκό” πρόσωπο της δικηγόρου του απεργού πείνας. [...] Έχω να σας απευθύνω ένα δημόσιο ερώτημα: γιατί κυρία Πρόεδρε και συνήγορε το αίτημα για τις τοξικολογικές εξετάσεις δεν το καταθέσατε 2,5 χρόνια που ο φάκελος ήταν ανοικτός και το θυμηθήκατε αφού έκλεισε η ανάκριση; [...] Όλα λοιπόν να ερευνηθούν και όλα να ψαχτούν όσο παράλογα και αν είναι, αλλά με μία προϋπόθεση: να μην καθυστερήσει η έναρξη της Δίκης. Κυρία Πρόεδρε συγκρατηθείτε όσο και να με βρίζετε, δεν θα με σταματήσετε από το να αποκαλύπτω συνεχώς ότι στην υπόθεση των Τεμπών στηρίζετε το πολιτικό και το οικονομικό σας συμφέρον».
Οι δηλώσεις του στο Action 24
Σε νεότερες δηλώσεις του στο Action 24, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, χαρακτηρίζοντάς την «άνθρωπο με ψυχικά θέματα»:
«Μου προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση που με αποκάλεσε “τιποτένιο σκουλήκι”, καθώς δηλώνει πως έχει ψυχικά θέματα».
Περιέγραψε μάλιστα το περιστατικό λέγοντας:
«Χθες έγινε κάτι το αμίμητο. Η κα Κωνσταντοπούλου ότι είναι για μια πολύ σοβαρή υπόθεση στα Γιάννενα. Το ότι την ανάγκασα να σταματήσει το ταξίδι στα Γιάννενα, να δηλώσει “γυρίζω επειγόντως στην Αθήνα για να πω σημαντικές ανακοινώσεις στο Σύνταγμα”, φτάνει στο Σύνταγμα και το μόνο που είπε είναι ότι “ο Γεωργιάδης είναι ένα τιποτένιο σκουλήκι”, μου προκαλεί πολύ μεγάλη ευχαρίστηση προσωπικά, δεν μπορούσα να σταματήσω να γελάω. Δηλαδή, η γυναίκα είναι στα Γιάννενα για μια πολύ σοβαρή δουλειά, και λέει “τα παρατάω όλα, γυρνάω στην Αθήνα, για να πω κάτι σοβαρό”, και ποιο είναι το σοβαρό που είπε; Ότι ο Γεωργιάδης είναι ένα τιποτένιο σκουλήκι. Μιλάμε για κωμωδία».
Και πρόσθεσε:
«Αυτό δηλώνει δύο πράγματα. Δηλώνει κάτι σοβαρό για τον ψυχισμό και την ψυχική ισορροπία της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η οποία προφανώς έχει κάποια θέματα. Και δεύτερον, κάτι πολύ καλό για μένα, ότι της χάλασα όλη τη σούπα».
Ερωτηθείς αν την αποκάλεσε «τρελή», ο υπουργός Υγείας απάντησε:
«Δεν την είπα τρελή. Είπα ότι ήταν εκνευρισμένη. Τα ψυχικά θέματα είναι εκνευρισμός. Εγώ δεν λέω σοβαρά πράγματα έτσι. Έχει κάποια ψυχικά θέματα, είχε πολύ μεγάλη οργή. Για να σταματήσει το ταξίδι στα Γιάννενα και να πάει στο Σύνταγμα και το μόνο που είπε τελικά ήταν να βρίζει εμένα, προφανώς δεν είναι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».
Ένταση και πολιτικός αντίκτυπος
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς φέρνει στο προσκήνιο, για ακόμη μία φορά, το φορτισμένο κλίμα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί βαθύ πολιτικό και κοινωνικό διχασμό.
Οι δηλώσεις εκατέρωθεν καταδεικνύουν ότι η συζήτηση γύρω από την απονομή δικαιοσύνης και τη διαχείριση του πόνου των συγγενών των θυμάτων παραμένει ένα από τα πιο ευαίσθητα και εκρηκτικά ζητήματα της δημόσιας ζωής.
Διαβάστε ακόμα: Κάτι συμβαίνει εκεί στην Ελλάδα: Στην Αθήνα η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι