Image
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025 19:30 Διεθνή
 

The Guardian: Ο πρίγκιπας Άντριου πίεσε την αστυνομία να βρει στοιχεία κατά της Βιρτζίνια Τζιούφρε


Νέα διάσταση στο σκάνδαλο που περιβάλλει τον πρίγκιπα Άντριου δίνει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της The Guardian, σύμφωνα με το οποίο ο 65χρονος πρίγκιπας φέρεται να είχε ζητήσει το 2011 από τη βρετανική αστυνομία να συλλέξει προσωπικές πληροφορίες για τη Βιρτζίνια Τζιούφρε — τη γυναίκα που τον κατηγορούσε για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν 17 ετών.

Σκοπός του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν να αμαυρώσει την υπόληψή της.

Η αποκάλυψη έρχεται λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από τον τίτλο του Δούκα του Γιορκ, γεγονός που έχει προκαλέσει νέα αναστάτωση στο Παλάτι.

Το επίμαχο μέιλ και οι καταγγελίες
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρίγκιπας Άντριου έστειλε μέιλ στον αναπληρωτή υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της βασίλισσας Ελισάβετ, ζητώντας από ένα μέλος της προσωπικής του ασφάλειας να ανακαλύψει πληροφορίες για τη Τζιούφρε.

Ο Άντριου φέρεται να έδωσε στην αστυνομία προσωπικά στοιχεία της Τζιούφρε, όπως ημερομηνία γέννησης και αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα με το σκεπτικό ότι «ενδεχομένως να έχει ποινικό μητρώο στις ΗΠΑ».

Η οικογένεια της Τζιούφρε, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, επισημαίνοντας μέσω της Mail on Sunday ότι η ίδια δεν είχε κανένα ποινικό μητρώο.

Τι απαντά η Μητροπολιτική Αστυνομία
Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι οι αρχές έχουν λάβει γνώση των δημοσιευμάτων και εξετάζουν τις καταγγελίες:

«Έχουμε ενημερωθεί για τις πληροφορίες του Τύπου και ερευνούμε τις καταγγελίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Guardian σημειώνει πάντως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο αστυνομικός στον οποίο απευθύνθηκε ο Άντριου συμμορφώθηκε με το αίτημά του.

Υπόθεση με μακρά σκιά
Ο πρίγκιπας Άντριου έχει αποσυρθεί από κάθε δημόσιο ρόλο από το 2019, ενώ το 2022 έχασε τους στρατιωτικούς του τίτλους και τις βασιλικές χορηγίες.
Την ίδια χρονιά, προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Βιρτζίνια Τζιούφρε, χωρίς να παραδεχθεί τις κατηγορίες εις βάρος του.

Το θέμα ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο έπειτα από τον θάνατο της Τζιούφρε τον Απρίλιο, λίγο πριν από την προγραμματισμένη κυκλοφορία των απομνημονευμάτων της.

Διαβάστε ακόμα: Παρίσι: Κατεστραμμένο το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας μετά τη ληστεία στο Λούβρο

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr