Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε διεξοδικά για την πορεία του έργου και τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ οι επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης αναμένονται σύντομα, πιθανότατα όχι μέσα στην ημέρα.
Τι προηγήθηκε – Το δημοσίευμα που προκάλεσε αναστάτωση
Το πρωί της Κυριακής, ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου δημοσίευσε πληροφορίες ότι ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), ζητώντας την ακύρωση προηγούμενης απόφασης που του αναγνώριζε ανάκτηση εξόδων ύψους 82 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο 25 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εισπραχθούν μέσα στο 2025.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο ελληνικός διαχειριστής φέρεται να διεκδικούσε αναγνώριση δαπανών ύψους 251 εκατ. ευρώ, ποσό που, όπως υποστήριζε, έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου.
Η κατηγορηματική διάψευση του ΑΔΜΗΕ
Λίγες ώρες αργότερα, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το δημοσίευμα.
«Ο ΑΔΜΗΕ αναγνωρίζει και διεκδικεί μόνο τη συμφωνημένη πρώτη δόση των 25 εκατ. ευρώ για το 2025 και τίποτα περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το ποσό των 251 εκατ. ευρώ που αναφέρθηκε από τα κυπριακά ΜΜΕ είναι αυθαίρετο και αδιασταύρωτο.
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα 251 εκατ. ευρώ αποτελούν μέρος των συνολικών 1,9 δισ. ευρώ του έργου, ποσό που θα ανακτηθεί σε βάθος 35 ετών, όπως έχει οριστεί ρυθμιστικά.
Τι αναμένεται από εδώ και πέρα
Κατά πληροφορίες, το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίσημες τοποθετήσεις τις επόμενες ώρες ή ημέρες, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως η κατάσταση γύρω από το έργο στρατηγικής σημασίας που συνδέει Ελλάδα, Κύπρο και –μελλοντικά– Ισραήλ.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θεωρείται κομβικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η ομαλή εξέλιξή του αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Λευκωσία.
Διαβάστε ακόμα: «Γαλάζια» ανταρσία για Πάνο Ρούτσι: Υπέρ του αιτήματος εκταφής και ο Πλεύρης – Μετά τον Δένδια και τον Κυρανάκη